Πρώτη συνάντηση του αναγνωστικού κοινού της Σύρου με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό

Χίλιες και μία συγκινήσεις

Πρωταθλητής στη σκιαγράφηση της ανθρώπινης ψυχής με πολύτιμο εργαλείο τον συνεχή διάλογο, μεταξύ της μυθιστορηματικής αφήγησης και της εμβόλιμης τοποθέτησης της ιστορικής πραγματικότητας, αναδείχθηκε ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, στην πρώτη συνάντησή του με το αναγνωστικό κοινό της Σύρου.

Η παρουσίαση του όγδοου κατά σειρά βιβλίου του με τίτλο «Λίγες και μία νύχτες» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία πλήθους επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν, να συνομιλήσουν μαζί του και να θέσουν τα προσωπικά ερωτήματά τους.

Πηγή αναγνωστικής αγαλλίασης

Τον συγγραφέα καλωσόρισε η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Χαρούλα Σκαβάκη και ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου. Για το συνολικό έργο του κ. Ζουργού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του, όπως το θέμα του «ταξιδιού», οι προσωπικές περιπέτειες των ηρώων του και η ανήκεστη βλάβη της ανθρώπινης ύπαρξης, μίλησε διεξοδικά και με απαράμιλλη γλαφυρότητα η φιλόλογος Βίκυ Παπαλαζάρου. Εκφράζοντας την αναγνωστική αγαλλίαση και τους συνειρμούς που γέννησε στην ίδια η μελέτη των βιβλίων του, σημείωσε πως λογοτεχνική μήτρα όλων των μυθιστορημάτων του Ισίδωρου Ζουργού, θεματικά, γλωσσικά και τεχνικά, αποτελεί η Ομηρική Οδύσσεια. «Ο θεμελιακός μύθος της οδυσσειακής περιπλάνησης, το ταξίδι με όλους τους κινδύνους και τους πειρασμούς που αυτό προϋποθέτει, είναι βασική σταθερά της γραφής του Ζουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την αφηγηματική κατεύθυνση του συγγραφέα με στόχο την υπαρξιακή δικαίωση τω ηρώων του και τη διάσωσή τους στη μνήμη όσων τους αγάπησαν, καθώς και το τέλος των ιστοριών του, που αν και γλυκόπικρο, οδηγεί στη λύτρωση.

Στη Θεσσαλονίκη του 1933

Στη συνέχεια, ο κ. Ζουργός, αφού ευχαρίστησε θερμά την κ. Παπαζαλάρου για την άρτια, εμπεριστατωμένη και ακριβή προσέγγιση του λογοτεχνικού έργου του, ο κ. Ζουργός παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το τελευταίο μυθιστόρημά του «Λίγες και μία νύχτες». Όπως σημείωσε, ο τίτλος του βιβλίου, με τη συνδρομή μιας μικρής ημισελήνου στο εξώφυλλο στρέφει τους συνειρμούς του αναγνώστη σε τοπία των παραμυθιών της Ανατολής. Στη φωτογραφία διακρίνεται μία ομάδα κοριτσιών με λευκά φορέματα και στεφάνια στα μαλλιά, ενώ στο βάθος δεσπόζει ένας πύργος ο οποίος δίνει την ατμόσφαιρα ενός κόσμου απόμακρου, σχεδόν μυθικού. Κι όμως αυτός ο κόσμος δεν είναι τόσο μακρινός, καθώς οι αναγνώστες μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη του 1933, μέσα από τα μάτια και του βιώματα του πρωταγωνιστή του βιβλίου, Λευτέρη Ζευγού.

