Η «Ομάδα Θεάτρου 08 – Θεατροπαρέα» έρχεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» για καλό σκοπό

Φιλανθρωπικός «θησαυρός»

Με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Αντωνίου Εμμ. Κομνηνού»

Με μία κλασική κωμωδία, η οποία έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές κινηματογραφόφιλων στη χώρα μας, εγκαινιάζονται οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο Θέατρο Απόλλων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017», κοινωνία και πολιτισμός «παντρεύονται» αρμονικά μέσα από την παράσταση «Ο θησαυρός του μακαρίτη» της «Ομάδας Θεάτρου 08», γνωστής στο κοινό της ως «Θεατροπαρέα».

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Αντωνίου Εμμ. Κομνηνού». Σημειώνεται ότι θα δοθεί και μία ακόμη παράσταση στις 10 Ιουνίου, αποκλειστικά για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων.

Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της «Μεγάλης Χίμαιρας» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, ο εφοπλιστής και λάτρης της τέχνης κ. Αντώνης Κομνηνός προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό του νησιού άλλη μία αξιόλογη παραγωγή.

Αυτή τη φορά, στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου της «Ερμούπολης» θα ανέβουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, που με οδηγό την αγάπη τους για το θέατρο επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσω της τέχνης

Η «Ομάδα Θεάτρου 08» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστάθηκε το 2009 από την ιδρυτική της ομάδα με τότε επικεφαλής τον αείμνηστο Κώστα Κυριακίδη. Στην πορεία της προστέθηκαν κι άλλα μέλη που αγκάλιασαν θερμά την προσπάθεια και το έργο της εταιρείας. Σήμερα αριθμεί πολλούς υποστηρικτές και συνεργάτες, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν τακτά μέλη της εταιρείας. Βασικοί στόχοι της είναι η έμπρακτη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η ενίσχυση ευπαθών ομάδων.

Η «Θεατροπαρέα» δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων (επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κλπ.) που εμπνέονται από τις ανθρώπινες αξίες. Η κοινή τους αγάπη για το θέατρο και η επιθυμία τους να βοηθήσουν τους ασθενέστερους τους οδηγεί στη διοργάνωση ετήσιων θεατρικών παραστάσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της οκτώ θεατρικές παραγωγές, τα έσοδα των οποίων έχουν διατεθεί σε κοινωφελείς σκοπούς. Από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και σε συνδυασμό με την ανεκτίμητη υποστήριξη χορηγών έχει διαθέσει 200.000 ευρώ σε δωρεές. Στις παραστάσεις της, προσκαλεί σταθερά συνανθρώπους με σωματικές ιδιαιτερότητες και προσφέρει δωρεάν είσοδο στους οικονομικά ασθενείς.

Η «Θεατροπαρέα» βασίζεται ουσιαστικά στην εθελοντική προσφορά, πρεσβεύοντας ότι η συνεργασία κάνει τα όνειρα πραγματικότητα. Έχει πολλούς υποστηρικτές και εθελοντές συνεργάτες, οι οποίοι αγκαλιάζουν θερμά την προσπάθεια και το έργο της.

Έργο σημαντικό και πολυδιάστατο

Ειδικότερα, αποδέκτες δωρεών έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα, το μικρό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο στο χωριό Κρανιά του Δήμου Γόργιαννης στο Νομό Γρεβενών, το οποίο ανακαινίστηκε, το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Σερίφου, όπου εγκαταστάθηκε σύστημα θέρμανσης και πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεών του και δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών, το Νηπιαγωγείο Αστυπάλαιας και το Νηπιαγωγείο στο ορεινό χωριό Απόλλωνα της Ρόδου.

Ανάλογες δωρεές έχουν γίνει στη ΜΚΟ PRAKSIS για το καινοτόμο πρόγραμμά της «Κοινωνική Κατοικία & Day Centers » του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Ίδρυμα για την Προστασία Απροσάρμοστων Παιδιών «Θεοτόκος», στο Φιλανθρωπικό Σωματείο – Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Χαρά», στο Φιλανθρωπικό Σωματείο για την φροντίδα των Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις «MDA Ελλάς» και στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ΣΚΕΠ για την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρία.

Επιπλέον, η ομάδα έχει ενισχύσει τη νεαρή αθλήτρια τοξοβολίας Αριάδνη Χόρτη, το Εβραϊκό Μουσείο, τα Παιδικά Χωριά SOS, την «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών», το φιλανθρωπικό σωματείο «Οι φίλοι της Μέριμνας», τη νεαρή φοιτήτρια Νοσηλευτικής Δήμητρα Γκότση,  την Ένωση «Μαζί για το παιδί» και τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Σημειώνεται μάλιστα, πως η πρόεδρος της «Ελπίδας» κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησε την «Ομάδα Θεάτρου 08 – Θεατροπαρέα» για την κοινωνική προσφορά της και τη συμβολή της στο έργο του Συλλόγου. Η ίδια, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε και συνεχάρη την ομάδα για το εξαιρετικό έργο της και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια. Όπως τόνισε, τα μέλη της συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς φιλίας και εκτίμησης, κοινές αξίες και ιδανικά, έμφυτο ταλέντο και κυρίως την απέραντη αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες.

«Δώρο» για τους κατοίκους της Σύρου

Τα έσοδα της παράστασης «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη», που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Σύρο, θα διατεθούν στο Κληροδότημα Δον Ιωάννου Στεφάνου.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ευχαριστεί θερμά τον κ. Αντώνιο Κομνηνό για την ευγενική χορηγία του. Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνει επίσης στον κ. Στέλιο Νιώτη και το Ίδρυμα «Αντώνιος Εμμ. Κομνηνός», για την έμπρακτη υποστήριξή τους προς τον πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς συνέβαλαν οικονομικά, στην πραγματοποίηση σημαντικών εκθέσεων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017», όπως του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, κ. Κώστα Βαρώτσου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, της ομαδικής έκθεσης Βερούκα, Ρόρρη και Φιλόπουλου και της έκθεσης φωτογραφίας «Σύρος 19ος – 20ος αιώνας» από τη Συλλογή του Μάνου Ελευθερίου.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως, σε μια εποχή κρίσιμη και δύσκολη σε όλα τα επίπεδα, έχουμε υποχρέωση να επικροτούμε ανάλογες πρωτοβουλίες, καθώς προάγουν το πολιτιστικό προϊόν μας και διαφυλάττουν τη μεγάλη ιστορία μας.

Επενδύει στην κωμωδία

 «Ο θησαυρός του μακαρίτη» βασίζεται στην ομώνυμη ελληνική κωμική ταινία του 1959, παραγωγής Φίνος Φιλμ, σε σενάριο των Ν. Τσιφόρου και Π. Βασιλειάδη. Το κείμενο διασκεύασε ελεύθερα η κ. Νινέτα Κασκαρέλη, δημιουργώντας μια ανατρεπτική, σχεδόν σουρεαλιστική κωμωδία που στηλιτεύει την ανθρώπινη απληστία, γεμάτη τραγούδια και πρωτότυπη μουσική.

Παίζουν και τραγουδούν μέλη και φίλοι της ομάδας: Λίμπυ Ηλιοπούλου, Νίκος Μπιλίρης, Τίμος Τζάννες, Πέτρος Πολίτης, Νένα Παναγάκου, Χρίστος Αργυρόπουλος, Τάκης Κανελλόπουλος, Νινέτα Κασκαρέλη, Νανά Αρβανιτάκη, Δημήτρης Καλύβας, Αντώνης Βουράκης, Νινέττα Βαφειά, Maria Cherfan, Στέργιος Θεωδορόπουλος, Ιλεάνα Φράγκου – Καραμπέλου, Μαριβή Σιαμπλή, Νίκος Βερνίκος, Νίκος Μπιλίρης, Νίκος Φραγκίστας, Κατερίνα Χούπη, Γιώργος Αλεξανδράτος και Βίκυ Ορλάνδου, ,

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου, ενώ η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και η ενορχήστρωση ανήκουν στον κ. Θάνο Γεωργουλά. Τους στίχους των τραγουδιών έγραψε η Νινέτα Κασκαρέλη.

Η κωμωδία αποτελεί το αγαπημένο είδος της «Θεατροπαρέας» η οποία παρουσιάζει κάθε χρόνο και ένα κωμικό έργο. Ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριό της κατέχουν ελληνικά έργα που γνωρίσαμε μέσα από τον παλιό κινηματογράφο όπως το «Υπάρχει και Φιλότιμο», «ο 6ος Στόλος» (Καλώς ήρθε το δολάριο), Η Χαρτοπαίχτρα, η Κόμισα της Φάμπρικας και ο «Θησαυρός του Μακαρίτη». Η ομάδα έχει επίσης ασχοληθεί με το είδος της επιθεώρησης, ενώ έχει παρουσιάσει και την κωμωδία «Play On» του Ρίκ Άμποτ. «Στόχος μας δεν είναι να ανταγωνιστούμε τους επαγγελματικούς θιάσους, αλλά να φέρουμε το κοινό μας πιο κοντά στο θέατρο» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Κασκαρέλη.