Σοβαρή ανησυχία για την κάλυψη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αμέσως μετά το καλοκαίρι

ΧΥΤΑ Σύρου: Πιέσεις για τον διαγωνισμό της επαύξησης του κυττάρου

Αλ. Αθανασίου: “Υπάρχει άγχος λόγω κορεσμού, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο”

Συνεχείς πιέσεις ασκούνται από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τις εγκρίσεις που πρέπει να πάρει ο διαγωνισμός για την επαύξηση του κυττάρου στο “Κοράκι”, προκειμένου να βγει στον αέρα και να προχωρήσει η υλοποίησή του, καθώς ο ΧΥΤΑ του νησιού είναι επικίνδυνα… κορεσμένος.

Την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις, με τις οποίες φαίνεται να εξελίσσεται η ενδιάμεση λύση για την περίπτωση του ΧΥΤΑ Σύρου, αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών ταφής απορριμμάτων, εξέφρασε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση – συζήτηση που έκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στη Σύρο, ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις κινήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαχειρίζεται και τον ΧΥΤΑ της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, αρχικά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην προώθηση του διαγωνισμού για μία μίνι επαύξηση του υπάρχοντος κυττάρου, ώστε η Σύρος να καλυφθεί για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί δηλαδή, ο νέος ΧΥΤΥ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, εξέφρασε την αγανάκτησή του, για τους χρόνους με τους οποίους “τρέχουν” οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ, το οποίο αν και προβλέφθηκε από το 2018, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχει φθάσει στο διαγωνιστικό στάδιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην απευκταία περίπτωση που η ενδιάμεση λύση της επαύξησης του κυττάρου δεν έχει γίνει μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού, τότε η Σύρος θα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο.

Το πρόβλημα του επιστρεφόμενου υπολείμματος

Αρχικά, ο Αλέξης Αθανασίου υπενθύμισε – παρουσία και του γενικού διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστου Γαμβρούδη – το σοβαρό θέμα με την αδυναμία ελέγχου του επιστρεφόμενου υπολείμματος από το ΚΔΑΥ Νάξου, το οποίο και οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΑ Σύρου.

“Εμείς σχετικά με το τέλος ταφής έχουμε το εξής πρόβλημα. Επαναλαμβάνω πως η Σύρος – αν και αυτή τη στιγμή είναι πεσμένη -, ωστόσο, έχει ικανοποιητική ανακύκλωση. Όμως, δεν έχουμε ΚΔΑΥ στη Σύρο, δηλαδή δεν έχουμε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Έχουμε έναν μικρό ΣΜΑ, έναν σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων, στον οποίο υπάρχει και μία μικρή χειροδιαλογή”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “τα δεμάτια που πάνε στο ΚΔΑΥ Νάξου, γιατί δεν έχουμε άλλο κοντά μας, πρώτον πληρώνονται μία πρώτη μεταφορά για να πάνε στη Νάξο και μετά μία δεύτερη, για να μας γυρίσει το υπόλειμμα από Νάξο στη Σύρο”.

Σε καυστικό τόνο, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του υπολείμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να επιστρέφεται υπόλειμμα που αντιστοιχεί και στη Νάξο. “Και δεν θα πω ότι η Νάξος μπορεί να μας κοροϊδεύει, δεν θα το πω...”, ανέφερε σχετικά, εξηγώντας πως, σήμερα ο ΧΥΤΑ Σύρου “είναι κορεσμένος”.

Άρα, σε συνέχεια των παραπάνω, διευκρίνισε πως, “δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι αυτό που ανακυκλώνει ο τόπος μας ώστε να μειώνεται το τέλος ταφής. Δεν έχουμε δει να μειώνεται το τέλος ταφής. Και αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Έχω προτείνει στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ που συμμετέχω να κάνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί αυτό”.

Μεγάλες καθυστερήσεις για τον ΧΥΤΥ

Επιπλέον, ο κύριος στόχος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παραμένει η ανάγκη να βγει ο μεγάλος διαγωνισμός των 6,5 εκατ. ευρώ στον αέρα, για να βρεθεί ανάδοχος και να υλοποιηθεί ο νέος ΧΥΤΥ. Πρέπει να σημειωθεί πως και γι αυτό το θέμα, οι ρυθμοί των εγκρίσεων είναι εξαιρετικά χαμηλοί, αφού μόλις στις 8 Μαρτίου δόθηκε η έγκριση για τους περιβαλλοντικούς όρους.

“Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι έχει αρχίσει μία μελέτη από το 2018 για ένα μεγάλο έργο, για το νέο κύτταρο, όταν ήμουν αντιδήμαρχος, έγινα δήμαρχος μετά από έξι χρόνια και προ ημερών ξεμπλόκαρε αυτό το θέμα. Δηλαδή πήραμε την ΑΕΠΟ πριν από δύο εβδομάδες”, σχολίασε ο κ. Αθανασίου, λέγοντας ακόμη πως, “αυτά είναι σοβαρά πράγματα. Τρέχαμε ο περιφερειάρχης, ο κ. Λεονταρίτης, ο κ. Γαμβρούδης και εγώ για να ξεμπλοκάρουμε από το ΚΑΣ (Αρχαιολογία), γιατί μπορεί να μας έβγαζαν τον ΧΥΤΑ μας, αρχαιολογικό χώρο και να πηγαίναμε να βρίσκαμε ένα κούρο και μία κόρη, που “θάβονται” εκεί εδώ και 40 χρόνια. Αυτά όλα είναι τρελά στο ελληνικό κράτος και πρέπει οι χρόνοι να προχωρούν”.

