Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης: Τρεις παρεμβάσεις για ΦΟΔΣΑ, Κυκλαδικόν και Βούρλη

  • Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:43

Ερωτήματα των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο στις 12/02/2024. 

  1. Για τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη μετά το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ΑΕ

Αρχικά, θίχτηκε το ότι θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει σχετικά με το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, καθώς οι αποφάσεις που πάρθηκαν αφορούν το Δήμο και τη λειτουργία του και πρέπει να είναι σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλώ δε μάλλον που η Δημοτική Αρχή εκπροσωπείται στο ΔΣ της επιχείρησης.

Στο προκείμενο όμως. Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, ο κ. Περιφερειάρχης προχώρησε στην εξής δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «…Όχι, δεν αυξάνει δημοτικά τέλη ο φορέας. Τα Δημοτικά Συμβούλια μόνο μπορούν να το κάνουν αυτό και ο άκρατος λαϊκισμός που αναζητά ψευτοάλλοθι, το βρήκε. Όπως σε όλα τα πράγματα, η ανάληψη ευθύνης, σε όλα τα επίπεδα, είναι δύσκολη αλλά κάποιοι μπορούν, θέλουν και αντέχουν. Μπορούν, θέλουν και αντέχουν να λειτουργούν υπεύθυνα». Με δεδομένα:

  • Πως η Δημοτική Αρχή συμμετέχει, στο ΔΣ της επιχείρησης και μάλιστα από τη θέση του γραμματέα.

  • Και πως, όπως όλα δείχνουν και από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών σας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Επιτροπή, αλλά και της ίδιας της Οικονομικής Υπηρεσίας πως θα προχωρήσετε σε πρόταση για δραματική αύξηση των Δημοτικών Τελών για το 2025, λόγω και της επιβάρυνσης από την εισφορά προς τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ, όπως έχετε παραδεχτεί.

 

Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος των οικονομικών, ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση τους απέναντι στις, κατ’ εμάς ανεπίτρεπτες πολιτικά, δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη, που αποποιείται για μια ακόμη φορά των ευθυνών της Περιφέρειας και πετά το μπαλάκι στους Δήμους;

Επί της ουσίας και του περιεχομένου της δήλωσης, η Δημοτική Αρχή δεν πήρε θέση.

  1. Σχετικά με την εξέλιξη του έργου στο δρόμο του Βούρλη

Επ’ ευκαιρία συνέντευξης του κ. Δημάρχου στον τοπικό τύπο για το συγκεκριμένο έργο η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για το μέλλον των εργασιών στο δρόμο του Βούρλη, αν είναι στις προθέσεις της να το τελειώσει σύμφωνα με την μελέτη και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες.

Ο Δήμαρχος είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και προσκάλεσε τους επικεφαλής στη συνάντηση με τον ανάδοχο του έργου την Τρίτη 13 Φλεβάρη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από το δημοτικό σύμβουλο Παύλο Χρυσαφίδη. Μετά από διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση για τα προβλήματα του έργου, ελήφθη η διαβεβαίωση από τον ανάδοχο ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στο χώρο από Δευτέρα 19 Φεβρουάριου με στόχο να ολοκληρωθούν τα, από την μελέτη, προβλεπόμενα σε βάθος χρόνου 2 μηνών. Ενώ δεν δόθηκε καμία διαβεβαίωση από τον ανάδοχο ότι εγγυάται την ασφάλεια του έργου, λόγω της ιδιαιτερότητας του και των λαθών που έχουν γίνει, κατά την άποψη του, στην μελέτη.

  1. Για την κτιριακή κατάσταση του ξενοδοχείου ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ

Ρωτήθηκε η δημοτική αρχή για την επικινδυνότητα του πρώην ξενοδοχείου ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ στην Πλατεία Μιαούλη, όπως και για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος ώστε να διασφαλισθεί η άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου προκειμένου να μην κινδυνεύουν πεζοί και οχήματα.

Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησαν ότι αν και το κτίριο δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου αλλά του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη έχουν πράξει τα προβλεπόμενα από την Τεχνική Υπηρεσία μέτρα ώστε να αρθεί κάθε κίνδυνος.