Η μείζονα μειοψηφία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ζητά από την Αποκεντρωμένη να ακυρώσει την απόφαση για το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου, καθώς δεν είναι σύννομη

“Η Δημοτική Αρχή μας ανάγκασε να πάρουμε το δρόμο της προσφυγής”

“Πολιτικά δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και ανεκτή η ελαφρότητα και η προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε το θέμα της σύνθεσης της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ”.

Με τις παραπάνω δηλώσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Άρης Ρώτας δίνει απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” για την απόφαση που έλαβε η παράταξή του, “με σχέδιο για τη Σύρο”, να προχωρήσει σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (2/2/2024), ώστε να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η οποία προσπέρασε προκλητικά, όπως λέει, τη σχετική νομοθεσία και τον κανονισμό.

Την επιλογή της προσφυγής επισημαίνει ως “μονόδρομο”, μετά από τη θυελλώδη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και συζητήθηκε χωρίς εισήγηση το θέμα της ΔΕΥΑΣ, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, η Δημοτική Αρχή αν και κλήθηκε να το αποσύρει και να το επαναφέρει ορθά, ωστόσο, δεν το έπραξε.

Ο κ. Ρώτας ρωτήθηκε για τους λόγους που οδήγησαν εκείνον αλλά και τους συμβούλους, Κανδιώ Μαραγκού, Μαρία Μαυρίκου, Γιάννη Βρούτση, Γιάννη Κεράνη και Παναγιώτη Κουταβά να αρχίσουν τη νέα θητεία με σκληρή αντιπολίτευση, με τον ίδιο να απαριθμεί ένα προς ένα τα σημεία που η Δημοτική Αρχή δεν… είδε στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, προτάθηκαν δύο πρόσωπα στη νέα σύνθεση που δεν είναι εκπρόσωποι περιβαλλοντικού φορέα και χωρίς πτυχία ΑΕΙ – κάτι που επιβάλλεται να γίνεται -, ενώ ακόμη, η Δημοτική Αρχή δεν έφερε εισήγηση για το θέμα, δεν τήρησε την ποσόστωση για τα δύο φύλα, αλλά προχώρησε και στον ορισμό αντιπροέδρου, κάτι που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ στην πρώτη συνεδρίασή του. Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ έχει γνωστοποιήσει ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου πως θα είναι ο Βαγγέλης Χαλκιάς.

  • Είχατε διαφωνήσει έντονα με τον τρόπο που η νέα Δημοτική Αρχή προχώρησε στη συζήτηση του θέματος για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελικά επιλέξατε τον “δρόμο” της προσφυγής. Πολιτικά γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

“Όταν σε μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχουν, ούτε μία, ούτε δύο αλλά επτά παραβιάσεις νόμου ή κανονισμού και όταν αυτό το θέμα αφορά στη ΔΕΥΑΣ με τα τόσα προβλήματά της, είμαστε υποχρεωμένοι ως μείζονα αντιπολίτευση να πράξουμε ανάλογα. Η Δημοτική Aρχή μας ανάγκασε να πάρουμε τον δρόμο της προσφυγής, διότι πολιτικά δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και ανεκτή η ελαφρότητα και η προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το θέμα της σύνθεσης της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ. Όταν το προεδρείο και ο προτεινόμενος πρόεδρός της, κ. Χαλκιάς φέρνουν το θέμα προς συζήτηση χωρίς να έχουν διαβάσει και χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τη σωστή σύσταση της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι έχουν την ικανότητα να τη διοικήσουν σωστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιβαρύνσεις που ελλοχεύουν σε βάρος των δημοτών;

Επιτρέψτε μου, όμως, να ενημερώσω τους δημότες ότι από τα 40 θέματα που συζητήθηκαν σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο, τα 16 - αν θυμάμαι καλά - ήρθαν χωρίς εισήγηση, όταν ο κανονισμός λειτουργίας του και η νομοθεσία λέει ξεκάθαρα ότι τα θέματα με τις εισηγήσεις τους πρέπει να δίνονται στους συμβούλους τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την συνεδρίαση. Το θέμα της έλλειψης εισηγήσεων δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά πολύ ουσιαστικό, διότι αν δεν υπάρχουν εισηγήσεις σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν έχει ενημερωθεί για την ουσία και τη νομιμότητα του θέματος. Πώς λοιπόν μπορούν οι σύμβουλοι να γνωρίζουν τί προβλέπει ο νόμος για κάθε θέμα που ψηφίζεται, ώστε να ψηφίσουν ανάλογα και κυρίως νόμιμα; Απόδειξη αυτού είναι ότι μετά από έρευνα στη νομοθεσία που αφορά στη σύσταση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ ανακαλύψαμε 4 επιπλέον παραβάσεις νόμου, από τις 3 τις οποίες επισημάναμε την ώρα της συνεδρίασης και για τις οποίες καταψηφίσαμε. Αντιλαμβάνεστε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τέτοια προχειρότητα”.

  • Είχατε προειδοποιήσει τη Δημοτική Αρχή στην “επίμαχη” συνεδρίαση ότι θα προσφύγετε. Γιατί εκτιμάτε ότι δεν απέσυρε το θέμα ενώ το ζητήσατε, όπως το ζήτησε και άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης;

“Εκτός από τη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διαδραματίστηκαν όσα περιέγραψα, τόσο στην πρώτη όσο και στην τρίτη συνεδρίαση υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες, λόγω έλλειψης προετοιμασίας της Δημοτικής Αρχής. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Οι συνεδριάσεις να είναι χωρίς λόγο μαραθώνιες καθώς προσπαθούμε επιτόπου να ανακαλύψουμε τις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται τα πράγματα, και οι μεν σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν στα “τυφλά”, οι δε σύμβουλοι της μειοψηφίας να ψηφίζουμε στο περίπου με επιφύλαξη. Ως μείζονα μειοψηφία δεν μας τιμά αυτή η στάση. Κρίνοντας, λοιπόν, από τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της νέας Δημοτικής Αρχής, φοβάμαι ότι αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την ορθή και νόμιμη λειτουργία του οργάνου, αλλά ακόμη και τα πλέον σοβαρά θέματα αποφάσεων του Δήμου. Αυτό μας στεναχωρεί, μας προβληματίζει ιδιαίτερα και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αλλάξουμε, προς όφελος του νησιού”.

  • Επί της ουσίας ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητάτε να ακυρωθεί η απόφαση;

“Οι βασικοί και πλέον ουσιαστικοί λόγοι ακύρωσης της απόφασης είναι οι εξής:

Πρώτον, ορίστηκαν ως μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, Γιάννης Μπάιλας και Μάρκος Βουτσίνος, ενώ βάσει του νόμου, αλλά και της συστατικής πράξης της ΔΕΥΑΣ είναι υποχρεωτικό να οριστούν μέλη περιβαλλοντικού φορέα, όπως ενδεικτικά είναι το Παρατηρητήριο, τα οποία να διαθέτουν και πτυχίο ΑΕΙ και αποδεδειγμένη εμπειρία. Είναι σημαντικό - εν προκειμένω -, ότι ο νόμος απαιτεί μέλη περιβαλλοντικού φορέα, με πτυχίο ΑΕΙ και εμπειρία, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα που απαιτείται στη διοίκηση Οργανισμών Ύδρευσης.

Δεύτερον, κατά παράβαση του νόμου και του κανονισμού δεν υπήρξε εισήγηση του θέματος, άρα ενημέρωση για τον αριθμό και την ιδιότητα των μελών του Δ.Σ., ώστε να ξέρουμε τί και ποιον προτείνουμε και ψηφίζουμε ως μέλος.

