Άμεσα αρχίζουν οι συζητήσεις για το μέλλον του πολιτιστικού χώρου "Μάνος Ελευθερίου" στη Σύρο

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον συναυλιακό χώρο

Παραχώρηση χρήσης ενός τμήματος προς τις Σχολές Οδήγησης, για τις ανάγκες διεξαγωγής εξετάσεων των νέων οδηγών

Εκ του μηδενός θα “ανοίξει” η συζήτηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το μέλλον και τις δυνατότητες αξιοποίησης του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου”, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε τα παλαιότερα χρόνια ως συναυλιακός, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό κόσμου, σήμερα, παραμένει κλειστός, όχι μόνον λόγω της παλαιότερης εξέλιξης με τον χαρακτηρισμό μέρους του, ως τμήμα χορτολοβαδικό, αλλά κυρίως επειδή, δεν παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας για την παραμονή πολιτών σε αυτόν ή και απομάκρυνσής τους, στο απευκταίο σενάριο πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω χώρου είχε ξεκαθαρίσει προ καιρού, όπως άλλωστε είχε γνωστοποιήσει ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής σε δημόσια αναφορά του την περασμένη θητεία, καθώς με νόμο του κράτους, το Δημόσιο δεν διεκδικεί πλέον την έκταση. Ως εκ τούτου, ο Δήμος σήμερα έχει τη δυνατότητα να θέσει επί τάπητος όλα τα σενάρια και να εξετάσει ποιες ανάγκες έχει το νησί, αν απαιτείται να γίνει έργο που θα “θεμελιώσει” έναν ασφαλή συναυλιακό – πολιτιστικό χώρο, ή αν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά για να καλύψει άλλες ανάγκες του Δήμου. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων προ μηνών είχε “πέσει” η σκέψη για μεταφορά του αμαξοστασίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο Δήμος άμεσα θα φέρει προς συζήτηση το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως έχει εξετάσει όλα τα εφικτά σενάρια.

Μέχρι τότε, λαμβάνεται άμεσα η απόφαση για παραχώρηση ενός μικρού τμήματος προς την παλιά είσοδο και όχι προς τον συναυλιακό χώρο, με σκοπό τη χρήση του από τις Σχολές Οδηγών, προς εξυπηρέτηση των απαραίτητων εξετάσεων για τους νέους οδηγούς.

Ιδιοκτησία του Δήμου

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η εφημερίδα επικοινώνησε με τον αναπληρωτή διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ώστε να δοθεί απάντηση για το αν η συγκεκριμένη έκταση όντως είναι στον Δήμο. “Παραμένει ο χώρος στον Δήμο. Το θέμα είναι οι τρόποι χρήσης του, τι μπορεί να κάνει εκεί σε αυτή την έκταση, στα χορτολιβαδικά, ο Δήμος. Αυτό είναι ιδιοκτησία του Δήμου και με σχετικά πρόσφατα συμβόλαια (15 ετών), με τοπογραφικά κλπ. Δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησιακό”, ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως, ο τρόπος αξιοποίησής του, αποτελεί θέμα της Δημοτικής Αρχής. “Είναι θέμα πολιτικής απόφασης για το τι θα γίνει στον χώρο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το σενάριο της αναβάθμισής του σε ασφαλή πολιτιστικό χώρο

Ειδικότερα, σήμερα ο χώρος δεν μπορεί να υποδεχθεί κόσμο χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών, αφού όπως είχε αναφερθεί και στο παρελθόν, από τον κ. Αληφραγκή, “είναι επικίνδυνος ο χώρος και στο απευκταίο σενάριο πυρκαγιάς, δεν υπάρχει σχεδιασμός για ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, δεν υπάρχει parking κ.α.. Για παράδειγμα, τα τοιχία στην είσοδο που είναι και ιδιωτικά, ορισμένα έχουν καταρρεύσει, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα”.

Ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή που εκτιμάται ότι θα εξετάσει σίγουρα το σενάριο της διατήρησής του ως χώρου πολιτισμού για τη διεξαγωγή συναυλιών, θα πρέπει να οδηγηθεί στην εκπόνηση μίας μελέτης και στην εξασφάλιση πόρων, για να γίνουν παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος χώρος είχε εξετασθεί αν μπορεί να ενταχθεί στο ΣΒΑΑ για να πάρει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ωστόσο, δεδομένου πως είναι εκτός περιοχής παρέμβασης, αυτό δεν είναι εφικτό.

Παράλληλα, η νυν Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συνυπολογίσει και την περίπτωση της μετατροπής του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου σε πολιτιστικό χώρο, με την αξιοποίηση πόρων από το ΣΒΑΑ, εξέλιξη που μοιραία θα προσθέσει έναν προβληματισμό για τη λειτουργία δύο χώρων με ίδια χρήση σε κοντινή απόσταση.

Υπενθυμίζεται δε, πως, ο χώρος του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου είναι στην περιοχή παρέμβασης και άρα, μπορεί να πάρει χρηματοδότηση μέσω ΣΒΑΑ.

Νέο σενάριο για μεταφορά του αμαξοστασίου

Ωστόσο, επί τάπητος υπάρχει και το σενάριο για μεταφορά του στόλου των οχημάτων του Δήμου από το αμαξοστάσιο στον Αξό, προς τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού το εν λόγω τμήμα υπήρχε η προοπτική να δεχθεί ανάπλαση μέσω χρηματοδότησης από το ΣΒΑΑ και να δοθεί για άλλες ανάγκες των πολιτών. Μάλιστα επειδή το αμαξοστάσιο είναι προς την πλευρά της θάλασσας, ένα έργο ανάπλασης, θα αναβάθμιζε ιδιαιτέρως σημαντικά την περιοχή.

Ωστόσο, δεδομένου πως ο πολιτιστικός χώρος “Μάνος Ελευθερίου” είναι εκτός περιοχής παρέμβασης για το ΣΒΑΑ – όπως άλλωστε προαναφέρθηκε -, κι αυτό το σενάριο μοιάζει δύσκολο από άποψη υλοποίησης, καθώς η διαμόρφωσή του προϋποθέτει ένα υψηλό ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί από τον Δήμο.

Διευκόλυνση για τις Σχολές Οδηγών

Η άμεση ενέργεια που θα κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι να παραχωρήσει ένα μικρό τμήμα του χώρου προς κάλυψη των αναγκών των Σχολών Οδήγησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχει γίνει γραπτό αίτημα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το αρμόδιο Τμήμα Μεταφορών προς τον Δήμο για παραχώρηση χρήσης ενός τμήματος.

Η Δημοτική Αρχή αναμένεται να πάρει θετική απόφαση εντός των ημερών, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Σχολών Οδήγησης αποκλειστικά για τις εξετάσεις των νέων οδηγών.

Μάλιστα το τμήμα που θα δοθεί προς χρήση προσδιορίζεται πίσω από τις κερκίδες, που αποτελεί ένα ασφαλές μέρος.

Σημειώνεται πως με αυτή την εξέλιξη, οι Σχολές δεν θα μεταβαίνουν πλέον στον χώρο του αεροδρομίου Σύρου.