Η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης κάλεσε τις παρατάξεις του Δ.Σ. να απαντήσουν στην πρόσκληση του προέδρου της ONEX, Π. Ξενοκώστα για ενημερωτική συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου

Εν αναμονή απαντήσεων για συνάντηση στο ναυπηγείο

Η πρόσκληση της επιχείρησης ακολούθησε αυτής του Δήμου, προκειμένου η διοίκησή της να παραβρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την “πλεύση” του Ομίλου ONEX να μεταβεί το Δημοτικό Συμβούλιο στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, ώστε εκεί να υπάρξει ενημερωτική συνάντηση ανάμεσα στον Πάνο Ξενοκώστα και στους αιρετούς για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της επιχείρησης, ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Δημαρχείο Σύρου.

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για την αμμοβολή σε δημόσια συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, όπως πυροδοτήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βουτσίνος από την πλειοψηφία, έθεσε θέμα προς το σώμα, να απαντήσουν οι παρατάξεις αν τελικά επιθυμούν ή όχι, συζήτηση με τη διοίκηση του Νεωρίου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις από την πλευρά της για περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες του νησιού και συνδέονται με την επιχείρηση.

Το θέμα διαμορφώθηκε κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σε συνέχεια της θέσης του προέδρου της ONEX, Πάνου Ξενοκώστα απέναντι στην πρόσκληση που είχε από τον Δήμο για να παραστεί σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με όσα τονίζει σε απαντητική επιστολή του, ο καταλληλότερος χώρος για απαντήσεις είναι το Νεώριο, δεδομένου πως θα χρειαστεί και ξενάγηση στους χώρους του ναυπηγείου.

Με τη θέση του κ. Ξενοκώστα φάνηκε να διαφωνούν και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο, να απαντούν ξεκάθαρα αρνητικά. Συγκεκριμένα, “φωτογράφισαν” πως το ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου δεν μπορεί να υποβαθμίζει το ρόλο του, αποδεχόμενο να επισκέπτεται επιχειρήσεις, όταν οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από τον επιχειρηματία προς την τοπική κοινωνία και άρα, εκείνος να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή και ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, κάλεσαν τις παρατάξεις εντός των επόμενων ημερών να δώσουν επίσημη απάντηση στην πρόσκληση Ξενοκώστα, επισημαίνοντας πως η ουσία είναι να “ανοίξει” η συζήτηση με την επιχείρηση, γιατί αυτό ζητούν οι πολίτες.

Σημειώνεται πως εκτός Σύρου το Σάββατο βρισκόταν ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης (που προσκλήθηκε στη συνεδρίαση δεδομένου πως η Περιφέρεια έχει ελεγκτικό ρόλο), όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μάνθος Μανθόπουλος.

Γ. Βουτσίνος: Χορηγός μας, η εμπιστοσύνη του κόσμου

Ειδικότερα, ο κ. Βουτσίνος κάλεσε τα μέλη να απαντήσουν στην επιστολή του Πάνου Ξενοκώστα, ορμώμενος από προσωπικές επιθέσεις που, όπως τόνισε, δέχθηκε μετά την πρόσφατη τοποθέτησή του για την αμμοβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκα για το εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα που έθεσε η μειοψηφία. Εξέφρασα το γεγονός και όχι άποψη, ότι το ναυπηγείο ελέγχεται από συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσα στους οποίους δεν είναι ο Δήμος. Οπότε κι εμείς δεν μπορούμε να γινόμαστε ντέτεκτιβ για το αν κάνει χρήση αμμοβολής ή όχι και το αν τηρεί περιβαλλοντικά μέτρα. Συνεπώς πρότεινα αν κάποιος έχει στοιχεία να καταθέσει στην Εισαγγελία και όχι να προσφεύγει στη Δημοτική Αρχή εργαλειοποιώντας την. Εξέφρασα επίσης και είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό ότι είμαι κατά της χρήσης αμμοβολής”, ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “κανείς από τη μειοψηφία δεν τοποθετήθηκε για να καταγγείλει επίσημα αν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση ή χρήση αμμοβολής από το ναυπηγείο, αφήνοντας μόνο εντυπώσεις”.