Τρίτον, ορίστηκε λανθασμένα από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιπρόεδρος, ενώ αυτός έπρεπε να εκλεγεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ στην πρώτη συνεδρίασή του.

Τέταρτον, δεν τηρήθηκε η ποσόστωση των δύο φύλλων”.

  • Η στάση σας μπορεί να ερμηνευθεί ως μία επιθετική στάση απέναντι στη νέα Δημοτική Αρχή ταυτόχρονα με την αρχή της θητείας ενώ στην πρώτη συνεδρίαση είχατε δεσμευθεί για άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Τι απαντάτε και πώς εσείς κρίνετε τη στάση σας;

“Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι έχουμε την πρόθεση να ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και αυτός παραμένει στόχος μας. Ίσως αυτό παρερμηνεύτηκε από την Δημοτική Αρχή. Όπως εξήγησα παραπάνω οι λόγοι που προσφύγαμε είναι λόγοι ουσίας και αφορούν στη σωστή διοίκηση της ΔΕΥΑΣ. Όταν ο νόμος απαιτεί συμμετοχή στη διοίκηση μελών περιβαλλοντικού φορέα, με πτυχίο ΑΕ και εμπειρία, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που η Δημοτική Αρχή απορρίπτει μία τέτοια τεχνογνωσία, όταν μάλιστα αυτή δεν υπάρχει στην υπόλοιπη σύνθεση, ούτε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ. Επίσης, δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο για τον οποίο, ενώ αναδείξαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλοπροαίρετα προτείναμε να αναβληθεί ώστε η Δημοτική Αρχή να διορθώσει αυτές τις αστοχίες, εκείνη αδιαφόρησε και επέλεξε να συνεχίζει γνωρίζοντας... Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι “παρεάκι”, είναι το σώμα που διοικεί τον δήμο και οφείλουμε να ενεργούμε ανάλογα. Ένας από τους ρόλους της αντιπολίτευσης είναι να “ελέγχει” τη Δημοτική Αρχή. Αυτό και κάνουμε. Καλό θα ήταν λοιπόν, η Δημοτική Αρχή να καταλάβει ότι η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει και έχει έρθει η ώρα να δουλέψει και να αποδείξει την όποια αυτοδιοικητική εμπειρία της, που αποτέλεσε και την προεκλογική της “σημαία””.

  • Η ΔΕΥΑ Σύρου έχει μία σειρά από σοβαρές υποθέσεις να διαχειριστεί με μεγαλύτερη όλων, το χρέος και την οφειλή ύψους 4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Πρακτικά καθυστερεί να αρχίσει το έργο της και με την προσφυγή θα μετατεθεί η συγκρότηση νέου Δ.Σ. αν γίνει αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη. Θεωρείτε ότι σας αναλογεί μερίδιο ευθύνης για την καθυστέρηση ή όχι;

“Το ανέλυσα παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε ότι η απόφαση αυτή είναι παράνομη και ότι θα πρέπει να έρθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή διάλεξε να μας αγνοήσει και μάλιστα μας προέτρεψε να προσφύγουμε. Ενημερωτικά, θέλοντας να αναδείξω την προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής, θα ήθελα να επισημάνω ότι είχε προηγηθεί πρόταση από τον κ Χαλκιά να είναι μέλη 4 δημότες, ενώ ο νόμος ξεκάθαρα απαιτεί 4 αιρετούς της πλειοψηφίας. Κάναμε παρέμβαση και ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε. Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, έχει ακέραιη την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της ΔΕΥΑΣ αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Ελπίζω να αναλάβει τις ευθύνες της και χωρίς εγωισμούς να ξαναφέρει το θέμα προς συζήτηση, ώστε να μη χαθεί επιπλέον χρόνος. Ας μείνει στην ουσία και ας μην ψάξει για αποδιοπομπαίο τράγο. Θα ήταν τουλάχιστον αστεία η όποια προσπάθεια μεταβίβασης των ευθυνών”.

 

Σχετικά αρχεία: