Σύρος - Πολιτισμός (Calendar 26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου)

  • Παρασκευή, 26 Αυγούστου, 2016 - 15:59

Με την αποψινή συναυλία των Onirama στην πλατεία Μιαούλη, υποδέχεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στρώνοντας το κόκκινο χαλί για το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου.

 

Onirama (26 Αυγούστου)

Το πιο δυναμικό συγκρότημα που τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί απ' όλους και έχει ξεχωρίσει για την ενέργεια και το πάθος στις ζωντανές εμφανίσεις, έρχεται στη Σύρο!

Θα "έχουν μαζί τους" τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους αλλά και διασκευές αγαπημένων ελληνικών και ξένων τραγουδιών όπως μόνο αυτοί ξέρουν να κάνουν, σε μια συναυλία για όλους, γεμάτη ένταση και χρώματα.

Συμμετέχοντες:

Θοδωρής Μαραντίνης: τραγούδι, κιθάρα

Δημήτρης Κοκονίδης : τύμπανα

Χρήστος Τρεσίντσης : πλήκτρα

Άλεξ Παπακωνσταντίνου: μπάσο

Γιώργος Κοκονίδης: ηλεκτρική κιθάρα

Πλατεία Μιαούλη

Έναρξη  22.15 | Ελεύθερη Είσοδος

 

190 Χρόνια Ερμούπολη (26 έως 28 Αυγούστου)

1826 - 2016

Τριήμερος εορτασμός για την ονοματοδοσία της Ερμούπολης

Η αίγλη του παρελθόντος… πυξίδα του μέλλοντος

Η τελετή της ονοματοθεσίας έγινε το 1826 στη νεόκτιστη εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι με πρωτοβουλία του Δρόσου Μανσόλα και του Λουκά Ράλλη.

«…Κύριοι, υπό την σκέπην του Ερμού, Εφόρου του Εμπορίου συνέστη και προήχθη η πόλις αυτή, δίκαιον και πρέπον δια τούτο νομίζω, να την αφιερώσωμεν εις τον Κερδώον Ερμήν, και να την ονομάσωμεν «Ερμούπολιν». Ερμούπολιν! Ερμούπολιν! Αντήχησαν πανταχόθεν όλων αι φωναί και έκτοτε καθιερώθη το όνομα της νέας πόλεως «Ερμούπολις»!

Η Ερμούπολη.

Η γέφυρα που συνέδεε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης με τις χώρες της Ανατολής. Ότι η Ερμούπολη ήταν «φερώνυμος όχι μόνο του Κερδώου και του Λόγιου Ερμή» το αποδεικνύουν η ιστορία των σχολείων της, η ίδρυση βιβλιοθήκης, μουσείων και θεάτρου από τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 

Εγκαίνια εκθέσεως υλικού αναφερομένου στην εποχή της ιδρύσεως της Ερμούπολης (παλαιά βιβλία & εφημερίδες, φωτογραφίες, ενδύματα, αναμνηστικά κ.λπ.).

H έκθεση θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου εορτασμού:

11:00- 13:00 & 19:00-22:00

Αίθουσα Λυκείου Ελληνίδων

Ώρα έναρξης 20.00

Αναπαράσταση με ξύλινα καραβάκια τα οποία θα ξεκινήσουν από τον ταρσανά και θα αποβιβάσουν στην πλατεία Κανάρη «πρόσφυγες - άνδρες & γυναικόπαιδα, με μπόγους και βαλίτσες, κατατρεγμένους από τους Τούρκους, να βρουν καταφύγιο στην παραλία».

Συμμετέχουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, το Σωματείο των Λεμβούχων και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καμινίων και Αναστάσεως.

Λιμάνι Ερμούπολης

Ώρα έναρξης 21.00

 

Σάββατο 27 Αυγούστου

Επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβ/του Μητροπολίτου κου Δωροθέου Β΄ και ομιλία του Πρωθιερέως του Ναού π. Εμμανουήλ Συρίγου, με θέμα την θρησκευτικότητα των προσφύγων και τα θρησκευτικά κειμήλια που έφεραν από τις πατρίδες τους και βρίσκονται ακόμη στους ναούς της Ερμούπολης.

Θα ακολουθήσει στο προαύλιο του ναού η αναπαράσταση της επίσημης ονοματοδοσίας της Ερμούπολης από τους Δημογέροντες, με επικεφαλής τον Λουκά Ράλλη.

Στο ρόλο του Λουκά Ράλλη ο Γιάννης Δεσύπρης.

