Ολοκληρώθηκε το έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην περιοχή της Βάρης

Οι αθλητές του στίβου στη Σύρο απέκτησαν ένα στάδιο “στολίδι”

Συνέντευξη του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη

Εντυπωσιάζει η εικόνα του σταδίου κλασικού αθλητισμού στη Βάρη, το οποίο άμεσα θα μπορεί να φιλοξενεί και να υποδέχεται τους λάτρεις και τους αθλητές του στίβου πρωτίστως από τη Σύρο, αφού η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ολοκληρώνει το έργο της στην περιοχή.

Η Περιφερειακή Αρχή και ειδικότερα ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης έρχονται να ικανοποιήσουν τις μέχρι σήμερα και για σχεδόν 25 χρόνια αναπάντητες ανάγκες των αθλητών του στίβου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προσφέροντας ένα σύγχρονο στάδιο στους νέους και τις νέες. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στην “Κοινή Γνώμη”, μίλησε για το έργο, για την άμεση διάθεσή του στους αθλητές, για τη συνάντηση που θα γίνει με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τη λειτουργία του, για το τι απομένει να υλοποιηθεί ακόμη, καθώς και για τις προοπτικές που αποκτά η Σύρος στο πεδίο του θεματικού τουρισμού, μέσω της αξιοποίησής του για προετοιμασία αθλητών αναφορικά με αγώνες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

  • Ένας μεγάλος και πολύ σημαντικός σκοπός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου επετεύχθη, όσον αφορά στις ανάγκες των αθλητών του στίβου, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στη Σύρο, έχουν στερηθεί τα αυτονόητα. Είναι έτοιμο το στάδιο κλασικού αθλητισμού στη Βάρη. Πώς νιώθετε γι΄ αυτή την πολύ καλή εξέλιξη;

Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί επιτέλους, μετά από 25 χρόνια έλλειψης αυτής της απαραίτητης αθλητικής υποδομής, η Σύρος αποκτά για πρώτη φορά στάδιο με συνθετικό ταρτάν. Είναι πρώτη φορά που έχουμε συνθετικό ταρτάν στο νησί. Αλλά το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι πως οι λάτρεις του κλασικού αθλητισμού του στίβου, θα έχουν το δικό τους “σπίτι””.

  • Το μεγάλο και κύριο μέρος του έργου του σταδίου έχει υλοποιηθεί. Τι άλλο απομένει να γίνει συμπληρωματικά για να κλείσει συνολικά;

Το στάδιο έχει ολοκληρωθεί στο 80%. Αυτό που απομένει είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Θα γίνει φύτευση περιμετρικά του σταδίου και θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στα αποδυτήρια κάτω από την εξέδρα. Αυτές οι εργασίες θα έχουν κλείσει το επόμενο 15ημερο. Επίσης, στις προθέσεις μας είναι με μία νέα εργολαβία – που θα δημοπρατηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα εργολαβία και παραδοθεί το στάδιο -, να γίνει πλήρης αναμόρφωση του εξωτερικού χώρου του γηπέδου, να κατασκευαστεί μία παιδική χαρά και να ανακατασκευαστεί το γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ. Ακόμη θέλουμε να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου. Θέλουμε να είναι ένας χώρος που θα μπορούν όλοι – μικροί και μεγάλοι - να τον απολαμβάνουν”.

  • Με το συγκεκριμένο στάδιο καλύπτονται πρωτίστως οι ανάγκες των αθλητών της στιβικής κοινότητας της Σύρου, αλλά υπάρχουν και νέες προοπτικές. Ποιες είναι αυτές; Τι όφελος μπορεί να έχει η Σύρος αξιοποιώντας το στάδιο της Βάρης;

