Ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης για την παραχώρηση κλωστοϋφαντουργικής μηχανής από τον Δήμο σε ιδιώτη

Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024 - 13:45

Την πλήρη αντίθεσή του στην παραχώρηση κλωστοϋφαντουργικής μηχανής από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε ιδιώτη, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Πρόκειται για την πολιτική απόφαση που έλαβε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να “επιστρέψει” στον χώρο που λειτούργησε, ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον έκθεμα, το οποίο θα συντηρηθεί με ευθύνη και έξοδα του ιδιώτη, χωρίς πλέον να παραμένει “παροπλισμένη” στη δημοτική αποθήκη Βελισσαρόπουλου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου:

Κυρίες , Κύριοι, Φίλες, φίλοι,

Την Τρίτη 14.5.2024, ενημερωθήκαμε, ότι ο Δήμος/ Τμήμα Πολιτισμού, προέβη, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, ειδοποίηση ή συζήτηση με τον σύλλογο, στην 15ετή παραχώρηση μεγάλης Κλωστουφαντουργικής μηχανής, περιουσίας του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, σε ιδιωτικό φορέα. Η εν λόγω κίνηση θεωρούμε, ότι εκτός του ότι είναι αντιδημοκρατική, αλλά δίνει ακόμα μία ώθηση στον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του φορέα που λέγεται ΚεΤεΠο, μετά και την στέγαση στον 1ο ορόφου του κτιρίου Κατσιμαντή από υπηρεσίες του δήμου (χώρος όπου δεν μπορούν πλέον να εκτεθούν αντικείμενα – τεκμήρια της μοναδικής βιομηχανικής ιστορίας της πόλης- δωρεές οι οποίες βρίσκονται κρυμμένα σε συρτάρια χωρίς να μπορεί να τά δεί κανείς), την παραχώρηση μέρους του βυρσοδεψείου Κορνηλάκη , την εγκατάλειψη του κτιρίου Αναιρούση, αλλά και της Αποθήκης Βελισσαρόπουλου,  με την συνακόλουθη καταστροφή των μηχανημάτων που επί χρόνια αποθηκεύονται εκεί . Τα βαριά αυτά μηχανήματα προέρχονται από δωρεές εργοστασιαρχών και βιοτεχνών, ως δείγμα αγάπης για το νησί τους ή αγοράστηκαν μέσω του προγράμματος Urban, ειδικά για την δημιουργία του ΒΜ της πόλης μας.

Η Κλωστουφαντουργική αυτή μηχανή προέρχεται από το εργοστάσιο Ζησιμάτου, απ  τα τελευταία εργοστάσια που λειτούργησαν μέχρι πρόσφατα στη Σύρο, χρόνια βρίσκεται στην αποθήκη Βελισσαρόπουλου, η δε προηγούμενη αρχή είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα του Συλλόγου από 4 ετίας, να συντηρηθεί και αυτή, μαζί με  μηχανή του εργοστασίου Μπαρμπέτα, με ευθύνη φίλων και μελών του  συλλόγου, ο δε χώρος Βελισσαρόπουλου να ευπρεπιστεί και να γίνει ασφαλής για την έκθεση των βαρέων μηχανημάτων που αποθηκεύονται εκεί.

Όταν έγινε επίσκεψη στην συγκεκριμένη αποθήκη, με την παρουσία της δημοτικής αρχής και τεχνικών, η οροφή κρίθηκε ακατάλληλη, τά μηχανήματα βρέθηκαν για άλλη μια φορά γεμάτα περιττώματα και σκουριά, και ζητήθηκε από τον δήμο, τουλάχιστον να κατασκευαστεί μια καινούργια πόρτα του εργαστηρίου όπου γινόταν η συντήρηση παλαιότερα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του συλλόγου για αποκατάσταση των εν λόγω μηχανημάτων.  Η πόρτα είχε διαρρηχθεί και βρισκόταν στο έδαφος, αφού είχαν κλαπεί από αγνώστους, πολλά και ακριβά εργαλεία του ΒΜ.

Ευτυχώς , πρό ημερών, αποκαταστάθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι με ασφάλεια σαν εργαστήρι συντήρησης, ενώ έχει ζητηθεί εκ νέου η αντικατάσταση υαλοπινάκων στην οροφή του κτιρίου. Προσθέτουμε, ότι όλες οι συντηρήσεις μηχανημάτων – και έχουν γίνει πολλές- πραγματοποιήθηκαν με την μέριμνα και την ευθύνη των  φίλων και των μελών του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Και Ενώ ο σύλλογος είχε ήδη την άδεια να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις και ασφαλίστηκε το εργαστήρι συντήρησης, με την επιμονή και παρότρυνση της αντιδημάρχου πολιτισμού και του αντιδημάρχου οικονομικών, πάρθηκε ξαφνικά απόφαση του δήμου για παραχώρηση μηχανής, προς  έκπληξη όλων των μελών και φίλων που φυσικά είχαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε γι αυτό το γεγονός.

Τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος φίλων ΚεΤεΠο, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, πάντα εθελοντικά και χωρίς κανένα κέρδος για κανένα μέλος,  υποχρεώνεται σε κόσμο, φίλους και γνωστούς στη Σύρο και αλλού, προκειμένου να αποκτήσει δωρεές, τις οποίες καταγράφει, συντηρεί με έξοδά του και προσπαθεί να τις εκθέτει. Τους τελευταίους 2 μήνες μάλιστα, αποκτήσαμε 3 νέες δωρεές. Ολα τα ευρήματα αυτά, μετά εμπλουτίζουν τις συλλογές του δήμου, συντηρημένα και καθαρά.

Μεγάλο και δαπανηρό από κάθε άποψη αυτό το εγχείρημα , αλλά φυσικά ανακόλουθο με κάθε είδους παραχώρηση …

Θεωρούμε, ότι μ αυτή την τακτική, απαξιώνεται το κύρος και η βαρύτητα που αξίζει αυτό το Μουσείο της Ερμούπολης, της πόλης, της βιομηχανίας καί της ναυτιλίας της, όταν αφαιρούνται σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας της από τον χώρο που νομίμως ανήκουν και μεταφέρονται σε ιδιωτικό χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Εξάλλου, πρέπει να γίνει απ όλους κατανοητό, ότι όταν οποιοδήποτε αντικείμενο δωρίζεται σε οποιοδήποτε Μουσείο της χώρας, συντηρείται με έξοδά του και αποθηκεύεται ή εκτίθεται σ αυτό, πολύ δε περισσότερο όταν έχει παραμείνει για 20ετία, προφανώς δεν είναι δυνατή η παραχώρησή του και δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως και δυνατότητες νέων αιτημάτων για παραχωρήσεις όλων των αντικειμένων και δωρεών.

Λυπηρό είναι για μας ακόμα, ότι η απόφαση αυτή  προκαλεί αντιδικίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτών του νησιού, δεδομένου ότι ο Σύλλογος ουδέποτε είχε τέτοια θέματα με τους ιδιώτες συλλέκτες, αντιθέτως είχε και έχει πολύ καλές συνεργασίες, στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, σύσσωμος και με τις καλύτερες προθέσεις επισκέφτηκε και αληθινά καμάρωσε και χάρηκε τό ανακαινισμένο εργοστάσιο κλωστουφαντουργίας, αλλά δεν παύει από το Καταστατικό του να είναι ο θεματοφύλακάς του Β.Μ. και εκ των πραγμάτων είναι αντίθετος με τον εμπλουτισμό και την ανάπτυξή των συλλογών ενός φορέα, σε βάρος του φορέα που λέγεται Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.