Τέσσερα θεματικά κύτταρα

Το μυθιστόρημα, παρακολουθώντας τα γεγονότα της εποχής, περιγράφει τη ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος περιπλανιέται σε τόπους πολλούς (Παρίσι, Μασσαλία, Αμβέρσα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) και κρύβεται από τον φόβο της εξουσίας αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα από τις σελίδες του, ξετυλίγονται σημαντικοί «σταθμοί» της ιστορίας, όπως η άνοδος του ναζισμού στην Ευρώπη, ο Δεύτερος μεγάλος πόλεμος, η Θεσσαλονίκη της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα της Ισραηλιτικής κοινότητας, τα μεταπολεμικά χρόνια της ερημιάς, η στρεβλή ανασυγκρότηση της Αντιπαροχής και η χάραξη καινούριων δρόμων.

Ο κ. Ζουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα τέσσερα θεματικά κύτταρα μέσα από τα οποία φύονται τα πάθη των ηρώων του μυθιστορήματος. Ο ήρωας κρύβει μέσα του, από παιδί, την πρόγευση ενός μεγάλου έρωτα αλλά και την υποψία μιας προδοσίας. Θα ζήσει 25 ολόκληρα χρόνια μέσα σε μια εσωτερική πάλη και αναμονή. Ο έρωτας εμφανίζεται με πολλές και διαφορετικές μορφές, ως όνειρο, προσμονή, θυμός, οργή και πίκρα. Ως δεύτερος θεματικός πυρήνας θα μπορούσε να οριστεί ως η σκιαγράφηση της ρευστής ταυτότητας ενός άντρα στην εποχή που η Ελλάδα συναντιέται με τη νεωτερικότητα και τις ανατροπές της. Μέσα από τη ζωή του πρωταγωνιστή, παρακολουθούμε και τις προφητειακές μεταμορφώσεις της Θεσσαλονίκης, από πολυεθνικό κοσμοπολίτικο κέντρο των αρχών του 20ου αιώνα σε μία πόλη σκληρών ανταγωνισμών, εθνικών, πολιτικών, ταξικών: οι συμμαχικές δυνάμεις, οι απεργίες, ο μεγάλος πόλεμος και η φωτιά του 1937, που της χαράσσει το πρόσωπο για πάντα. Η πόλη βαδίζει μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές του αιώνα, αλλάζοντας πληθυσμιακή σύνθεση, ρημαγμένη από ένα Ολοκαύτωμα και έναν εμφύλιο σπαραγμό.

Τέλος, το μυθιστόρημα εμπεριέχει κατά κάποιον τρόπο και τα παρασκήνια της κατασκευής του. Εκεί δίνονται σελίδες σχολιασμού της δράσης, από τα στάσιμα που παρεμβάλλονται. Η ζωή του Λευτέρη Ζεύγου αποτελεί κυριολεκτικά και μεταφορικά τη συγκεφαλαίωση αυτής της αγωνίας για συνάντηση, έρωτα και συνοδοιπορία.

Η «βουλιμία» του αναγνώστη

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Ζουργός απάντησε με προθυμία και χαρά στις ερωτήσεις του κοινού, σημειώνοντας πως και ο ίδιος ως αναγνώστης είναι ένα «βουλιμικό ον», που ζητάει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων να ονειρευτεί, να ταξιδέψει, να κλάψει, να γελάσει, να ξεφύγει, να αποδράσει, να θυμηθεί και να συνειδητοποιήσει.

Τον συγγραφέα καλωσόρισε και συνεχάρη, μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, χαρακτηρίζοντάς τον έναν εξαιρετικό ακριβολόγο που λυτρώνει τον αναγνώστη παρέχοντας πολλαπλά καταφύγια στις πιο μύχιες αναζητήσεις του.

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης. Θα ακολουθήσει η διαδραστική έκθεση του WWF “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» με θέμα την υγιεινή και περιβαλλοντικά ορθή Διατροφή (13 κι 14 Ιουλίου). Παιδιά του νησιού από 6 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στην πόλη τους, να παρατηρήσουν και να κατασκευάσουν από 1 έως 4 Αυγούστου, ενώ συνεχίζεται η έκθεση με αντικείμενα γραφής του Μιχάλη Καΐρη «Χαρτί και Καλαμάρι».