6ο Χορευτικό Αντάμωμα στην Πλατεία Μιαούλη

Η παράδοση μας ενώνει και στα δύσκολα

Την παράδοση ολόκληρης σχεδόν της Ελλάδας έφεραν στο κέντρο του Αιγαίου, τέσσερις σύλλογοι της Σύρου, μέσα από το 6ο Χορευτικό Αντάμωμα στην Ερμούπολη με τίτλο «Όσα η μουσική υφαίνει… ο χορός σε κύκλους δένει».

Ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μωριά», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου παρουσίασαν στην πλατεία Μιαούλη χορούς και τραγούδια, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα με άρωμα παράδοσης σε κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής με συνδιοργανωτή τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ο παρουσιαστής Γιώργος Ρούσσος καλωσόρισε το κοινό, αναφερόμενος στη συμβολή των τοπικών εθίμων και παραδόσεων τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

«Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να κοιτάμε πού και πού λιγάκι πίσω. Να βρίσκουμε τα κακά που έχουν γίνει, να μαθαίνουμε από αυτά, να μην τα επαναλαμβάνουμε. Να βρίσκουμε και τα καλά και να τα κρατάμε. Και η παράδοση είναι ένα από αυτά τα καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό, πως στο νησί της Σύρου υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που τιμούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τις αναδεικνύουν μέσα από τις ποικίλες δράσεις τους.

Στη μνήμη των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές

Κατόπιν επιθυμίας των συμμετεχόντων συλλόγων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων από τις φωτιές που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες την Ανατολική Αττική. Λόγω των τραγικών αυτών γεγονότων, οι διοργανωτές έτειναν αρχικά προς την ακύρωση της εκδήλωσης, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε με τη σκέψη ότι ο πολιτισμός και η παράδοση οφείλουν να προχωρούν και να μας ενώνουν.

Η βραδιά άνοιξε με τον πένθιμο ποντιακό χορό διπάτ’ από τον Σύλλογο Βορειοελλαδιτών και Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος» για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν άδικα και απρόσμενα από τη ζωή. Ο χορός παρουσιάστηκε χωρίς μουσική και με τους χορευτές να φέρουν κεριά στα χέρια εκφράζοντας εκ μέρους όλων των συλλόγων τη θλίψη τους για τα θύματα και τους συγγενείς τους που έμειναν πίσω, με την ευχή να μην υπάρξει ξανά τέτοια τραγωδία στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χοροί από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τέλος, τη λεβεντογέννα Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Πελοποννησίων Σύρου, Γιάννης Καλοφωλιάς ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και τον παρουσιαστή Γιώργο Ρούσσο. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν καλαματιανό χορό από όλους τους συλλόγους που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση.