Διακεκριμένοι χορευτές από την Αργεντινή και την Ελλάδα δείχνουν τα βήματα στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017»

3ο Syros Tango Festival

Παγκόσμιοι και Ευρωπαίοι Πρωταθλητές στο αργεντίνικο τάνγκο δίνουν τον πρώτο φεστιβαλικό παλμό στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σεμινάρια, milongas, beach party και παραστάσεις στο Θέατρο Απόλλων συνθέτουν το μενού του Διεθνούς Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο, που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος «Φίλοι Αργεντίνικου Τάνγκο Σύρου» ο Δήμος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από 1  έως 5 Ιουνίου 2017.

Για 3η συνεχή χρονιά λόγω μεγάλης επιτυχίας, το φεστιβάλ υποδέχεται καλεσμένους διακεκριμένους καλλιτέχνες του είδους από την Αργεντινή και την Ελλάδα.

Στις 2 και 3 Ιουνίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης με τη συμμετοχή έξι χορευτικών ζευγαριών, των Max Van De Voorde και Solange Acosta, Jorge Lopez και Maria Ines Bogado, Rojer Zalazar και Christina Sarioglou, Vaggelis Hatzopolos και Marianna Koutandou, Loukas Balokas Georgia Priskou και Gabriel Marino και Vassia Thanopoulou. Special guest η  Luna Palacios, μια αυθεντική milonguera, που έμαθε να χορεύει στα πιο γνωστά τάνγκο σαλόνια του Μπουένος Άιρες.

Οι φετινοί καλλιτέχνες

Ο Max Van De Voorde και η Solange Acosta ανακηρύχθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές το 2011. Ένα ακόμη ορόσημο στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους ήταν η 10η θέση που κατέλαβαν στην κατηγορία Tango Salon τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς συνεργασίας τους, δεν απέκτησαν μόνο παγκοσμίως αναγνωρισμένα βραβεία, αλλά έχουν επίσης εργαστεί σε μερικά από τα πιο διάσημα Tango Houses στο Μπουένος Άιρες.  Η επαγγελματική πείρα τους εκτείνεται στους τομείς της διδασκαλίας και της κατάρτισης, δεδομένου ότι και οι δύο δίδαξαν με την κοινή ευρεία γνώση τους σε σεμινάρια σε σημαντικά φεστιβάλ τάνγκο και διεθνείς εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Επίσης έχουν πάρει μέρος ως κριτική επιτροπή σε αρκετούς διαγωνισμούς Πρωταθλήματος Tango.

Η Maria Ines Bogado ξεκίνησε το χορό όταν ήταν 12 ετών. Μεγάλωσε με folklore και έλαβε το πτυχίο της στο folklore Argentino στο Κέντρο Polivalente de Arte de Ezeiza. Το 1994 ανακάλυψε το tango και άρχισε να μελετά με την Cristina Pugni και Ντιέγκο Gauna. Το 1997 συνέχισε τις σπουδές της με τον Carlos Perez και Rosa Forte στο Club Sunderland. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συναντήθηκε με τον Sebastián Jiménez, μαζί με τον οποίο κέρδισαν το 2010  τον τίτλο των Metropolitan Champions of Vals και Παγκόσμιων Πρωταθλητών στο Tango Salon. Το 2016 αποφάσισαν να ακολουθήσουν νέους επαγγελματικούς στόχους. Σήμερα, η Maria Ines Bogado διδασκει μόνη της, αλλά και με τον Jorge Lopez, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει σε φεστιβάλ, παραστάσεις, ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια.

Η Χριστίνα Σαριόγλου και ο Rojer Zalazar, οι διοργανωτές του Syros Tango Festival, συναντήθηκαν το 2007 και άρχισαν την χορευτική καριέρα τους μαζί το 2009. Είναι νικητές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος tango το 2010 στο Τορίνο και φιναλίστ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Tango το 2010 στο Μπουένος Άιρες. Το στυλ του χορού τους είναι πολύ προσωπικό σε συνδυασμό με ποιοτικές φιγούρες, κομψότητα και δημιουργικότητα που τους προσδιορίζει, δίνοντας πάντα ένα αυθεντικό, νέο και ανανεωμένο όραμα, αλλά χωρίς να χάνουν την αίσθηση του παραδοσιακού τάνγκο που ζει στις milongas του Μπουένος Άιρες.

