Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, Γ. Κεράνη για τη σοβαρή εκκρεμότητα προς τη Δημοτική Αρχή, ώστε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων από το ΤΕΘΑ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Πιέσεις για να τρέξει η μελέτη αποτύπωσης κτηρίων του στρατοπέδου

Αναγκαιότητα η εξασφάλιση χρημάτων στον προϋπολογισμό, ώστε να ανατεθεί η εκπόνηση της που θα περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των κτισμάτων

Αναπάντητο επί της ουσίας έμεινε το ερώτημα του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Κεράνη σχετικά με τους λόγους που δεν εξασφαλίζεται ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να ανατεθεί το ταχύτερο η εκπόνηση μελέτης που θα αποτυπώνει δύο κτίσματα εντός του στρατοπέδου, τα οποία σήμερα δεν φαίνονται καταγεγραμμένα στα συνολικότερα σχέδια, προκειμένου να “τρέξει” η μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων από το ΤΕΘΑ στον Δήμο.

Ουσιαστικά, η ανωτέρω εκκρεμότητα, όπως είχε αναδείξει και σε σχετικό ρεπορτάζ της η “Κοινή Γνώμη”, προ μηνός, καθυστερεί την Κτηματολογική εγγραφή των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου στον Δήμο, αφού πρωτίστως θα πρέπει να έχει εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα και για τα δύο κτίσματα που σήμερα οι κατόψεις τους δεν αποτυπώνονται.

Αν και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου είχε τονίσει ότι αποτελεί προτεραιότητα η μεταβίβαση του στρατοπέδου προς τον Δήμο και πώς για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του σκοπού, θα επιδιωχθεί να “τρέξει” άμεσα η αποτύπωση αυτών των κτισμάτων μέσω ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη, ωστόσο, οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από οικονομικής άποψης, δεν επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Μάλιστα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, ουσιαστικά, τοποθετήθηκε διαφορετικά από τον κ. Αθανασίου, εκτιμώντας πως αυτή η μελέτη για τα δύο κτίσματα, δεν θα μπορεί να εκπονηθεί μέσα στο έτος.

Άξιο απορίας είναι το γεγονός πως δεν τεκμηρίωσε τους λόγους που αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, την ίδια στιγμή που υπάρχει αγωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των 46 στρεμμάτων, ώστε να εκκινήσει ενέργειες και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη σταδιακή δημιουργία πανεπιστημιούπολης στη Σύρο.

Η “Κοινή Γνώμη” επιχείρησε να πάρει επιπλέον διευκρινίσεις και απαντήσεις από τον κ. Κοσμά, ο οποίος όμως χθες, δεν ανταποκρίθηκε τελικώς στα τηλεφωνήματα μέχρι το κλείσιμο του “φύλλου”.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως στο πλαίσιο των προϋποθέσεων παραχώρησης των 46 στρεμμάτων στον Δήμο, η δημοτική πλευρά είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει έργα διαχωρισμού αυτής της έκτασης από το υπόλοιπο στρατόπεδο (700 χιλ. ευρώ). Αν και στον φετινό προϋπολογισμό είχαν ενταχθεί τα 200 χιλ. ευρώ, ωστόσο, με φόντο μεγάλο πρόστιμο για πολεοδομική υπόθεση της Κέας που κληρονόμησε ο Δήμος από την παλιά Νομαρχία Κυκλάδων, προχώρησε σε αφαίρεση των 190 χιλ. ευρώ για να καλύψει μέρος αυτής της οφειλής (550 χιλ. ευρώ).

Γ. Κεράνης: Γιατί δεν έχουμε χρήματα στον προϋπολογισμό για τη μελέτη;

Το σοβαρό θέμα έθεσε επί τάπητος ο Γιάννης Κεράνης, ζητώντας επιπλέον απαντήσεις από τον κ. Κοσμά για την εκτίμησή του, ότι η μελέτη για την αποτύπωση των κτισμάτων που σήμερα δεν φαίνονται στα σχέδια, δεν θα προχωρήσει φέτος.

“Η πρώτη ερώτηση είναι συνέχεια από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε συζητήσει ότι θα αφαιρεθούν τα χρήματα από τα έργα, τις εργασίες στο στρατόπεδο. Ήδη σήμερα στην τροποποίηση προϋπολογισμού φεύγουν από τις 200 χιλ. ευρώ οι 190 χιλ. ευρώ, επειδή δεν είναι ώριμο το έργο να γίνει εκεί, γιατί δεν έχει γίνει η εγγραφή ακόμη στο Κτηματολόγιο του στρατοπέδου, ώστε να ανήκει σε εμάς και να γίνουν οι εργασίες. Απ΄ ό,τι έμαθα και έψαξα, η τελική εγγραφή δεν έχει γίνει επειδή πρέπει να αποτυπωθούν κάποια κτήρια τα οποία είχαν φτιάξει στο στρατόπεδο και δεν είχαν αποτυπωθεί στη μεταγραφή κλπ.. Μέχρι εδώ καλά”, παρατήρησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, σημειώνοντας παρακάτω τα εξής:

“Σε δήλωση του αντιδημάρχου, είδα ότι η μελέτη για την αποτύπωση θα γίνει το 2025. Γιατί δεν έχουμε κάποια χρήματα στον προϋπολογισμό ή σε μία τροποποίηση ώστε να αναθέσουμε φέτος τη μελέτη και να γίνει πιο γρήγορα η παραλαβή;”, ρώτησε ο κ. Κεράνης, λέγοντας ακόμη πως, “δεν κινδυνολογώ, αν με καθησυχάσετε είμαι εντάξει, αλλά υπάρχει χρονικό όριο στο συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει με το ΤΕΘΑ; Δηλαδή αν μας αφήνει ελεύθερα τρία, τέσσερα χρόνια θα την “πληρώσει” το Πανεπιστήμιο που θα καθυστερήσει η μεταβίβαση. Αλλά αν μας λέει ότι σε δύο χρόνια πρέπει να γίνουν τα έργα, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε εμείς έτσι”.

Δ. Κοσμάς: Νομίζω πως το 2024 δεν θα έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη

Από την πλευρά του, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης Κοσμάς τόνισε πως αυτή η δημόσια αναφορά του, έχει βάση σε δικές του εκτιμήσεις σε συνέχεια συζητήσεων με την Τεχνική Υπηρεσία. “Όσον αφορά για το στρατόπεδο είναι δική μου εκτίμηση ότι μέσα στο 2024 δεν θα προλάβει να γίνει κάποια μελέτη. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Η σκέψη της Δημοτικής Αρχής είναι όσο το δυνατόν περισσότερο να τρέχουν οι διαδικασίες”, ανέφερε, εξηγώντας όμως πως, “αυτό είπα επειδή γνώριζα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η Κτηματολογική μεταβολή, οπότε, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής – αλλά και προσωπικά μιλώντας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες -, νομίζω πως μέσα στο 2024, δεν θα έχουμε κάποια ολοκληρωμένη μελέτη”.