Συμμετέχει ο Θεατρικός Όμιλος «Σουρής»

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως

Ώρα έναρξης 19.30

 

Κυριακή 28 Αυγούστου

Επίσημη επετειακή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιστορικό κ. Χρήστο Λούκο, με θέμα την Γέννηση και Ανάπτυξη της Ερμούπολης.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στους Ερμουπολίτες λογοτέχνες Δ. Βικέλα, Εμμ. Ροΐδη, Γ. Σουρή, Ρίτα Μπούμη - Παππά και Μάνο Ελευθερίου, με ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από έργα των.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα των Κυκλάδων με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Θέατρο Απόλλων

Ώρα έναρξης 20.30

 

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Λύκειον των Ελληνίδων Σύρου

 

Υπό την αιγίδα

Δήμος Σύρου- Ερμούπολης

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

 

Οίκος Ενοχής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρουσσών

των Θ. Παπαθανασίου & Μ. Ρέππα

29 έως 31 Αυγούστου

Η παράσταση είναι μία επίκαιρη κωμωδία που φέρνει την υπογραφή των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα και είναι η ιστορία οχτώ χαρακτηριστικών νεοελλήνων που προσπαθούν με χίλιους τρόπους να εξαπατήσουν το Δημόσιο για να αποσπάσουν εύκολο χρήμα.

 *** Κατάλληλο από 13 ετών***

 Σκηνοθεσία: Γιάννης Δεσύπρης

Σκηνογραφία: Νίκος Πονηρός

Κουστούμια: Γιάννης Ζυγομαλάς

Θέατρο Απόλλων

Έναρξη  21.00

Τιμή εισιτηρίου  8 & 5€

 

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων συνδιοργανώνουν στη Σύρο το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» προς τιμήν του μεγάλου Συριανού δημιουργού και θεμέλιου λίθου της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα, Μάρκου Βαμβακάρη.

Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει και στην επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου.

Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει το έρεισμα για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μια προσπάθεια αφενός να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας, μυώντας σε αυτή τους νέους μας που αποτελούν την καλύτερη σπορά, και αφετέρου να προβάλλουμε τουριστικά το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί το ρεμπέτικο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα Rembetiko “Unplugged”, η οποία αποτελεί αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, με ιδιαίτερη αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο Γιώργος Νταλάρας, μεγάλος γνώστης της παράδοσης αυτού του τραγουδιού, δίνει στο ρεμπέτικο μια καινούργια ώθηση, κάνοντας γνωστά τα διαχρονικά στοιχεία αυτού του τραγουδιού στο κοινό της Ευρώπης.

Σας προσκαλούμε όλους να ακολουθήσετε τα μουσικά μονοπάτια του ρεμπέτικου και του Μάρκου Βαμβακάρη και να μυηθείτε στον κόσμο μιας άλλης εποχής. Η στήριξη και η αποδοχή σας για το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, αποτελεί για εμάς την κινητήριο δύναμη για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα.

 

100 χρόνια Έπαυλη Τσιροπινά 

 

Αχιλλέας Δρούγκας & Μιχάλης Μακρουλάκης

29 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου

Διαδρομές σε Νέα Μονοπάτια

Έκθεση ζωγραφικής

Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 14.00 & 19.00 - 22.00

Κυριακή & Τετάρτη κλειστά

 

Εικαστικά

 

29/07 - 28/08

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗΣ

Διαδρομές σε νέα μονοπάτια - Πρόσφατα έργα

Έπαυλη Τσιροπινά 

Ώρες λειτουργίας

10.00 - 14.00 & 19.00- 22.00 (Κυριακή & Τετάρτη κλειστά)

 

05/08 - 29/08

ΦΕΙΔΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ

Ένα τρυφερό βλέμμα  

Αίθουσα Τέχνης " Γ. & Ε. Βάτη"

Ώρες λειτουργίας

11.00 - 13.30 & 18.30- 22.30 (Κυριακή & Δευτέρα πρωί κλειστά)

 

11/08 – 04/09

ΞΕΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Χειροποίητα κοσμήματα από φερμουάρ "by Alcha"

Αίθουσα Καμάρα Άνω Σύρου

Ώρες Λειτουργίας: 18:00-24:00

 

22/08 – 05/09

BORN HIER | Your body is a Battleground

Αίθουσα Δημ. Συμβουλίου Άνω Σύρου

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα και Παρασκευή 10:30-21:30

Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 10:30-17:30

Σάββατο και Κυριακή 17:00-21:30

 

19/08 – 10/09

ΜΠΟΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Έκθεση Χειροποίητων Αντικειμένων

Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου Ώρες Λειτουργίας: 19:00-23:00

 

25/08 – 19/09

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΑΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής

Πινακοθήκη Κυκλάδων

Ώρες Λειτουργίας: 10:00-14:00 & 18:30-21:30

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

 

Σάββατο 27 Αυγούστου

Τσιπουροβραδιά

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου

Πηγή Αγ. Αθανασίου

Ώρα έναρξης 21.00

 

Κυριακή 28 Αυγούστου

Πανηγύρι Αγ. Ιωάννου

Πολιτιστικός Σύλλογος "ο Ποσειδών"

Ποσειδωνία

Ώρα έναρξης μετά το πέρας της λειτουργίας.