“Ανοικτό” το σενάριο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να ζητήσει τον συγκεκριμένο χώρο από το ΤΕΘΑ για παραχώρηση, με σκοπό την κάλυψη αναγκών της περιοχής

Στο πλάνο η διεκδίκηση και του πεδίου βολής Βάρης

Η ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής επιτάσσει αναζήτηση λύσεων και αξιοποίηση χώρων

Αίτημα προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) για την παραχώρηση του πεδίου βολής προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, εκτιμάται πως θα κάνει η νέα Δημοτική Αρχή προσεχώς, προκειμένου να αποκτηθεί πολύτιμος χώρος που θα βοηθήσει στην “ανακούφιση” της περιοχής, η οποία και αναπτύσσεται συνεχώς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η διεκδίκηση του πεδίου βολής θα επανέλθει στο προσκήνιο από την πλευρά του Δήμου, αφού πρωτίστως ολοκληρωθεί και κλείσει οριστικά η μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, διαδικασία που βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Πρόκειται για μία πρόταση που θα τεθεί επί τάπητος και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος αξιοποίησης του πεδίου βολής, προς το συμφέρον της Σύρου και ειδικότερα της περιοχής.

Πρέπει να υπενθυμιστεί αλλά και να ξεκαθαριστεί, πως, πριν από δύο θητείες είχε έρθει στο προσκήνιο ξανά το θέμα της απόκτησης του πεδίου βολής, το οποίο η τότε Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαραγκού είχε την πρόθεση να το αξιοποιήσει για τις Πανεπιστημιακές ανάγκες του Τμήματος της Σύρου. Αυτή η προοπτική δεν υπάρχει – και ορθώς – στο πλάνο της νέας Δημοτικής Αρχής του Αλέξη Αθανασίου, η οποία ούτως ή άλλως, έχει στηρίξει την ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης στο στρατόπεδο. Άλλωστε, με σχετική ανακοίνωσή του, το Τμήμα της Σύρου τότε, είχε εκφράσει την αντίθεσή του για μεταφορά μέρους της λειτουργίας του εκτός πόλης, “αδειάζοντας” την τότε Δημοτική Αρχή για τους μελετημένους(;) σχεδιασμούς της.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο Δήμος θα προσανατολιστεί στην απόκτηση του πεδίου βολής και λογικά του 50% της έκτασής του – όπως προβλέπεται και είναι εφικτό να γίνει -, ώστε να απαντήσει σε “ανοικτές” ανάγκες της περιοχής.

Ανοίγει” το κεφάλαιο για το πεδίο βολής

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή εύλογα αναμένει να “κλείσει” το ζήτημα της μεταβίβασης των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου της Ερμούπολης προς τον Δήμο με την οριστική εγγραφή του στο Κτηματολόγιο, ώστε μετά να προχωρήσει σε νέα συνεννόηση με το ΤΕΘΑ για το πεδίο βολής στη Βάρη.

Σίγουρα η συζήτηση θα πρέπει να γίνει εκ του μηδενός, αφού ο Δήμος με εξωτερικό συνεργάτη και με εταιρεία θα πρέπει να φροντίσει λογικά να “τρέξει” την υπόθεση της πολεοδόμησης του πεδίου βολής – όπως αντιστοίχως έκανε για το στρατόπεδο -, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί ο χώρος.

Αν το ΤΕΘΑ απαντήσει θετικά και ο Δήμος πάρει το “πράσινο φως”, τότε, για τη Βάρη θα σημάνει ένα νέο κεφάλαιο, αφού θα υπάρξει “ανάσα” στο χωριό, που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο τρόπος αξιοποίησής του θα προσδιοριστεί με σαφήνεια και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να διεκδικηθεί τεκμηριωμένα και ει δυνατόν, με ομόφωνη απόφαση προς το ΤΕΘΑ. Η πολεοδόμησή του θα δώσει τη δυνατότητα ενδεικτικά και για διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, πάρκου, παιδικής χαράς κ.α..

Χρονικά εκτιμάται ότι το αίτημα προς το ΤΕΘΑ για το πεδίο βολής θα γίνει σε κάθε περίπτωση εντός του 2024.

Και τυπικά να κλείσει η μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων

Προϋπόθεση για το ανωτέρω βήμα είναι να κλείσει η μοναδική εκκρεμότητα από την προηγούμενη θητεία - που δεν είναι στο χέρι του Δήμου – και αφορά στη μεταγραφή των 46 στρεμμάτων από το ΤΕΘΑ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει στο Κτηματολόγιο και ήδη εξωτερικός συνεργάτης – μελετητής του ΤΕΘΑ συγκεντρώνει και θα προσκομίσει τα τελευταία έγγραφα του στρατού για τη μεταβίβαση.

Εκτιμάται πως η υπόθεση που καρποφόρησε με ενέργειες του προηγούμενου δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Μέχρι τότε, μένει σε εκκρεμότητα και το έργο της δημοπράτησης του έργου από τον Δήμο με το οποίο, θα διαχωριστούν τα 46 στρέμματα από το κομμάτι που θα μείνουν ενεργές υπηρεσίες του στρατού.

Ετοιμότητα για δημοπράτηση

Πάντως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι σε ετοιμότητα για δημοπράτηση του έργου των 700 χιλ. ευρώ για το στρατόπεδο, αφού έχει ενταγμένα και εξασφαλισμένα τα χρήματα στον προϋπολογισμό του.

Τα παραπάνω είχε ανακοινώσει επισήμως και ο Νίκος Λειβαδάρας στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο τέλος της θητείας του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος με το ποσό των 700 χιλ. ευρώ είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τα εξής: α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (γραφείων κινήσεως, διμοιρία συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που βρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης. β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα.γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης).

Πρέπει να διευκρινιστεί πως όσον αφορά στα κοινόχρηστα πολεοδομικά έργα, όπως είναι η οδοποιία, ο Δήμος την περασμένη θητεία είχε καταθέσει πρόταση για ένταξή τους στο ΣΒΑΑ (Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης). Σε αυτά εντάσσεται και η παράκαμψη στον κόμβο της περιοχής Αξού, με σκοπό την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.