Προσφορά τέχνης, πολιτισμού και ανθρωπιάς από την γνωστή «Θεατροπαρέα», που κόσμησε το φετινό πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός»

Ο «Θησαυρός» πλούτισε τις καρδιές των Συριανών

Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας του ’50 «ταξίδεψε» το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων η μουσική κωμωδία της Ομάδας Θεάτρου ’08 «Ο θησαυρός του Μακαρίτη».

Μια παράσταση με διττή σημασία, λόγω του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της αλλά και της υψηλής καλλιτεχνικής αξίας της που εκτός από «ανάσα ζωής» στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής, χάρισε στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» μια μεγάλη επιτυχία.

Απολαυστικές ερμηνείες και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις άψογα «δεμένες» με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου, αποτέλεσαν τα δυνατά «χαρτιά» μιας φαινομενικά ερασιτεχνικής παράστασης, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πολυδιαφημισμένα μιούζικαλ με ηχηρά ονόματα σε μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Εκπλήρωση ενός μεγάλου φιλανθρωπικού σκοπού

Η Ομάδα Θεάτρου ’08, πιο γνωστή ως «θεατροπαρέα» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, βασικός σκοπός της οποίας αποτελεί η έμπρακτη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η ενίσχυση ευπαθών ομάδων. «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» είναι το όγδοο έργο των μελών της, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν μια καλύτερη πραγματικότητα στους συνανθρώπους τους, διαθέτοντας τα έσοδά της για την εκπλήρωση του φιλανθρωπικού έργου τους.

Η κινηματογραφική κωμωδία / ηθογραφία του 1959, των Βασιλειάδη – Τσιφόρου, παράξενα επίκαιρη, αποτέλεσε την πρώτη ύλη της παράστασης. Η «θεατροπαρέα» οπλίστηκε με θάρρος, έβαλε κάτω την κλασική και αγαπημένη ταινία της Φίνος Φιλμ και τα έκανε όλα λίμπα, μέσα από την εκπληκτική διασκευή της Νινέτας Κασκαρέλη, η οποία εκτός από τους στίχους των πρωτότυπων κομματιών του Θάνου Γεωργουλά, «κέντησε» και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της κ. Θεώνης, που γνωρίσαμε στη μεγάλη οθόνη μέσω της Γεωργίας Βασιλειάδου.

Μέσα από μια «Απάτη που απογειώνει», προκύπτει Στην Ελλάδα, όπου παλαιόθεν η εργατικότητα δεν θεωρείται έξυπνη αρετή, νομιμότητα και παρανομία συμβιώνουν αρμονικά. Είμαστε ένας λαός βυθισμένος στη συναισθηματικότητα, που συχνά το καλό και το κακό δεν είναι απόλυτες έννοιες, θες τα βάσανα, θες τα γονίδια, είμαστε πρόθυμοι να

Με την πολύτιμη καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιώργου Οικονόμου, η ομάδα, έχοντας στην παρέα της τον συμπαθή ηθοποιό Θανάση Βισκαδουράκη, που αντικατέστησε τον πρόεδρό της Αντώνη Βουράκη, αφηγήθηκε ελεύθερα και ζωντανή μια ανατρεπτική ιστορία με στοιχεία σουρεαλιστικά, που αποκαλύπτει ανθρώπινες αδυναμίες και στηλιτεύει την απληστία.

Μεταφέροντας το κοινό σε μια εποχή, όπου η νομιμότητα, η παρανομία και οι ανήθικες συμπεριφορές που προωθούν το ατομικό συμφέρον συμβιώνουν αρμονικά, όπως και σήμερα, η ομάδα ξεσκέπασε θέματα βασανιστικά για μια κοινωνία που χρόνια τώρα παλεύει απεγνωσμένα και εις μάτην να ξεθάψει τον «θησαυρό του Μακαρίτη».

Ενίσχυση του Δον Ιωάννου Στεφάνου

Ο «Θησαυρός του Μακαρίτη» παρουσιάστηκε για δύο ημέρες στο εμβληματικό Θέατρο «Απόλλων» με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός». Η παράσταση  αγκαλιάστηκε θερμά τόσο από το θεατρόφιλο κοινό της Σύρου, όσο και από τον εφοπλιστικό κόσμο και τους ανθρώπους της βιομηχανίας, που κατέκλυσαν με τις πολυτελείς θαλαμηγούς της το λιμάνι της Ερμούπολης, προσκεκλημένοι του επίτιμου πλέον Δημότη Σύρου – Ερμούπολης Αντώνη Κομνηνού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη θεατρική «προσφορά» του κ. Κομνηνού ήταν η επίσης εντυπωσιακή παραγωγή του Θεάτρου Πορεία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, η οποία παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια.

Τα έσοδα της παράστασης «Ο θησαυρός του Μακαρίτη» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου στο Κληροδότημα του Δον Ιωάννου Στεφάνου. Το Κληροδότημα συστάθηκε με διαθήκη του Καθολικού Ιερομόναχου Δον Ιωάννου Στεφάνου και παρείχε για πολλές δεκαετίες ιατρικές υπηρεσίες σε αναξιοπαθούντες και απόρους κατοίκους της Άνω Σύρου. Από τη δεκαετία του ’90, διεύρυνε το έργο του και πέρα από τις ιατρικές υπηρεσίες του, παρείχε και κατ’ οίκον νοσηλεία. Σήμερα, καταφέρνει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες και κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλους τους κατοίκους και δημότες της Δημοτικής Ενότητας Άνω Σύρου, ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του.

Πολύτιμη «ανάσα ζωής»

Την «Ομάδα Θεάτρου ‘08» καλωσόρισε την πρώτη βραδιά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά για την υποστήριξή του και φυσικά τον κ. Αντώνη Κομνηνό για την πρωτοβουλία του και την πολύτιμη συνεισφορά του σε μια σειρά πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που αναβαθμίζουν σημαντικά το νησί μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε με τη σειρά του και ο αντιπρόεδρος της «θεατροπαρέας» κ. Νίκος Φραγκίστας.