Επτά πολιτιστικοί σύλλογοι της Σύρου έδωσαν το παράδειγμα της συνεργασίας και της συσπείρωσης δυνάμεων

Ο πολιτισμός ενώνει

Με πυξίδα τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι, επτά πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στη Σύρο, ένωσαν τα χέρια και την κουλτούρα της περιοχής τους σ’ ένα ξεχωριστό πολιτιστικό αντάμωμα στην υπέροχη πλατεία Μιαούλη.

Η εντυπωσιακή παράσταση «Όσα η μουσική υφαίνει… ο χορός σε κύκλους δένει» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τους Συλλόγους Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, Στερεοελλαδιτών «Η Ρούμελη», Κρητών, Ηπειρωτών και Πελλοποννησίων «Ο Γέρος του Μωριά», τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης» και το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, με παρουσιαστή τον Γιώργο Ρούσσο, ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Με φόντο το επιβλητικό Δημαρχείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, επτά χορευτικές ομάδες παρουσίασαν χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα τους και ξεσήκωσαν κατοίκους και επισκέπτες που κατέκλυσαν την πλατεία Μιαούλη για να απολαύσουν το μοναδικό αυτό «πάντρεμα» πολιτισμού – παράδοσης.

''Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού μας απέδειξαν πως με ομοψυχία μπορούν για γίνουν σημαντικά βήματα στη Σύρο. Έδωσαν το παράδειγμα της συνεργασίας και της συσπείρωσης δυνάμεων μέσω του Πολιτισμού και αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια'', δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Θωμαή Μενδρινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το χορευτικό αντάμωμα ήταν μια πρωτοβουλία της «σοφίας της παράδοσης» η οποία υποστηρίχτηκε και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των τοπικών συλλόγων που λειτουργούν αντίστοιχα τμήματα.

Παραδοσιακό γλέντι στον Πάγο

Την επόμενη ημέρα, το γλέντι μεταφέρθηκε στο γήπεδο μπάσκετ του Πάγου, όπου μια ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών από Σύρο και Αθήνα διασκέδασε το κοινό με ακούσματα από όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη» και το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» διοργάνωσαν παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από όλες τις εκπροσωπούμενες περιοχές.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, ο οποίος δεν άργησε να σύρει και ο ίδιος το χορό, σχηματίζοντας μικρούς και μεγάλους κύκλους.

Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά οι: Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά), Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο), Φάνης Φωτόπουλος (κλαρίνο), Ηλίας Γάκος (τραγούδι), Γεωργία Λίτσα (σαντούρι), Νίκος Μήλας (βιολί) και Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (τραγούδι). Guest o Αστρινός Ζαχαρουδιάκης με τη λύρα του.