Εκδήλωση για την επίσημη παράδοση – παραλαβή του έργου «Ορίζοντας» του Κώστα Βαρώτσου, που έδωσε νέα πνοή στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης

«Αυτό το γλυπτό ένωσε όλους τους Συριανούς»

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού

Την αμέριστη ευγνωμοσύνη του τόσο προς τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό, Κώστα Βαρώτσο, όσο και προς τον κ. Αντώνη Κομνηνό, για την προσφορά του γλυπτού «Ορίζοντας», που αναβάθμισε αισθητικά το παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, θα εκφράσει σε λίγες ημέρες ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός», ο Δήμος εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2017 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων την έκθεση του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Διαστρωματώσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Μέρος της έκθεσης ήταν και το έργο «Ορίζοντας», το οποίο τοποθετήθηκε στην παραλία της Ερμούπολης, σε σημείο που επιλέχθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το Λιμεναρχείο Σύρου.

Πρόθεση του καλλιτέχνη, την οποία ο ίδιος είχε εκφράσει και σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη» ήταν η παραμονή του γλυπτού στο λιμάνι της Ερμούπολης και μετά το τέλος της έκθεσης, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην πολύτιμη προσφορά του κ. Κομνηνού.

Η επίσημη παράδοση και παραλαβή του έργου, το οποίο αγαπήθηκε από την τοπική κοινωνία, αποτελώντας πλέον σημαντικό πόλο έλξης και θαυμασμού για τους επισκέπτες του, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο μίας λιτής εκδήλωσης, όπου μεταξύ άλλων, ο Δήμος θα απονείμει αναμνηστικό δώρο στον γλύπτη.

Απόδειξη της σπουδαιότητας του καλλιτέχνη και της ποιότητας των κατοίκων

Όπως εξηγεί η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, με τη συγκεκριμένη εκδήλωση επισφραγίζεται η συνεργασία του Δήμου τόσο με το Ίδρυμα του Επίτιμου Δημότη Σύρου – Ερμούπολης κ. Αντώνη Κομνηνού, όσο και με τον κ. Βαρώτσο.

«Αυτό το γλυπτό αδιαμφισβήτητα ένωσε όλους τους Συριανούς, καθώς ήταν αποδεκτό από το σύνολο των κατοίκων και πλέον αποτελεί για το νησί μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κρίνει μάλιστα πως, η θερμή αποδοχή του έργου από τον κόσμο, ο οποίος δύσκολα θα δεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο και εν γένει στην καθημερινότητά του, αποδεικνύει τόσο τη σπουδαιότητα του καλλιτέχνη, όσο και την ποιότητα των Συριανών. «Παρότι σε σε κάποιες πόλεις ένα δημόσιο έργο μπορεί να επιφέρει αναστάτωση, στην περίπτωσή μας υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, που επιβεβαιώνει το πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι Συριανοί στον τομέα του πολιτισμού».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, ο Δήμος δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ για την πραγματοποίηση της έκθεσης «Διαστρωματώσεις», η οποία συνέβαλε στην τεράστια προβολή της Σύρου μέσα από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όλα τα έσοδα διατέθηκαν στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, κατόπιν συνεννόησης με το Ίδρυμα Αντώνης Κομνηνός. «Το γλυπτό αποτελεί μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος προς τον Δήμο μας και προς όλους τους Συριανούς, γι’ αυτό και ευχαριστούμε ολόψυχα τον κ. Κομνηνό, ο οποίος αγαπάει και στηρίζει έμπρακτα το νησί μας», υπογραμμίζει η κ. Μενδρινού.

Υποχρέωση του Δήμου η συνεχής συντήρηση του έργου

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το γλυπτό του κ. Βαρώτσου στο λιμάνι της Ερμούπολης κατάφερε όχι μόνο να κεντρίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και να ομορφύνει ένα κομμάτι της παραλιακής ζώνης, λίγα μέτρα μακριά από το επίκεντρο των επιχειρήσεων εστίασης.

«Εκτιμούμε ότι, η τοποθέτηση του γλυπτού σε εκείνο το σημείο ήταν πολύ καλή. Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα έγιναν και κάποιες τελευταίες παρεμβάσεις, που είχε ζητήσει ο καλλιτέχνης και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση αυτής της περιοχής», προσθέτει η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Βάσει του συμφωνητικού που υπεγράφη μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Ιδρύματος, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του γλυπτού ή της θέσης του και υποχρέωση του Δήμου είναι η συντήρηση και η διατήρηση του έργου κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών προς όφελος του νησιού.

Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού επισημαίνει πως, η διαμόρφωση του πολιτιστικού προγράμματος κάθε χρόνο δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τη συμβολή των χορηγών, των ανθρώπων που αγαπούν τη Σύρο και ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητά της.

«Αυτό είναι κάτι που το έχει κερδίσει το νησί με την ιστορία του, τον πολιτισμό του, την μοναδική ομορφιά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Είναι ευλογία για τον τόπο μας να έχουμε ανθρώπους όπως ο κ. Κομνηνός ο κ. Στέλιος Νιώτης που αγαπούν τη Σύρο και συνεχώς είναι δίπλα στο Δήμο. Δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με το ότι οι ίδιοι βρίσκονται δίπλα στους Συριανούς. Τέτοιες θετικές ενέργειες αναβαθμίζουν το πολιτιστικό προϊόν της Σύρου μέσω σπουδαίων εκδηλώσεων οι οποίες προβάλλουν το νησί και δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε καμία περίπτωση πέρυσι, που είχαμε 40% μείωση στον προϋπολογισμό του πολιτισμού».