Ο Βαγγέλης Χατζόπουλος και η Μαριάννα Κουτάντου είναι ζευγάρι στο tango και στη ζωή από το 2009. Το 2011 ανέλαβαν τη δική τους σχολή, την Academia del Tango στην Αθήνα και το 2013 στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στην κατηγορία tango salon, έχοντας κατακτήσει ήδη το 2012 τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και το 2011 την πρώτη θέση στην Ελλάδα στην ίδια κατηγορία. Είναι γνωστοί για την καθαρότητα και την ακρίβεια της τεχνικής τους, για την αισθαντικότητα που εκπέμπουν ως ζευγάρι, αλλά και για την θετική ενέργεια που μεταδίδουν στα shows και στα μαθήματα.

O Λουκάς Μπαλόκας και η Γεωργία Προίσκου , βασικοί δάσκαλοι και ιδρυτές του tangoFIX , είναι ένα από τα πρώτα ζευγάρια της ελληνικής σκηνής. Συνέβαλαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την μετάδοση του αργεντίνικου tango σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα μέσω σεμιναρίων και shows. Έχουν διδαχτεί από τους μεγαλύτερους μαέστρους του χώρου τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Buenos Aires. Συμμετέχουν εδώ και μια δεκαετία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού , διοργανώνουν παραστάσεις και βραδιές tango (milongas). Αρκετοί μαθητές τους πια στελεχώνουν το βασικό δυναμικό δασκάλων σε σχόλες που διδάσκουν tango ,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Gabriel Marino και η Βάσια Θανοπούλου συνεργάζονται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και διδάσκουν μαζί στη σχολή χορού El Abrazo. Έχουν εμφανιστεί με την Compania Tango en Eros και τη Mora Godoy στο Ηρώδειο και πρόκειται να εμφανιστούν στο Παλλάς με την ίδια ομάδα και τους Geraldine Rojas - Ezequiel Paludi.

Η Ορχήστρα

Τα ζευγάρια θα συνοδεύσουν μουσικά στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, οι Λευτέρης Γρίβας (μπαντονεόν), Γιώργος Ρούλος  (κοντραμπάσο) και Roman Gomez (πιάνο). Τραγουδά η Λουίζα Σοφιανοπούλου, η οποία εκτός από τη μουσική καριέρα της, είναι επίσης χορεύτρια και δασκάλα αργεντίνικου tango. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με το κλασικό μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό. Το καλοκαίρι του  2010 εργάστηκε σε ομάδα θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 5 έως 9 ετών στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου καθώς και σε θεατρική ομάδα παιδιών 8 έως 12 ετών για τη δημιουργία θεατρικής παράστασης.

4 Milongas

Στο πλαίσιο του “Syros Tango Festival 2017” διοργανώνονται επίσης βραδιές Αργεντίνικου Τάνγκο. Οι «Milongas» είναι χοροεσπερίδες όπου ο καθένας μπορεί να χορέψει και να απολαύσει το ποτό του. Στις βραδιές αυτές θα γίνουν και παρουσιάσεις «show» από τα ζευγάρια των προσκεκλημένων χορευτών, αλλά και από καλεσμένα ζευγάρια στην Ελλάδα (guest stars).

Το Φεστιβάλ ξεκινάει, καλωσορίζοντας τους χορευτές με ανοιχτή βραδιά τάνγκο στην Πλατεία Μιαούλη.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μιλόνγκα (χορευτική βραδιά με shows) στο beach bar ONO και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες βραδιές το Σάββατο και την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Djs Ηλίας Σελαλμαζίδης (Θεσσαλονίκη), Εύη Αυγερινού (Αθήνα) και Στάθης – Salsamantes Team (Πάτρα).

Τέλος, από την Παρασκευή 2 Ιουνίου και ώρα 14:30 μέχρι και τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στις 15:00, θα παραδίδονται στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου σεμινάρια για όλα τα επίπεδα ενδιαφερομένων, από απολύτως αρχάριο έως masterclass.