Περισσότεροι από 40 ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Οι χρυσοί αθλητές της Ελλάδας τίμησαν τη Σύρο και τον Δημήτριο Βικέλα

Κορυφώθηκαν χθες στην πλατεία Μιαούλη οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με τη σφραγίδα του Υπ. Παιδείας και Αθλητισμού, πριν την αφή της ολυμπιακής φλόγας στη χώρα

Τα βλέμματα όλης της χώρας συγκέντρωσε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, χθες, οπότε και κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της αθλητικής εβδομάδας - προς τιμήν του Συριανού Δημητρίου Βικέλα, που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) -, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στη Γαλλία και λίγες ημέρες πριν την αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Περισσότεροι από 40 ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες και πρωταθλητές της Ελλάδας που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στο Euro του 2004, ταξίδεψαν στο νησί, προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές όλων των σχολείων και να μεταφέρουν τις αξίες του Ολυμπισμού στους νέους και τις νέες.

Επρόκειτο για μία σπουδαία ημέρα, στο πλαίσιο της εβδομάδας αθλητικής, ολυμπιακής, παραολυμπιακής παιδείας, ιστορίας και αξιών που άρχισε στις 6 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου, - και η οποία θεσμοθετείται στο εξής ώστε να πραγματοποιείται στο νησί, σε κάθε ολυμπιακό έτος -, μετά από απόφαση του αν. υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Οικοδεσπότης των εκδηλώσεων υπήρξε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και όλους τους αιρετούς της Δημοτικής Αρχής, όπως και το προσωπικό των Υπηρεσιών, που εργάσθηκαν για να μετατραπεί η πλατεία Μιαούλη σε ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο για να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα, δίπλα σε θρύλους του αθλητισμού.

Η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός και η χαρά των μικρών, αλλά και μεγαλύτερων παιδιών, υπήρξαν διάχυτα ως συναισθήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας τους με τους χρυσούς αθλητές της Ελλάδος, οι οποίοι έπαιξαν μαζί τους, φωτογραφήθηκαν και αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν με θέρμη, την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, παρά τα εμπόδια που θέτει η ανυπαρξία υποδομών στο νησί (κάτι που δεν αναφέρθηκε στη χθεσινή γιορτή).

Στη Σύρο μετέβησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, Σπύρος Καπράλος, αλλά και η αντιπεριφερειάρχης και ολυμπιονίκης, Βασιλική Μιλλούση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, εκ μέρους του Συλλόγου  Ελλήνων Ολυμπιονικών η πρόεδρος, Βούλα Ζυγούρη, αλλά και από τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Σημειώνεται πως μεγάλος χορηγός της αθλητικής εβδομάδας είναι η ΟΝΕΧ και ο πρόεδρός της, Πάνος Ξενοκώστας.

Πλημμύρισε… με αστέρια του Αθλητισμού η πλατεία Μιαούλη

Κορυφαίο γεγονός για την ιστορία της Σύρου αποτέλεσε η χθεσινή ημέρα, καθώς από νωρίς το πρωί έως και το μεσημέρι, περισσότεροι από 40 ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές βρέθηκαν με τους μαθητές όλων των σχολείων του νησιού στην Ερμούπολη.

Συγκεκριμένα, η πλατεία Μιαούλη και τα σκαλοπάτια του Δημαρχείου γέμισαν από παιδικές φωνές, από όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχοντας την ευκαιρία να ακούσουν τα μηνύματα των κορυφαίων αθλητών που τίμησαν με την παρουσία τους το νησί και μίλησαν για τις αξίες του Ολυμπισμού και όχι μόνο.

Αρχικά έγινε η παρουσίαση των προσωπικοτήτων που ταξίδεψαν στο νησί, ανάμεσα στους οποίους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Μιχάλης Μουρούτσος, η Κατερίνα Θάνου, η Ευαγγελία Πλατανιώτη, ο Νίκος Συρανίδης, η Μαρία Πρεβολαράκη, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο Τάκης Φύσσας, ο Άγγελος Μπασινάς, η Βούλα Ζυγούρη, η Εύη Μωραϊτίδου, η Δήμητρα Μαγανουδάκη, η Άγη Κασούμη, η Μαρία Πολύζου κ.α..

