Μειώνεται η αγωνία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τα μεγάλα έργα της αποκατάστασης του Δημαρχείου και του δικτύου φωτισμού

Εργολαβικό ενδιαφέρον για όψεις και υπογειοποίηση καλωδίων

Κατατέθηκαν προσφορές και αναμένεται άμεσα η ανάδειξη εργολάβων

Ανατροπή προκύπτει ευτυχώς, στο κακό σκηνικό της μέχρι πρότινος απουσίας εργολαβικού ενδιαφέροντος για τα μεγάλα έργα της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου, καθώς και της υπογειοποίησης του δικτύου φωτισμού της Ερμούπολης, με τη Δημοτική Αρχή να γεμίζει αισιοδοξία σχετικά με την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος υπεβλήθησαν προφορές από εταιρείες και για τα δύο έργα και ως εκ τούτου, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχων, οι οποίοι και θα κληθούν να τα “τρέξουν” το αμέσως προσεχές διάστημα και μετά τη συμβασιοποίησή τους.

Ειδικότερα, μετά από έναν άγονο διαγωνισμό για το Δημαρχείο με προϋπολογισμό ύψους 2 εκατ. ευρώ, υπήρξαν τρεις προσφορές στο πλαίσιο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, κάτι που γεμίζει με αισιοδοξία τη Δημοτική Αρχή για την επισκευή και αποκατάσταση εξωτερικά του πιο εμβληματικού κτηρίου της πόλης.

Παράλληλα, κατατέθηκε μία προσφορά για το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου φωτισμού (2,5 εκατ. ευρώ), με το οποίο θα μπει τέλος στην παραμονή των υπέργειων καλωδίων στο τμήμα της πόλης που αρχίζει όπισθεν του Δημαρχείου και φθάνει μέχρι το Βροντάδο.

Ο κ. Βακόνδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, ωστόσο, τόνισε πως αναμένει την τελική κατακύρωση των εργολάβων και την υπογραφή των συμβάσεων.

Πράσινο φως” για την αποκατάσταση του Δημαρχείου

“Την Παρασκευή έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για το πρώτο έργο. Άρα, γνωρίζουμε πως για το έργο των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου έχουν υποβληθεί τρεις προσφορές. Αυτή την Παρασκευή θα ανοιχθούν οι προσφορές και θα δούμε τα δικαιολογητικά και αν υπάρχουν ελλείψεις. Αντίστοιχα θα σταλούν στη Δημοτική Επιτροπή για να πάμε σε κατακύρωση προσωρινού αναδόχου”, δήλωσε αρχικά για το πολυσυζητημένο έργο, σχολιάζοντας παρακάτω το θέμα των εκπτώσεων που προσφέρουν οι εταιρείες.

Και σε αυτό, έχει υπάρξει αλλαγή. “Στην εποχή της κρίσης και κυρίως την περασμένη 5ετια είχαμε συνηθίσει να έχουμε πολλές προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις. Αυτό έχει αντιστραφεί πλέον και είναι και λογικό. Παρατηρούμε και στα δημόσια έργα ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και υπάρχουν ανατιμήσεις στα υλικά και αυτό οδηγεί σε μικρή προσφορά και αντίστοιχα σε πολύ χαμηλές εκπτώσεις”, ανέφερε, τονίζοντας όμως πως για ένα τόσο εξειδικευμένο έργο όπως οι όψεις του Δημαρχείου, αυτό δεν είναι αρνητικό. “Σίγουρα υπήρχε ένας προβληματισμός. Πλέον, είναι μικρά τα ποσοστά των εκπτώσεων αλλά αυτό είναι και φυσιολογικό. Μια τεράστια προσφορά θα προβλημάτιζε, γιατί μιλάμε και για το Δημαρχείο. Σε κάθε περίπτωση η Τεχνική Υπηρεσία θα είναι πάνω από το έργο, όπως και σε κάθε έργο για να επιβλέπει”, δεσμεύθηκε, επισημαίνοντας πως, “και εμείς και η Δημοτική Αρχή, προσπαθούμε να λύνουμε όποια δυσκολία υπάρχει και θέλουμε κάθε έργο να ολοκληρώνεται στην ώρα του και να έχει και ποιοτικό αποτέλεσμα”.

Παρελθόν τα υπέργεια καλώδια

Ικανοποιημένος παρουσιάστηκε και για το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου, από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. “Για το έργο της υπογειοποίησης υπήρξε μία προσφορά. Η προθεσμία ήταν μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Έχει ανοιχθεί ουσιαστικά αυτή η προσφορά, έχει ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και έχουν ανοιχτεί όλα τα δικαιολογητικά για να σταλούν αυτές τις μέρες στη Δημοτική Επιτροπή ώστε να εγκριθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Η έκπτωση σε αυτό το έργο είναι της τάξεως του 2,5-3%”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας πως, “είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και θα έχει μεγάλη δυσκολία. Στα δύο επόμενα χρόνια θα είναι όλα τα τμήματα από το Δημαρχείο μέχρι το Βροντάδο σκαμμένα. Όπου υπάρχουν υπέργεια καλώδια, αυτά θα υπογειοποιηθούν. Μιλάμε για τους κεντρικούς δρόμους, για σκαλοπάτια σε μικρούς δρόμους.

Μιλάμε ότι όλο το δίκτυο – κοντά στα 15 χιλιόμετρα – θα σκαφτεί. Είναι ένα σημαντικό έργο και θα λύσει και πολλά προβλήματα που έχουμε, ενώ θα αναβαθμίσει και την εικόνα της πόλης”.

Τα πρώτα μεγάλα έργα στη νέα θητεία

Δεδομένου πως ήδη είναι σε εξέλιξη έργα στο νησί και ειδικότερα στην πόλη, το Open Mall και η αποκατάσταση του οδικού τμήματος του Βούρλη, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μεγάλα όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Βακόνδιος μίλησε με αισιοδοξία για την έναρξη της νέας θητείας. “Είναι τα πρώτα έργα της Δημοτικής Αρχής και με μεγάλο προϋπολογισμό. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτά τα έργα να υλοποιηθούν στην ώρα τους και να υπάρχει το απαραίτητα ποιοτικό τεχνικά αποτέλεσμα”, υπογράμμισε, καταλήγοντας στις δηλώσεις του.