Κύθνια 2017: Όλο το νησί μια γιορτή

  • Πέμπτη, 20 Ιουλίου, 2017 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 21 Ιουλ. 2017 - 2:00

Με μία μουσικοχορευτική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Κύθνου και το Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού άνοιξε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Κύθνου, όπου η ιστορία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις του νησιού κατέχουν και πάλι εξέχουσα θέση.

Στα εγκαίνια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σχολάρα» προσκαλεί το κοινό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυοπίδας, το Σάββατο 22 Ιουλίου.

Μουσική και χορός

Την επόμενη Δευτέρα, θα φιλοξενηθεί στο θεατράκι Δρυοπίδας μουσικοχορευτική παράσταση flamengo με τους Φανή Δεμέστιχα, Γιάννα Γιαννοπούλου και Γεωργία Κουτρουμπίλα, Μαρία Καψάνη και τους Χρίστο Τζιφάκη στην κιθάρα, Άλκηστη Τριανταφυλλίδου στο τραγούδι και Pedro Fabians στα κρουστά.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το Χορευτικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυοπίδας παρουσιάζει θερμιώτικους χορούς και το επόμενο βράδυ θα ταξιδέψει το κοινό σε όλη την Ελλάδα μέσα από μια σειρά παραδοσιακών χορών.

Ακολουθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Θεατράκι Δρυοπίδας (1/8) και στον Μέριχα (5/08). Τον συντοπίτη τους Σταμάτη Γονίδη υποδέχονται την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο λιμάνι του Μέριχα για μια μοναδική συναυλία.

Μία μουσική βραδιά με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια θα χαρίσει στο κοινό του νησιού ο Χάρης Βαρθακούρης, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στο λιμάνι των Λουτρών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κύθνια 2017» περιλαμβάνονται επίσης μία μουσικοχορευτική παράσταση στην πλατεία του Ανεμόμυλου με την Άννα Βλαστάρη στα φωνητικά και χοροδιδάσκαλο τον Κανέλλο Κανελλόπουλο, καθώς και προβολές του Φεστιβάλ Δράμας στο Θεατράκι Δρυοπίδας (26/08) και στη Χώρα (27/08).

Με φόντο την ιστορία

Για τις νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Βρυόκαστρο κατά την περίοδο «2013-2017», θα μιλήσει ο Αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν στην «Πλατεία Ανεμόμυλου». Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσης έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα ιστορικά μνημεία της Κύθνου από 10 έως 17 Αυγούστου στο Δημαρχείο Χώρας Κύθνου. Μεταξύ των δράσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος περιλαμβάνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Κύθνος, Μνήμη Προγόνων»: Κρασί, Κριθάρι, Μέλι και Τυρί παραδοσιακές πρακτικές στο διάβα του χρόνου.

Θέατρο

Τις θεατρικές παραστάσεις «Θαυμαστή Μπαλωματού» και «Ταρτούφος» διοργανώνει η Πολιτιστική Παρέμβαση Νέων Κύθνου.

Τρεις παραστάσεις του παραδοσιακού Καραγκιόζη θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι από 26 έως 28 Ιουλίου. Στην πρώτη, ο Καραγκιόζης έρχεται αντιμέτωπος με πειρατές (θεατράκι Δρυοπίδας), στη δεύτερη ανταμώνει με τα κολλητήρια (Χώρα – όπισθεν Δημαρχείου) και τέλος, απειλείται από ένα καταραμένο φίδι (Κανάλα).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τα μονοπάτια της Κύθνου θα περπατήσουν για δύο ημέρες οι κάτοικοι και οι φίλοι του νησιού, διασχίζοντας τη διαδρομή Χώρα-Λουτρά (με επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά) καθώς και τη διαδρομή για το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Φλαμπουριανής.

Το 9ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών με θέμα «Νησιώτισσα Ταυτότητες και Ρόλοι στην κοινωνία, την εργασία και την οικογένεια» θα προβληθεί την Τρίτη 1η Αυγούστου όπισθεν του Δημαρχείου και στις 9/8 στο Θεατράκι Δρυοπίδας.