Σοβαρά προβλήματα στον κεντρικό καυστήρα, υπαγορεύουν την καθημερινή παρέμβαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για να μη μείνουν οι μαθητές σε παγωμένες αίθουσες

Μετ΄ εμποδίων η θέρμανση 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σύρου

Προκρίνεται η αντικατάσταση του λέβητα για να θερμαίνεται με ασφάλεια συνολικά το κτήριο

Εμπόδια τεχνικής φύσεως στη λειτουργία του κεντρικού καυστήρα καλείται να ξεπερνάει καθημερινά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να θερμαίνεται απρόσκοπτα το κτήριο του 3ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου στη Σύρο, εξαιτίας της παλαιότητας του εξοπλισμού, που παραλίγο να αφήσει σε “παγωμένες” αίθουσες τους μικρούς μαθητές την περασμένη Παρασκευή.

Αυτή την εβδομάδα, τεχνικοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρεμβαίνουν καθημερινά στον λέβητα, προκειμένου να λειτουργεί, ενώ δρομολογείται η αντικατάστασή του, ως μία οριστική λύση, που δεν θα κρατά σε καθημερινή αγωνία, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Το σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του κεντρικού καυστήρα ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Γραφείου Παιδείας του Δήμου, Ιωσήφ Ρούσσος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γνωστοποιώντας ορθώς το πρόβλημα για το οποίο υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, δεδομένου πως αυτό το διάστημα, η Σύρος γνωρίζει “πολικό” κρύο για τα δεδομένα της. Αυτονόητα οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε επαρκώς θερμαινόμενες τάξεις, κάτι για το οποίο φροντίζει ο Δήμος. Στην περίπτωση του 3ου Δημοτικού και 3ου Νηπιαγωγείου μάλιστα, μέχρι να επιτευχθεί η αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα, ο Δήμος έχει προμηθευτεί φορητές συσκευές θέρμανσης, για το απευκταίο σενάριο που ο λέβητας βγει εκτός λειτουργίας.

Σε συνέχεια των παραπάνω γεγονότων, έδωσε απαντήσεις ο κ. Ρούσσος στην “Κοινή Γνώμη” για το πολύ σοβαρό θέμα της θέρμανσης των σχολείων στο νησί.

Παλιός ο κεντρικός λέβητας με προβλήματα

Σχετικά με το πρόβλημα στη θέρμανση του σχολικού κτηρίου αλλά και για το αν έχει αντιμετωπιστεί σήμερα οριστικά ή όχι, ο κ. Ρούσσος υπήρξε σαφής: “Το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί, αλλά προσωρινά. Έχει επισκευαστεί ο λέβητας, αλλά είναι παλιός και παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Δρομολογείται η αντικατάστασή του. Απλά αυτό το θέμα, επειδή προέκυψε λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη κακοκαιρία, την προηγούμενη εβδομάδα και μετά ακολούθησε Σαββατοκύριακο, “πέσαμε” όλοι πάνω από τα σχολεία, ώστε να καταφέρουν να παιδιά να μην είναι μέσα στο κρύο”. Γνωστοποίησε μάλιστα πως, “ουσιαστικά την περασμένη Παρασκευή μας “πρόδωσε” εντελώς ο λέβητας”. Για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού ενώ, στη συνέχεια επεσήμανε πως, “από το πρωί της Δευτέρας ήταν στο σχολείο οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος και Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός και μέχρι τις 9 το πρωί είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα”.

Οριστική λύση με νέο καυστήρα

Ο κ. Ρούσσος γνωστοποίησε πως η οριστική λύση θα έρθει μέσα από την αντικατάσταση του λέβητα. Ωστόσο, θέματα “γραφειοκρατικής φύσης” εμποδίζουν να γίνει άμεσα η προμήθεια. “Υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς καθώς το σχολείο, τα κτήριά του, ανήκουν στο Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο. Εμείς ακόμη δεν έχουμε προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να πάρουμε νέο λέβητα και το Ισιδώρειο δεν έχει ακόμη νέο Δ.Σ.. “Έπεσαν” όλα ταυτόχρονα”, σχολίασε ο κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας πως, “υπάρχει μία καθυστέρηση σε όσα θέλουμε να κάνουμε, διαδικαστικού χαρακτήρα. Όμως, έχει δρομολογηθεί η αντικατάστασή του και θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν”. Ξεκαθάρισε βέβαια πως, “το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οριστικά”. Στην ερώτηση αν ο λέβητας επηρεάζει όλο το κτήριο, απάντησε καταφατικά.

