Ανοιχτές συναντήσεις της ομάδας αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ» στις γωνιές της Σύρου

Κάθε φορά κι αλλού

«Παραμυθάς επέρασε, ένας τον εκέρασε, εδωνά καθότανε, κόσμος μαζευότανε. Πού; Κάθε φορά κι αλλού». Αυτό το καλοκαίρι, η ομάδα αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ κάνει τις πρόβες της ανοιχτά στο κοινό, γεμίζοντας κάθε εβδομάδα το νησί παραμύθια.

Οι εξορμήσεις της ομάδας ξεκίνησαν στις 29 Μαΐου και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από τις 8 έως τις 10 το βράδυ σε διαφορετικό σημείο του νησιού: μια πλατεία, μια παραλία, μια αυλή, έναν κήπο. Κάθε φορά παίζουν και παιχνίδια.

Τα μέλη μας προσκαλούν να βρεθούμε κοντά τους, να σταθούμε να απολαύσουμε τα παραμύθια τους και -γιατί όχι;- να πούμε κι εμείς ένα.

Μέσα στις ιστορίες τους, παρελαύνουν βασιλοπούλες και πριγκιπόπουλα, αστεία ξωτικά, δαιμόνιοι δράκοι, σοφοί και κουτοί, ήρωες και αντιήρωες, που ήταν μια φορά και έναν καιρό κι είναι και σήμερα και θα ‘ναι και για πάντα.

Η Πλατεία Μιαούλη, η Πλατεία Τσιροπινά και το Κηπάριο του Αγίου Νικολάου αποτέλεσαν τους πρώτους σταθμούς της ομάδας, η οποία την περασμένη Δευτέρα έδωσε ραντεβού με τους φίλους της στην παραλία της Φάμπρικας, στην Βάρη, για να ταξιδέψουν με τα παραμύθια τους στον μαγικό κόσμο της θάλασσας και του βυθού.

Γεμάτες στιγμές, περίφημες…

Οι «Παραμυθάδες» της Σύρου είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν σε κάποια πρόβα τους, τον Απόστολο Καλτσά, ο οποίος μύησε τους παρευρισκόμενους σε τεχνικές του λόγου, στην αξία της λέξης και στο χρέος του αφηγητή, σ' ένα υπέροχο μίνι σεμινάριο, όπου συζητήθηκαν όλα όσα εφαρμόζονται στην τέχνη της αφήγησης. Επιπλέον, η ομάδα έκανε και νέους φίλους, που μπήκαν δυναμικά στην κουβέντα, ανταλλάζοντας γνώσεις κι απόψεις.

Στις συναντήσεις τους, τα μέλη έπαιξαν μεταξύ τους και με τους φίλους που ήταν στην παρέα τους παιχνίδια εμπιστοσύνης, είπαν παραμύθια και ανακάλυψαν ότι και το πανί μπορεί να αφηγηθεί το ίδιο καλά.

Το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιουλίου, τα στρωσίδια του παραμυθά γέμισαν από παιδιά και μεγάλους που συναντήθηκαν στην παραλία της Φάμπρικας για να λάβουν μέρος σε έναν μικρό μαραθώνιο παραμυθιών. Κάποιοι μάλιστα έφεραν και τις δικές τους ιστορίες στην παραλία. Οι συμμετέχοντες γέλασαν, ρέμβασαν και τέλος, έφτιαξαν όλοι μαζί μια τρελή ιστορία.

Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και ώρα 20:00 στο Αχλάδι.

Ποιοι είναι;

Η ομάδα ενήλικων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ» δραστηριοποιούνται στη Σύρο από τον Οκτώβριο του 2013. Έχει προκύψει από την παρακολούθηση εργαστηρίων παραγωγής και αφήγησης παραμυθιών, τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Απευθύνονται σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικο κοινό. Στο ρεπερτόριό τους είναι το λαϊκό παραμύθι (μαγικό, το ευτράπελο, μύθοι και θρύλοι), το λογοτεχνικό αλλά και η δημιουργία παραμυθικών ιστοριών με το κοινό.

Τα μέλη της συναντώνται κάθε εβδομάδα για να μελετήσουν τον κόσμο των παραμυθιών, τις αφορμές του, τα οφέλη και τις προεκτάσεις του. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, εξασκούνται στην τέχνη της αφήγησης αλλά φτιάχνουν και δικά μας παραμύθια, σύμφωνα με τος βασικές αρχές του. Κυρίως, περνάμε όμορφα και δημιουργικά. Η ομάδα αφήγησης «ΠαραμυθιαΖΩ» απευθύνεται σε ενήλικο κοινό αλλά και σε παιδιά και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.