Εγκρίθηκε η σύμβαση δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος «Αντ. Εμμ. Κομνηνού» και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, για το γλυπτό του Κ. Βαρώτσου

Η Σύρος και επίσημα σπίτι για τους «Ορίζοντες»

Η Ερμούπολη αποτελεί και τυπικά πλέον μόνιμο τόπο κατοικίας για τους «Ορίζοντες», καθώς εγκρίθηκε από πλευράς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η σύμβαση δωρεάς υπό τρόπο του γλυπτού του καθηγητή και διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη, κ. Κωνσταντίνου Βαρώτσου.

Από την πρώτη στιγμή, που το πρότυπο γλυπτό του κ. Βαρώτσου, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής του, με τίτλο «Διαστρωματώσεις», που πραγματοποιήθηκαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στη Σύρο, εγκαταστάθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και τη Λιμενική Αρχή, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, όσο και οι επισκέπτες του, το αγκάλιασαν με θέρμη, αποθεώνοντας τόσο την τέχνη του Κώστα Βαρώτσου, όσο και τον «μαγικό» τρόπο, με τον οποίο το γλυπτό «έδεσε», με το λιμάνι της Ερμούπολης.

Δεδομένης της ευρύτατης αποδοχής και αγάπης, που έτυχε το γλυπτό, το Ίδρυμα «Αντ. Εμμ. Κομνηνός», αποφάσισε να αγοράσει και να δωρίσει το έκθεμα, ώστε η Σύρος, το λιμάνι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της να απολαμβάνουν εσαεί τους «Ορίζοντες», που διαθέτουν όλα τα φόντα, ώστε να αποτελέσουν ένα από τα σήματα κατατεθέν του νησιού, όπως τόσα γλυπτά του Κώστα Βαρώτσου έχουν γίνει, για τις πόλεις και τις περιοχές που κοσμούν.

Μάλιστα, το γλυπτό, κατόπιν της συμφωνίας για μόνιμη εγκατάστασή του στην χερσαία ζώνη του λιμένα της Ερμούπολης, αντικαταστάθηκε, από μία μεγαλύτερων διαστάσεων σύνθεση, προκειμένου να ταιριάζει αρμονικότερα στην όψη της παραλίας.

«Αποδεχόμαστε με χαρά αυτή τη δωρεά»

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εγκρίθηκε ομόφωνα η σύμβαση δωρεάς υπό τρόπο, όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Δημήτρης Κοσμάς.

«Το ξέρουμε όλοι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην παραλία. Είναι ένα έργο με επτά κύκλους από σίδερο και γυαλί και πρόκειται για μία ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Αντ. Εμμ. Κομνηνός». Στα εγκαίνια της έκθεσης του κ. Βαρώτσου, τοποθετήθηκε αυτό το γλυπτό στην παραλία ως προπομπός της έκθεσης. Είχε μεγάλη αποδοχή από το Συριανό λαό, αλλά και τους επισκέπτες και είχαμε ξεκινήσει να συζητάμε, για μία ενδεχόμενη δυνατότητα το γλυπτό να παραμείνει μόνιμα πλέον στην παραλία μας και να κοσμεί το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης, τόσο από τον ίδιο τον γλύπτη, όσο και από τον κ. Αντώνη Κομνηνό. Κατόπιν των παραπάνω, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε για την έγκριση αυτής της αποδοχής», ανέφερε στην εισαγωγή του ο κ. Κοσμάς.

Έκλεισε την εισήγησή του δε, τονίζοντας πως «είναι μία σημαντική δωρεά για το νησί μας. Το έργο ήδη κοσμεί την παραλία και ήδη οι φωτογραφίες των ντόπιων και των επισκεπτών με αυτό έχουν “τρέξει” σε όλο το διαδίκτυο και έχουν φτάσει ακόμη και εκτός Ελλάδας. Φυσικά και αποδεχόμαστε αυτή τη δωρεά με χαρά και ευχαριστούμε το Ίδρυμα του κ. Κομνηνού θερμά και θα είμαστε οι πλέον τυπικοί στη διατήρηση του έργου και των υποχρεώσεών μας, οι οποίες προκύπτουν από τους όρους της σύμβασης που υπογράφουμε.

Όρος και προϋπόθεση η έκθεσή του στο κοινό

Σύμφωνα με την σύμβαση δωρεάς υπό τρόπο κινητών πραγμάτων, που υπογράφεται μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων του Ιδρύματος Κομνηνού (δωρητής) και του αρμόδιου τοπικού φορέα, ήτοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου (δωρεοδόχος) και την οποία ο πρόεδρος ανέγνωσε, προς ενημέρωση των μελών, ο δωρητής, με την παρούσα σύμβαση, παραχωρεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, αιτία δωρεάς, στο δωρεοδόχο, ο οποίος αποδέχεται το γλυπτό του καθηγητή Κων/νου Βαρώτσου, από σίδερο και γυαλί, με τίτλο «Ορίζοντες».

Το γλυπτό παραχωρείται στο δωρεοδόχο υπό τον τρόπο της συνεχούς έκθεσής του, σε δημόσιο χώρο, είτε του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είτε τον δανεισμό του σε δημόσιες εκθέσεις άλλων Δήμων, Οργανισμών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον τούτο κρίνεται σκόπιμο από το δωρεοδόχο. Ο δωρεοδόχος δεσμεύεται να μην αποσύρει το γλυπτό, για αποθήκευσή του και μη έκθεσή του στο κοινό.

Επιπλέον, το γλυπτό παραχωρείται στο δωρεοδόχο, υπό τον τρόπο, ότι ο δωρεοδόχος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου και με δικά του έξοδα, από την παράδοσή του και έπειτα, την ευθύνη για την επιμελή συντήρησή του, τη διαφύλαξη και ασφαλιστική του κάλυψη, για ζημιές, φυσικές καταστροφές, φθορές από αμέλεια, καθώς και φθορές από κακόβουλες πράξεις τρίτων.

Ο δωρεοδόχος αναλαμβάνει επίσης την υποχρεώση, ανάρτησης κάποιων στοιχείων της σύμβασης και συγκεκριμένα τον τίτλο του έργου, το όνομα του καλλιτέχνη, την επωνυμία του δωρητή και τον χρόνο αποδοχής της δωρεάς, σε πινακίδα, που θα τοποθετηθεί πάνω στο γλυπτό.

Ειδικά, συμφωνείται, ότι η παροχή αυτή γίνεται, χωρίς ο δωρεοδόχος να παρέχει κάποιο αντάλλαγμα στο δωρητή και επίσης, ότι ο δωρητής δε διατηρεί καμία οικονομική αξίωση έναντι του δωρεοδόχου.

Τέλος, ο δωρητής, ή ο νόμιμος κληρονόμος του, διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, αν ο δωρεοδόχος παραλείπει υπαίτια να εκτελέσει τον τρόπο, υπό τον οποίο πραγματοποιήθηκε η δωρεά. Στην περίπτωση αυτή, ο δωρητής νομιμοποιείται να αιτηθεί εγγράφως ή προφορικώς την άμεση επιστροφή του γλυπτού, στην κυριότητα, νομή και κατοχή του και ο δωρεοδόχος οφείλει να επιστρέψει αμελλητί το αντικείμενο της δωρεάς.