Επανέλαβε δε, πως, “μερίμνησε αυτός ο Δήμος για ένα νέο κύτταρο ΧΥΤΥ με σύγχρονα μέσα, είμαστε επτά χρόνια μετά και ακόμη δεν έχει προκύψει το έργο”. Ο κ. Αθανασίου εμφανώς αγανακτισμένος πρόσθεσε πως, “όσοι είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρουν”.

Κολλάει” η ενδιάμεση λύση

Επιπλέον, ο δήμαρχος εξήγησε πως μέχρι να υπάρξει ο διαγωνισμός αλλά και η υλοποίηση για τον ΧΥΤΥ, η λύση θα δοθεί με το μικρό έργο της επαύξησης του κυττάρου, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της η Σύρος τα επόμενα τρία έτη.

Ωστόσο, η ανησυχία που προκύπτει είναι πως δεν έχει πάρει τις εγκρίσεις ο διαγωνισμός από το Ελεγκτικό, κάτι που πολλαπλασιάζει την αγωνία για το αν η Σύρος, μετά το καλοκαίρι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

“Στο μεταξύ, για να αντέξουμε άλλα τρία χρόνια, πήγε ο ΦΟΔΣΑ να προκηρύξει ένα πιο μικρό έργο, μέχρι να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ. Έχει μπλοκάρει και στον Επίτροπο και στην Ολομέλεια και σε λίγο θα φτάσουμε και στον Άρειο Πάγο. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα”, ανέφερε, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: “Θέλουμε περιβαλλοντική πολιτική ή δεν θέλουμε;”.

Συνεχίζονται οι πιέσεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω, με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Πρωτίστως εξήγησε πως ασκούνται πιέσεις για τον διαγωνισμό της ενδιάμεσης λύσης. “Είπαμε να βγει ξανά ο διαγωνισμός χωρίς τους όρους που τους ενοχλούν, ώστε να προχωρήσουμε για να μην έχουμε θέμα. Το ίδιο το Ελεγκτικό δεν το προχωρά. Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά πρέπει να περάσουμε στην ενδιάμεση λύση για να μας κρατήσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν δεν γίνει η ενδιάμεση λύση, ο ΧΥΤΑ μας καλύπτει μέχρι και το καλοκαίρι. Η συνεννόηση με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι να δούμε πώς παράλληλα μπορούμε να παλέψουμε τον παλιό διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση στο Ελεγκτικό και βέβαια να βγάλουμε τον νέο διαγωνισμό για την επαύξηση – χωρίς τους όρους που ενοχλούν το Ελεγκτικό – εγκαίρως, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να προλάβουμε”, εξήγησε σε κάθε τόνο, υποστηρίζοντας πως τόσο για τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, όσο και για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όλη αυτή η προσπάθεια είναι ένας αγώνας δρόμου.

“Είναι αγώνας δρόμου, όπως αγώνας δρόμου ήταν να περάσουμε και το ΚΑΣ και να πάρουμε την ΑΕΠΟ μετά από τόσα χρόνια, το οποίο είναι απαράδεκτο με τόση καθυστέρηση. Ήρθε πριν από δύο εβδομάδες ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την παραλαβή των μελετών και των περιβαλλοντικών για το μεγάλο έργο”, τόνισε, απαντώντας τέλος σχετικά με το αν υπάρχει ορατός φόβος η Σύρος να βρεθεί σε αδιέξοδο.

“Πάντα υπάρχει αυτό το άγχος, όμως τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε και περιθώριο. Πρέπει η ενδιάμεση λύση να προχωρήσει γιατί είναι αδειοδοτημένη, όπως πρέπει να προχωρά και το νέο κύτταρο. Πρέπει να γίνει παραλαβή των μελετών από τον Δήμο, να παραδώσουμε στον ΦΟΔΣΑ και να κάνει τον διαγωνισμό. Όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα”, υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν δεν προλάβει να γίνει η επαύξηση εγκαίρως, ο κ. Αθανασίου ανέφερε τα εξής: “Καταστραφήκαμε. Όμως δεν θέλω να το σκέφτομαι αυτό. Πιέζουμε για να είμαστε όπως πρέπει αμέσως μετά το καλοκαίρι. Από Σεπτέμβρη και Οκτώβρη χρειαζόμαστε την επαύξηση. Δεν είναι μεγάλη παρέμβαση. Είναι επαύξηση του ήδη υπάρχοντος κυττάρου. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται και όσα μπορούμε. Ο περιφερειάρχης θα κάνει επαφές και στο Ελεγκτικό”.