Άκρως επιτυχημένη η 2η εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου με θέμα “Το στόμα είναι και για τραγούδι”

Βραδιά αφιερωμένη στην επιστήμη και το τραγούδι

Επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις – παρουσιάσεις που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για κάθε άνθρωπο στη σύνδεσή του με τις απολαύσεις της ζωής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι παρευρισκόμενοι στην 2η εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας, η οποία κι έλαβε χώρα στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο.

Σημαντικά μέλη της επιστημονικής κοινότητας όπως ο Αναπληρωτής Καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας, κ. Γιώργος Λάσκαρης, καθώς επίσης και η στοματολόγος και πτυχιούχος της Οδοντιατρικής και Ιατρικής Σχολής και Διδάκτωρ Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώτα Λούμου υποδέχθηκαν κατοίκους κι επισκέπτες της Σύρου στον κήπο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, όπου και ανέπτυξαν το βράδυ του Σαββάτου τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες τους με θέμα “Κάπνισμα και Υγεία Στόματος” και “Σακχαρώδης Διαβήτης και Υγεία Στόματος” αντίστοιχα.

Επιπλέον, παρουσία εκλεκτών προσώπων όπως μεταξύ άλλων του Έλληνα Καθηγητή Ιατρικής, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Κίττα καθώς και του διεθνούς φήμης μαέστρου Peter Tiboris οι δύο ομιλητές ενημέρωσαν το κοινό για τη σημασία της διατήρησης υγιούς του στόματος, δίνοντας εν συνεχεία τη “σκυτάλη” σε αξιόλογους μουσικούς και στον Κύπριο τραγουδιστή, Μιχάλη Βιολάρη για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης καλλιτεχνικής εκδήλωσης.

 

Ατομική ευθύνη του καθενός, αλλά και του γιατρού”

Ειδικότερα μέσω και της παράλληλης παρουσίασης ενημερωτικών διαφανειών που κωδικοποιούσαν και σχηματοποιούσαν τις αιτίες, το πρόβλημα και τις επιπτώσεις σημαντικών ασθενειών στην υγεία του ανθρώπου και οι οποίες σχετίζονται με το στόμα, οι δύο επιστήμονες ενημέρωσαν το παρευρισκόμενο κοινό, απευθύνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της συνέπειας και της ευθύνης που πρέπει να επιδεικνύει ο κάθε ένας εξ ημών για να μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή.

Προλογικά, ο κ. Λάσκαρης μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως, “Το στόμα είναι η ωραιότερη και πιο προνομιακή ανατομική περιοχή του ανθρώπινου σώματος που μας εφοδίασε με απαράμιλλη έμπνευση και μαεστρία ο πλάστης. Είναι ένα όργανο πολύ λειτουργικό, συνδέεται με τις ωραιότερες απολαύσεις του ανθρώπου, τη γεύση, το φιλί, τον έρωτα, τις ποικίλες εκδηλώσεις αγάπης, τον λόγο, την κοινωνική παρουσία”. Ωστόσο, όπως κατηγορηματικά υπογράμμισε, “Για να απολαύσουμε όμως όλες αυτές τις λειτουργίες πρέπει το στόμα να είναι υγιές”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “Είναι ευθύνη ατομική του καθενός, αλλά και του γιατρού του στόματος, του στοματολόγου” να αναπτύσσει την επιβεβλημένη μέριμνα και φροντίδα.

“Με αυτές τις σκέψεις συνοδεύσαμε το τραγούδι κι άλλες χαρές της ζωής με το υγιές στόμα” πρόσθεσε ακολούθως ο ίδιος, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του σχετικά με τη δεύτερη εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για την πραγματοποίηση της οποίας δε, όπως τόνισε συνάντησε “συνοδοιπόρους” τόσο τον Δήμο, όσο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας, μα κυρίως “τους κατοίκους και τους επισκέπτες με την υψηλή επιστημονική και πολιτιστική παράδοσή τους”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκ μέρους του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου και της τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρη Νταλαχάνη προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα προς τους δύο αξιόλογους ομιλητές.