Ο κ. Βουτσίνος σημείωσε πως γι' αυτή του την τοποθέτηση δέχθηκε επίθεση “από διάφορους εξωθεσμικούς κύκλους” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξηγώντας ειδικότερα πως, “αναρωτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν είμαι χορηγούμενος, αν εντάσσομαι σε κάποια κατηγορία και άλλα παρόμοια δηκτικά”.

Απαντώντας σε αυτά τα σχόλια, επεσήμανε πως, “είμαι χορηγούμενος και εγώ και η παράταξή μας. Χορηγούμαστε από την αγάπη του κόσμου και την πίστη ότι θα βελτιώσουμε τα πράγματα στο νησί. Χορηγούμαστε από τη δίψα για προσφορά και ζήλο και για την παρακαταθήκη που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Γι' αυτόν τον λόγο ο κόσμος μας χορήγησε με 49,16% και είμαστε Δημοτική Αρχή. Αυτή είναι η χορηγία μας. Έτσι, επιστρέφω τη λέξη χορηγούμενος”.

Ο κ. Βουτσίνος ζήτησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να απαντήσουν για το αν συναινούν να κάνουν έναν “εποικοδομητικό διάλογο με το ναυπηγείο”.

Α. Ρώτας: Συμμετοχή σε “φιέστες” και απαξίωση του Δήμου

Μη σύννομη επεσήμανε πως είναι η διαδικασία συζήτησης του θέματος σε ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Δήμου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Άρης Ρώτας. “Το θέμα αυτό που μπήκε δεν είναι σύννομο, σύμφωνα με το άρθρο 67 και την παράγραφο 2 που λέει ότι έρχονται προς συζήτηση θέματα που αφορούν στο έργο της Δημοτικής Αρχής. Επίσης, λέει ότι η παρουσία του δημάρχου είναι υποχρεωτική, ο οποίος απουσιάζει σήμερα. Και σύμφωνα με την παράγραφο 4, απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή καθώς και η λήψη απόφασης”, παρατήρησε προς τον κ. Μανθόπουλο, ζητώντας του να σταματήσει να θέτει με αυτό τον τρόπο θέματα που δεν μπορούν να εισαχθούν προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση.

Επί της ουσίας, ο κ. Ρώτας απαντώντας προς τον κ. Βουτσίνο, επεσήμανε πως, “όποιος λέει ξεδιάντροπα ότι αμφισβητεί το κατά πόσο υπάρχει αμμοβολή ή όχι, δεν ξέρω πώς μπορεί να σχολιαστεί αυτό. Και δεν ξέρω γιατί απορεί μετά, αν υπάρχουν σχολιασμοί επί αυτού”.

Τονίζοντας ακόμη πως, αν και κλήθηκε στο Δ.Σ. η ONEX, ωστόσο απάντησε αρνητικά, ο κ. Ρώτας υπογράμμισε: “Κλήθηκε και δεν ήρθε. Αυτό τι σας δείχνει εσάς; Εμένα μου δείχνει πως η διοίκηση μας έχει γραμμένους. Όπως κατ' επέκταση μπορεί να έχει και τον Δήμο και το νησί και τους κατοίκους κλπ”.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης “με σχέδιο για τη Σύρο” επεσήμανε πως, “η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής έχει οδηγήσει σε αυτή τη συμπεριφορά της διοίκησης του Νεωρίου”, κάνοντας λόγο για συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής σε “φιέστες”.

“Το ότι πηγαίνουμε σε φιέστες με τη συγκεκριμένη διοίκηση ξέροντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, για το τι προκαλεί στο περιβάλλον και κατά πόσο μπορεί να ρυπαίνει ή μπορεί να μη ρυπαίνει ή μπορεί να παραβαίνει τους περιβαλλοντικούς όρους ή οτιδήποτε άλλο έχει κατηγορηθεί – και η Δημοτική Αρχή πηγαίνει και κάνει φιέστες και κόβει πίτες μαζί της -, προφανώς τη νομιμοποιούν”, υποστήριξε, κατηγορώντας παρακάτω και άλλες πλευρές για ίδια στάση, ενώ εν συνεχεία ανακάλεσε την τοποθέτησή του. “Και δεν είναι μόνο η Δημοτική Αρχή. Είναι και ο Λιμενάρχης είναι και οι παπάδες, είναι και όλο το σινάφι που πηγαίνει εκεί πέρα και κόβει πίτες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ν. Αλμπανόπουλος: Οι επιχειρηματίες έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος επεσήμανε πως χάρηκε για την εισαγωγή θέματος για το ναυπηγείο, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για το συλλογικό όργανο του Δήμου να πηγαίνει στις επιχειρήσεις. Αναλύοντας το σκεπτικό του, τόνισε τα ακόλουθα: “Είδα το θέμα στη συζήτηση και χάρηκα. Και είδα κατόπιν το έγγραφο της εταιρείας που μας καλούσε ο πρόεδρος να πάμε ως Δημοτικό Συμβούλιο στον χώρο. Αυτό ήταν μία αλλαγή σε σχέση με παλαιότερη στάση ενδεχομένως που είχε προκύψει ως αποτέλεσμα της συζήτησης που προκαλέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά φυσικά δεν είναι δυνατόν να καλεί ένας επιχειρηματίας το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να το πούμε αυτό να το ξέρουν όλοι οι επιχειρηματίες. Αν αποδεχόταν κάτι τέτοιο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα έπρεπε να πηγαίναμε σε κάθε επιχειρηματία. Εδώ καλύπτονται δημοσιογραφικά οι συζητήσεις, εδώ είναι ο ναός της δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να έρθουν οι επιχειρηματίες που εμείς θα καλέσουμε”.

Ως εκ τούτου και δεδομένου πως η διοίκηση της εταιρείας δεν μετέβη στο Δ.Σ., ο κ. Αλμπανόπουλος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να είναι προσεκτική στον τρόπο που εισάγει θέματα.

Η πρόσκληση – απάντηση Ξενοκώστα

Για την ανταπόκριση της ONEX να γίνει συζήτηση στο ναυπηγείο, ενημέρωσε αμέσως μετά, ο κ. Μανθόπουλος, διαβάζοντας την επιστολή που υπέγραφε ο κ. Ξενοκώστας στις 13/2/2024 και απέστειλε προς τον Δήμο. “Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, όπως ενημερώθηκα στην από 12/2/2024 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διατάξεως ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία του ναυπηγείου ONEX Neorion Shipyards. Η ONEX κι εγώ προσωπικά στο πλαίσιο της διαφάνειας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχουμε, διαχρονικά επιλέξει, την παροχή έγκαιρης ενημέρωσης τόσο προς την τοπική κοινωνία, όσο και στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή για τις δράσεις μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με ισχυρή την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος ενημέρωσης για το ναυπηγείο, από το ίδιο το ναυπηγείο, σας δηλώνω τη διαθεσιμότητά του να υποδεχθούμε τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, εσάς (πρόεδρο) και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων προκειμένου να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση ενημέρωσης, περιήγησης, ξενάγησης στους χώρους του”.

“Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση από κανέναν δημοτικό σύμβουλο”, γνωστοποίησε ο κ. Μανθόπουλος, διαβάζοντας και την απάντησή του προς την ONEX, σε συνέχεια νέου αιτήματος που η εταιρεία απάντησε με τον ίδιο τρόπο, εμμένοντας στη θέση της. “Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας, αν και η μη αποδοχή της πρόσκλησης από μέρους σας, να παραστείτε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίασή του, το Σάββατο 24/2/2024, φρονώ ότι δεν συμβαδίζει με το πλαίσιο της από 15/2/2024 επιστολής σας, και τη συνέπεια και τη διαφάνεια εντός της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναφέρεστε καθώς και την προσήκουσα ενημέρωση του κυρίαρχου τοπικού οργάνου του Δήμου μας και μπορεί να εκληφθεί από κάποιους διαφορετικά”, ανέφερε προς την ONEX, ο κ. Μανθόπουλος.