“Θα αλλαχθεί ο λέβητας και ναι, θα είναι και για το 3ο Δημοτικό Σχολείο και για το 3ο Νηπιαγωγείο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Είμαστε σε επιφυλακή”

Ερωτηθείς αν ο Δήμος, δεδομένης της κατάστασης και της μετ΄ εμποδίων λειτουργίας του κεντρικού καυστήρα καθημερινά είναι σε ετοιμότητα για ό,τι προκύψει, απάντησε: “Ναι, είμαστε σε επιφυλακή. Ελέγχουμε κάθε μέρα για να είμαστε σίγουροι. Πηγαίνει καθημερινά ο τεχνικός και ελέγχει. Ουσιαστικά υπάρχει ένα πρόβλημα στο να τον βάλουμε μπροστά. Άναβε για μισή ώρα και μετά έσβηνε. Οπότε πάει καθημερινά ο τεχνικός και το βλέπει. Και το καταφέρνει. Λόγω του κρύου είμαστε σε ετοιμότητα για να έχουμε φορητές συσκευές θέρμανσης ώστε να καλύψουμε το σχολείο, αν μας πρόδιδε εντελώς ο καυστήρας”. Εξήγησε βέβαια πως, “σίγουρα αυτό δεν είναι λύση, όμως, έπρεπε άμεσα να κάναμε κάτι για να μη μείνουν τα μικρά παιδιά, οι μικροί μαθητές χωρίς θέρμανση”. Επανέλαβε μάλιστα, πως, “πάμε για αντικατάστασή του και αυτή είναι η πρόθεσή μας, η οριστική λύση του προβλήματος”.

Ζητήματα άνευ ουσίας στα άλλα σχολεία

Επιπλέον, στην ερώτηση αν στα άλλα σχολεία η θέρμανση των αιθουσών γίνεται απρόσκοπτα, απάντησε: “Κυλάει ομαλά το θέμα της θέρμανσης των υπόλοιπων σχολείων με την έννοια ότι διαπιστώνονται μικροβλάβες που λύνονται. Πάντα υπάρχουν αυτά αλλά αντιμετωπίζονται.

Άργησε να έρθει ο χειμώνας στο νησί, οπότε δεν είχαν δουλέψει τα σώματα, οι καυστήρες. Όσες συντηρήσεις και να κάνει ο Δήμος, όλο και κάτι θα προκύψει”.

Μέχρι στιγμής, επεσήμανε πως, “δεν έχει προκύψει κάτι πολύ σοβαρό, όπως το να μείνει ένα σχολείο χωρίς θέρμανση. Για παράδειγμα ένα σώμα στο 2ο Γυμνάσιο έχει πρόβλημα. Αυτό πάει για αντικατάσταση. Αλλά δεν κινδυνεύει όλο το σχολείο να μείνει χωρίς θέρμανση”.

Ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Αρχής, ξεκαθάρισε πως, “τα παρακολουθούμε όλα. Ό,τι προκύψει είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε”.

Άμεσα οι αντλίες θερμότητας σε 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο

Τέλος, ο κ. Ρούσσος απάντησε πως αναμένεται άμεσα η απομάκρυνση των καυστήρων και η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Ερμούπολης, όπως αυτό είχε δρομολογηθεί από την περασμένη θητεία, μετά από ελέγχους στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η προμήθεια, γνωστοποίησε: “Η ενημέρωση που έχω για την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας στα σχολεία του 1ου και του 2ου Δημοτικού είναι ότι περιμένουμε την προμήθεια στη Σύρο για να προχωρήσουμε στην τοποθέτησή τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντικατασταθούν αυτοί οι λέβητες. Αυτό το έργο ήταν ήδη δρομολογημένο. Στη θητεία μας θα γίνει η τοποθέτηση”.