Παράδοση του γλυπτού που διεύρυνε τους "Ορίζοντες" της Σύρου

«Ερωτική» χαρακτήρισε τη σχέση του με τη Σύρο ο διεθνούς φήμης γλύπτης Κώστας Βαρώτσος κατά την τελετή παράδοσης του έργου «Ορίζοντες», που κοσμεί εδώ και έναν χρόνο το λιμάνι της Ερμούπολης.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού συνεχάρη τόσο το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού για τη γενναιόδωρη χορηγία του προς το νησί και φυσικά τον δημιουργό του υπέροχου γλυπτού, μέρος της επιτυχημένης έκθεσης «Διαστρωματώσεις», η οποία φιλοξενήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον φίλο του νησιού και θερμό υποστηρικτή του πολιτισμού της, Στέλιο Νιώτη, στο Σύμβουλο Εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Αλτουβά, καθώς και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου για τη συνεργασία του.

Σημειώνεται ότι, στις 22 Αυγούστου 2017, με ομόφωνη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποδέχτηκε τη δωρεά του γλυπτού «Ορίζοντες» από το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού. Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΛΤΣ, Δημήτρης Κοσμάς παρέδωσε τη σύμβαση της δωρεάς, καθώς και το συγκεκριμένο πρακτικό στον οικονομικό διευθυντή και εκπρόσωπο του κ. Κομνηνού, Γιάννη Χουσάκο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός τόνισε ότι, το εν λόγω έργο έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να ταυτιστούν και να συνδεθούν άρρηκτα με δύο σπουδαίες φυσιογνωμίες, τον καταξιωμένο δημιουργό κ. Βαρώτσο και τον Επίτιμο Δημότη της Σύρου, Αντώνη Κομνηνό. Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός απένειμε στον καλλιτέχνη ένα συμβολικό δώρο, την κεφαλή του Ερμή – διαχρονικό σύμβολο της ιστορίας και της ταυτότητας της Σύρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρώτσος αναφέρθηκε στον έρωτα που ένιωσε από την πρώτη στιγμή για τη Σύρο, ένα νησί με πολύ ιδιαίτερη και δυνατή πολιτισμική διαστρωμάτωση, που αποτελεί πυρήνα και παράδειγμα για όλα τα άλλα νησιά και γενικότερα, την Ελλάδα. Τέλος, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους κατοίκους, που αντέδρασαν θετικά και αγκάλιασαν με μαγικό τρόπο το έργο του.