1.900 ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών υποβλήθηκαν για την 10η επετειακή διοργάνωση του animasyros

Ρεκόρ συμμετοχών

Δεκαπλάσιος από τον πρώτο χρόνο του animasyros, το 2008, ήταν ο αριθμός των ταινιών που υποβλήθηκαν φέτος για να συμμετέχουν στη 10η επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο.

Το αγαπημένο φεστιβάλ μικρών και μεγάλων επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων (27 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου) με κύρια θεματική το νέο αφήγημα animation της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει προβολές ταινιών animation από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, ομιλίες και παρουσιάσεις πρότζεκτ στην επαγγελματική Αγορά, όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και πολλές επετειακές εκπλήξεις. Τιμώμενες χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Βραζιλία και η Ιταλία.

«Η πιο δημιουργική περίοδος στην προετοιμασία του φεστιβάλ»

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου, φέτος υποβλήθηκαν για προεπιλογή 1.900 ταινίες animation από όλο τον κόσμο, από τις οποίες θα προβληθούν οι 250. Η τελική επιλογή έγινε από Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων και η Tunde Vollenbroek (για το φοιτητικό τμήμα) παραγωγός από την Ολλανδία και δημοσιογράφος στο «Cartoon Brew» το μεγαλύτερο και εγκυρότερο portal σχετικό με το animation.

“Η διαδικασία υποδοχής και επιλογής ταινιών είναι για μένα η πιο δημιουργική περίοδος στην προετοιμασία του φεστιβάλ, που ξεκινάει από τον Φεβρουάριο» σημείωσε η κ. Ανεστοπούλου. Η ομάδα του animasyros αποτελεί από επιμελητές, οι οποίοι παρακολουθούν τις ταινίες με σκοπό να τις επιλέξουν και κατόπιν να τις εντάξουν στις διάφορες κατηγορίες των διαγωνιστικών προγραμμάτων. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν αρκετοί εθελοντές, οι οποίοι υποδέχονται τις ταινίες, τις κατεβάζουν και τις αρχειοθετούν. «Έχουμε μία βάση δεδομένων όπου βρίσκονται καταχωρημένες οι ταινίες. Εμείς τις βλέπουμε και τις επιλέγουμε».

Φέτος, θα προβληθούν 250 ταινίες (διαγωνιστικά τμήματα και αφιερώματα), ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε ταινίες που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.

Οι ταινίες που υποβλήθηκαν για προεπιλογή συγκροτούν τις εξής ενότητες του προγράμματος:

·         Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα (περιλαμβάνει ταινίες επαγγελματικές) - 20 ταινίες

·         Διεθνές Πανόραμα Ταινιών Ανιμέισον (είναι μη διαγωνιστικό τμήμα) - 42 ταινίες

·         TV & Commissioned Διαγωνιστικό Τμήμα (περιλαμβάνει ταινίες επαγγελματικές που είτε έγιναν κατά παραγγελία- διαφημιστικά βίντεο κλιπ ή είναι τηλεοπτικές παραγωγές) -14 ταινίες

·         Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα - 20 ταινίες

·         Φοιτητικό Πανόραμα Ταινιών Ανιμέισον ( είναι μη διαγωνιστικό τμήμα)- 24 ταινίες

·         K.ID.S (μη διαγωνιστικό τμήμα) - 26 ταινίες

·         Ταινίες που έχουν δημιουργήσει παιδιά- 8 ταινίες εκ των οποίων οι τρεις έχουν δημιουργηθεί από σχολεία της Σύρου

·         Μεγάλου Μήκους Ταινίες- 4 ταινίες

·         Ελληνικό Πανόραμα – 15 ταινίες

Σύμφωνα με την κ. Ανεστοπούλου, ήταν η πρώτη χρονιά που υποβλήθηκαν πολλές ελληνικές ταινίες για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. «Αυτό μας χαροποιεί πάρα πολύ και αποδεικνύει την αποδοχή του animasyros τόσο από τον ελληνικό όσο και τον διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο. Το φεστιβάλ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μία θέση στο παγκόσμιο στερέωμα των φεστιβάλ animation».

Το animasyros 10 θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2010» με εκδηλώσεις και προβολές στο Θέατρο Απόλλων, τον Κινηματογράφο Παλλάς, την Πλατεία Μιαούλη, την Άνω Σύρο και την Ποσειδωνία.