Πρωτίστως να ευχηθούμε να είναι πάντα γεμάτο από παιδιά, από νεολαία, αλλά και από ενήλικες. Βεβαίως ο χώρος είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει αγώνες και μεγάλου βεληνεκούς. Έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μίτινγκ πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου επιπέδου και αυτός είναι ο στόχος. Κάθε χρόνο να διοργανώνεται ένα μίτινγκ σε επιλογή αθλημάτων, παγκόσμιου ή ευρωπαϊκού επιπέδου, ούτως ώστε και η νεολαία της Σύρου να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί αυτούς τους μεγάλους αθλητές, αλλά και να επιτυγχάνεται η προβολή του νησιού, μέσα από τον αθλητισμό. Δηλαδή να έχουμε θεματικό τουρισμό. Θα υπάρχει η δυνατότητα να έρχονται αθλητές για προετοιμασία, άρα, δεν περιορίζεται απλά και μόνο για τοπική χρήση. Είναι ένα στάδιο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να διοργανώνονται μίτινγκ διεθνούς επιπέδου. Κι αυτό, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και το γνωρίζουν και το κατανοούν”.

  • Είναι ένα έργο που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία κάλυψε ανάγκες που κανονικά θα έπρεπε να καλύψει ο Δήμος. Πότε θα παραδοθεί το στάδιο στον Δήμο;

Το εγχείρημα για την κατασκευή του σταδίου στη Βάρη, ξεκίνησε την ημέρα που αντιλήφθηκα πως πλέον, έχει ναυαγήσει η υπόθεση με την ανακατασκευή του σταδίου Πευκακίων. Τότε, ελήφθη η απόφαση να προσπαθήσουμε ως Περιφέρεια να καλύψουμε άμεσα αυτό το κενό, το οποίο δημιουργήθηκε. Με τη θερμή υποστήριξη και του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και των συναδέλφων περιφερειακών συμβούλων, καταφέραμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κατασκευάσουμε ένα στάδιο και να το δώσουμε στη νεολαία της Σύρου.

Φυσικά το στάδιο αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο προς χρήση. Ο αγωνιστικός στίβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Βεβαίως πρέπει να ξεπεράσουμε βασικά διαδικαστικά θέματα, τα οποία αφορούν τον Δήμο, ο οποίος και θα αναλάβει τη χρήση του.

Άρα, τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε μία συνάντηση με τους αρμόδιους από την πλευρά του Δήμου, με τους Συλλόγους που ασχολούνται με τα αθλήματα, με την Κοινότητα της Βάρης ώστε να βρεθεί αρχικά μία κοινά αποδεκτή προσωρινή λύση, έως ότου υπάρξει οριστική λύση για τον τρόπο λειτουργίας του. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, καλύψαμε ένα μεγάλο κενό, τηρήσαμε και αυτή την υπόσχεσή μας κατασκευάζοντας το πολυπόθητο στάδιο και εύχομαι να το προσέχουν όλοι ως “κόρη οφθαλμού””.

Τι περιλαμβάνει το στάδιο

Ειδικότερα, πρέπει να αναφερθεί πως το σύγχρονο στάδιο κλασικού αθλητισμού στη Βάρη περιλαμβάνει τα εξής: Στίβο 200 μ. με πέντε κουλουάρ κατασκευασμένα με υλικό τελευταίας τεχνολογίας, δύο σκάμματα για τη διεξαγωγή των αθλημάτων μήκους και τριπλούν, βαλβίδα ρίψεων, ευθεία με έξι κουλουάρ για τα αγωνίσματα των 100 μ. και 110 μ. ταχύτητας, πυλώνες ηλεκτροφωτισμού του σταδίου με φωτισμό LED και συνθετικό χλοοτάπητα. Έγινε η ανακατασκευή των αποδυτηρίων, δύο εξέδρες με πλαστικά καθίσματα και η πρόθεση της Περιφέρειας είναι να κατασκευάσουν μία ακόμη εξέδρα για να αυξηθεί η σημερινή χωρητικότητα (300 θεατές).

Πρέπει να διευκρινιστεί πως στο στάδιο ουσιαστικά θα φιλοξενούνται όλα τα αθλήματα πλην αυτών της σφυροβολίας, του ακόντιου και της δισκοβολίας γιατί ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για τους άλλους αθλητές, ενώ προκαλούν και μεγάλες φθορές στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Γι αυτά τα αθλήματα θα εξασφαλιστεί άλλος χώρος.