Οι ίδιοι αναφέρθηκαν στις διακρίσεις που είχαν, στα συναισθήματα που ένιωσαν για την κατάκτηση των στόχων τους και των μεταλλίων που έφεραν στη χώρα, καθώς επίσης και για την επιμονή που έδειξαν σε όλες τις “μάχες” τους και την αγάπη τους στον αθλητισμό.

Παράλληλα, μετέφεραν τις εμπειρίες τους για τη στοχοπροσήλωση που έδειξαν κατά τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες διαχρονικά, αποτελώντας ένα σπουδαίο παράδειγμα για τη νεολαία της Σύρου. Αρκετοί εκ των αθλητών μίλησαν ακόμη για την αξία της ενότητας σε ομαδικά αθλήματα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδιά, η παρουσία παραολυμπιονικών, οι οποίοι με πλατύ χαμόγελο, επεσήμαναν την αξία του να ξεπερνά ο κάθε άνθρωπος αλλά και οι αθλητές, τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη ζωή.

Αμέσως μετά, τα χρυσά αστέρια… του αθλητισμού και οι μαθητές των σχολείων, μεταφέρθηκαν στα μικρά “γήπεδα” που είχαν διαμορφωθεί στην πλατεία Μιαούλη, ώστε να αγωνισθούν από κοινού και να συζητήσουν για αθλήματα όπως η ξιφασκία, η σκοποβολή, το καράτε, η ιστιοπλοΐα, ο στίβος, η ελληνοραμαϊκή πάλη, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, αλλά και η πυγμαχία, το taekwondo και το παραολυμπιακό άθλημα boccia.

Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και η ελιά ως σύμβολό τους, στην προτομή του Βικέλα

Ξεχωριστή υπήρξε και η στιγμή που ακολούθησε λίγα μέτρα μακριά από τα μικρά “γήπεδα” και μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, παρουσία όλων των επισήμων της εκδήλωσης και αφορούσε στην κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Δημητρίου Βικέλα.

Το σύνολο όσων εκπροσώπησαν τους Έλληνες ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες, άφησαν στεφάνι στον χώρο που είναι η προτομή του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τιμώντας την προσφορά του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι έχουν την αφετηρία τους στην αρχαία Ελλάδα.

Προηγήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄, παρουσία και ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας, του π. Αντώνη Βουτσίνου, ενώ η σπουδαία υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη προχώρησε στην ανάκρουση του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, συνοδευόμενη από την πιανίστα – corepetiteur, Σοφία Ταμβακοπούλου.

Τέλος, από κοινού, ο αν. υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, φύτεψαν μία ελιά, η οποία για τους αρχαίους Έλληνες, συμβόλιζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και την ειρήνη. Ο κ. Βρούτσης μάλιστα υπενθύμισε πως κατά τη διεξαγωγή τους, στην αρχαία Ελλάδα, σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι, κάνοντας εμμέσως αναφορά στις πολεμικές συγκρούσεις που δυστυχώς συμβαίνουν σε ορισμένες χώρες αυτό το χρονικό διάστημα.

Γ. Βρούτσης: “Θεσμοθετούμε για πάντα τη μεγάλη γιορτή στη Σύρο”

Αναφορικά με την καθιέρωση της αθλητικής εβδομάδας που θα είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς αγώνες και θα διεξάγεται στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά, ο εμπνευστής της και αν. υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Προ καιρού είχε γνωστοποιήσει την πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτησή της, σε συνέχεια αναφορών που είχαν γίνει για το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τρία Κυκλαδονήσια, αλλά όχι από τη γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα, τη Σύρο.

Για την απόφαση αυτή μίλησε τόσο κατά τη χθεσινή ημέρα στην πλατεία Μιαούλη, όσο και κατά την προχθεσινή ημέρα, στο Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας της ONEX, όπου και πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τον αθλητισμό και τις καινοτομίες του αρμόδιου Υπουργείου για τον χώρο.

“Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας. Σήμερα εδώ αναβιώνουμε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αυτό που συντελείται σήμερα και η έναρξη της μεγάλης πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και αθλητικής δράσης “Δημήτρης Βικέλας” είναι κάτι για το οποίο κάποιος μπορεί να πει ότι σήμερα, γράφουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος. Γιατί πριν από χρόνια, εδώ, ένας άνθρωπος είχε τη σκέψη και την ιδέα, οι Ολυμπιακοί αγώνες που οι πρόγονοι μας, οι αρχαίοι Έλληνες έφεραν στον κόσμο, να αναβιώσουν ξανά. Και αυτό έγινε πράξη το 1896.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτριο Βικέλα”, δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας και προς τους νέους και τις νέες της Σύρου, πως, “πρέπει να κρατάμε τον αθλητισμό ψηλά και όλοι, όλα τα παιδιά να είναι κοντά στις αξίες του”.

Επί της ουσίας, πρόσθεσε πως, “σήμερα η Σύρος ζει μία μεγάλη στιγμή. Και οι νέοι είναι εκείνοι που πρέπει κάθε τέσσερα χρόνια να φροντίζουν γι αυτή τη μεγάλη γιορτή που σήμερα θεσμοθετούμε για πάντα. Εδώ στη Σύρο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πριν ανάψει η φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων, και μία ημέρα πριν, στην Τήνο, θεσμοθετούμε για πάντα τη γιορτή του Δημήτρη Βικέλα και τα Τήνια. Ζήτω η Σύρος, ζήτω οι Κυκλάδες, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω οι Ολυμπιακοί αγώνες”.

Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις, που “κλείνουν” στις 12 Απριλίου με δράσεις στα σχολεία του νησιού με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες, διανθίστηκαν και με μία συνάντηση όλων των επίσημων προσκεκλημένων στη Σύρο, στο θέατρο “Απόλλων”.

Χθες το βράδυ, έγινε απονομή βραβείων και χειροκροτήθηκαν όλα τα “αστέρια” του Αθλητισμού που έλαμψαν στη Σύρο, για να τιμήσουν τον Δημήτριο Βικέλα. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η περιήγησή τους στα σημαντικά μέρη που έζησε και βρισκόταν ο Δημήτριος Βικέλας στο νησί, με τη συνδρομή αρχαιολόγου για μία ολοκληρωμένη ξενάγηση.

“H Ολυμπιακή Φλόγα να περνά από τη Σύρο”

Άξια λόγου παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης στο θέατρο “Απόλλων”,  -αμέσως μετά από τους πρώτους χαιρετισμούς, ανάμεσα στους οποίους και του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου -, αποτέλεσε εκείνη του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη. Ο ίδιος παρουσία του κ. Βρούτση και του κ. Καπράλου, πρότεινε να αδελφοποιηθεί ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης με τον αντίστοιχο Δήμο της πόλης καταγωγής στη Γαλλία του Πιερ ντε Κουμπερτέν (ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και σπουδαίος φιλέλληνας), καθώς επίσης γνωστοποίησε πως το στάδιο που ετοιμάζει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη Βάρη, θα ονομαστεί Δημήτριος Βικέλας. Δεν παρέλειψε να κάνει από σήμερα πρόσκληση πρους τους ολυμπιονίκες και τους παραολυμπιονίκες ώστε να έρθουν ξανά τότε στη Σύρο, ενώ πρότεινε η Ολυμπιακή Φλόγα να περνά στο εξής από τη Σύρο.

Στην τελευταία πρόταση, φαίνεται πως σε πρώτο επίπεδο ανταποκρίθηκε θετικά ο κ. Καπράλος, τονίζοντας πως θα γίνει προσπάθεια για να ικανοποιηθεί αυτή η επιθυμία των Συριανών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς, αφού είχε προηγηθεί το ιστορικό της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.