Ν. Καΐλης: Είμαστε πολιτικό όργανο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης υπερασπίστηκε τη θέση πως ο κ. Ξενοκώστας πρέπει να μεταβεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Θέλω να καταλάβουμε ότι είμαστε ένα πολιτικό όργανο”, σημείωσε, τονίζοντας πως, “πρέπει να βάλουμε μια βάση εδώ. Ποιος είναι ο ρόλος μας σαν δημοτικοί σύμβουλοι και ποιος είναι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όποιος τον υποτιμά αυτό τον ρόλο και τον βάζει κάτω από προσωπικές φιλοδοξίες, θα το βρει στη θάλασσα που λέει και η παροιμία”.

Άρα, παρατήρησε πως, “κανένας λόγος δεν υπήρχε ένα θέμα επί προσωπικού να βρίσκεται σε απολογιστική συνεδρίαση”, αναφερόμενος στον Γιάννη Βουτσίνο, καλώντας τον κ. Μανθόπουλο, “να περιφρουρήσει τη διαδικασία του Δ.Σ. και το ίδιο το σώμα”. Γνωστοποίησε μάλιστα, πως, το κόμμα του (ΚΚΕ) έθεσε σχετικό θέμα στη Βουλή “με τεκμήρια για την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί όλο το προηγούμενο διάστημα”. Άρα, κατέληξε πως, “μη λέμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Είναι ζητήματα που αφορούν το νησί. Η πρόσκληση έχει σταλεί. Να πιέσει η Δημοτική Αρχή να δοθούν λύσεις”.

Δημοτική Αρχή: Να πουν οι παρατάξεις αν δέχονται συνάντηση στο Νεώριο

Με μία αναλυτική της τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος, Δώρα Καρτάνου έδωσε απαντήσεις σε όσα ειπώθηκαν από την πλευρά της μειοψηφίας, διευκρινίζοντας εξ αρχής πως τοποθετείται ως δημότης και αιρετή και όχι ως δικηγόρος της ONEX.

Ανάμεσα σε άλλα, επεσήμανε στα θετικά την ανταπόκριση του Πάνου Ξενοκώστα να δώσει απαντήσεις και να δεχθεί στο ναυπηγείο το Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως είναι απόλυτα λογική η στάση του, καθώς σε άλλη περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες ξεναγήσεις.

Μάλιστα, επεσήμανε πως κυβερνητικά κλιμάκια κατά καιρούς επισκέπτονται μεγάλες επιχειρήσεις κι εν προκειμένω το Νεώριο Σύρου, κάτι που εξήγησε πως δεν σημαίνει ότι υποτιμάται το κεντρικό κράτος και ο ρόλος του.

Η κ. Καρτάνου έκανε έκκληση για ενότητα στο νησί, επισημαίνοντας πως ο διάλογος με την επιχείρηση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, κάλεσε τις παρατάξεις εντός των ημερών να δώσουν επισήμως απαντήσεις για το αν θέλουν να συναντήσουν τον Πάνο Ξενοκώστα στο ναυπηγείο.

“Επειδή ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σημαντικός και επειδή όντως υπάρχει ανησυχία στον κόσμο και ο κόσμος θα ήθελε από εμάς όλους να δει πιθανά να “ανοίγει” αυτή η κουβέντα είναι σημαντικό να δει από εμάς τη διάθεση να συζητήσουμε με το ναυπηγείο, να κάνουμε τα ερωτήματά μας, να θέσουμε τους προβληματισμούς μας, να ζητήσουμε έγγραφα, να ζητήσουμε στοιχεία και πιστεύω πως μετά και από αυτή τη συγκεκριμένη πρόσκληση που υπήρξε από την επιχείρηση, θα περίμενα και θα περιμένω να απαντήσουμε κι εμείς”.

Τέλος, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “πρέπει να δείξουμε τη διάθεση αν θέλουμε να ανοίξει αυτή η κουβέντα ή να μείνουμε σε όσα βαρύγδουπα ακούστηκαν σήμερα και να κλείσει εδώ. Θα πρότεινα τις επόμενες ημέρες να απαντήσουμε οι παρατάξεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι”.

 

Ετικέτες: