Το τραγούδι και άλλες χαρές της ζωής συνδέονται ξανά με το υγιές στόμα στη 2η εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας στη Σύρο

Ευτυχής σύζευξη επιστήμης και τέχνης

Δύο σημαντικές ομιλίες για τη στοματική υγιεινή, αλλά και ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τον Κύπριο τραγουδιστή Μιχάλη Βιολάρη και τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών υψηλού επιπέδου, θα απολαύσει το κοινό της Σύρου στη φετινή επιστημονική και καλλιτεχνική εκδήλωση στην Έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας.

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης το καλοκαίρι του 2016, η Ελληνική Εταιρία Κλινικής Στοματολογίας, στο πλαίσιο των εκλαϊκευμένων ενημερωτικών δραστηριοτήτων της για τις αρρώστιες του στόματος, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδήλωση με θέμα «το στόμα είναι και για τραγούδι».

Πολύτιμοι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:15 στον υπέροχο κήπο της Έπαυλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κάπνισμα και Διαβήτης

Το Επιστημονικό μέρος περιλαμβάνει δύο εκλαϊκευμένες ομιλίες, βραχείας διάρκειας, που αφορούν σε συνήθη καθημερινά προβλήματα στο στόμα και σχετίζονται με το Κάπνισμα και τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ειδικότερα, η Στοματολόγος Κ. Γιώτα Λούμου, Πτυχιούχος Οδοντιατρικής και Ιατρικής Σχολής και Διδάκτωρ Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την υγεία του στόματος. Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Στοματολογίας Παν. Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας κ. Γιώργος Λάσκαρης θα αναπτύξει το θέμα «Κάπνισμα & Υγεία Στόματος». Οι ομιλίες θα συνοδεύονται με προβολή έγχρωμων εικόνων.

Καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με τον Μιχάλη Βιολάρη και καλλιτέχνες από την Αθήνα, την Κρήτη και τη Σύρο.

Ο Μιχάλης Βιολάρης γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Παράλληλα με το Δημοτικό και το Γυμνάσιο σπούδασε θεωρία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Λάρνακας. Στην Αθήνα παράλληλα με το Πανεπιστήμιο συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το τραγούδι ασχολήθηκε στις αρχές του 1967, δίπλα στην Καίτη Χωματά στην Πλάκα. Ο Γιάννης Σπανός του έδωσε τα πρώτα τραγούδια με τα οποία έγινε γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, όπως: «Τρεις νέοι, τρεις φίλοι», «Ήρθες Εψές», «Παιδί μου ώρα σου καλή», «Μην κλαις για μένανε» κ.α. Ο Μιχάλης Βιολάρης έχει καταξιωθεί στο τραγούδι ως ο ερμηνευτής ο οποίος έκανε την Κυπριακή μουσική γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αφού εκτός από παραδοσιακά τραγούδια (Γιασεμίν, Τυλληρκώτισσα κ.α.) ερμήνευσε και δικές του συνθέσεις, όπως το «Ούλα χαλάλιν του», τραγούδια που αγαπήθηκαν από ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Στη Σύρο, θα τραγουδήσουν μαζί του ο Μιχάλης Κλώντζας και ο 15χρονος Γιώργος Κλώντζας από την Κρήτη και η Ανδριάνα Κόλλια από την Αθήνα. Στο πρόγραμμα συμμετέχει φιλικά ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου Γιάννης Αργυρίου, ενώ ποιήματα θα απαγγείλει ο Πέτρος Ρούσσος. Τους ερμηνευτές θα συνοδεύσουν μουσικά ο Μιχάλης Γιατράκης (μπουζούκι), η Μαρία Γιατράκη (μπουζούκι), ο Νίκος Μοσχονάς (κρουστά) και ο Κώστας Παπαδάκης (πιάνο) από την Κρήτη, καθώς και ο Γιώργος Πολίτης (κιθάρα) και ο Γιώργος Σαλβάνος (πιάνο) από την Αθήνα.

Το πρόγραμμα συντονίζει ο κ. Γιώργος Λάσκαρης και ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα» Δημήτρης Νταλαχάνης. Το καλλιτεχνικό μέρος επιμελείται ο κ. Μιχάλης Κλώντζας, οδοντίατρος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κρήτης. Ο ίδιος υπηρετεί με εξαιρετική επιτυχία από νεαρή ηλικία την καλή ελληνική μουσική ως ένας τραγουδιστής υψηλών προδιαγραφών και επιδόσεων. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερες συνθέτες και τραγουδιστές της χώρας μας σε συναυλίες και ποιοτικούς μουσικούς χώρους. Έχει βραβευτεί στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και έχει ενεργό συμμετοχή στην Ελληνική δισκογραφία.

Στόμα: ένα όργανο πολυλειτουργικό

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο λάτρης της Σύρου κ. Γιώργος Λάσκαρης σημειώνει ότι, το στόμα είναι η ωραιότερη και πιο προνομιακή ανατομική περιοχή του ανθρωπίνου σώματος που μας εφοδίασε με απαράμιλλη έμπνευση και μαεστρία ο πλάστης μας. Αποτελεί όργανο πολυλειτουργικό, που συνδέεται με τις ωραιότερες απολαύσεις του ανθρώπου, τη γεύση, τον έρωτα, τις ποικίλες εκφράσεις αγάπης, το λόγο, την κοινωνική παρουσία και φυσικά το τραγούδι. Ωστόσο, για να απολαύσει κανείς όλες τις παραπάνω λειτουργίες, θα πρέπει το στόμα να είναι υγιές με ευθύνη ατομική του καθενός, αλλά και του ιατρού του στόματος, του Στοματολόγου.

Με τις σκέψεις αυτές, η Ελληνική Εταιρία Κλινικής Στοματολογίας ξεκίνησε πέρυσι έναν κύκλο εκδηλώσεων και συνέδεσε το τραγούδι και άλλες χαρές της ζωής με το υγιές στόμα. Η σύζευξη αυτή αποδείχθηκε επιτυχημένη, δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης που υπήρξε από τον κόσμο. Στην προσπάθειά της, η Εταιρία βρήκε συνοδοιπόρους και αρωγούς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και φυσικά τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, το οποίο διακρίνεται για την υψηλή πολιτιστική και επιστημονική παράδοσή του.

Καταλήγοντας, ο κ. Λάσκαρης υπογραμμίζει πως η οργάνωση της εκδήλωσης θα ήταν ανέφικτη χωρίς την πρόθυμη συμμετοχή μιας ομάδας εκλεκτών καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος αφιλοκερδώς και μια μικρή ομάδα χορηγών που κάλυψαν οικονομικά ορισμένες βασικές ανάγκες.

Τα επιστημονικά θέματα για την υγεία του στόματος, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, αγκαλιάζουν μεγάλες μάζες πληθυσμού, διότι αφορούν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγου του σακχάρου και του καπνίσματος και εκτός από το ιατρικό, παρουσιάζουν επίσης έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον.