Η Σύρος γιόρτασε τα 10 χρόνια του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Ελλάδας

Ο Animaspyros «εγκαταστάθηκε» στην Ερμούπολη

Η δύναμη της δημιουργικότητας και η μαγική ικανότητα της τέχνης της εμψύχωσης έστρωσαν για μία ακόμη χρονιά το «κόκκινο χαλί» στο φθινόπωρο, η υποδοχή του οποίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι -εδώ και δέκα χρόνια-συνυφασμένη με το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων “Animasyros”.

Η επίσημη έναρξη της 10ης επετειακής διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Θέατρο Απόλλων, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, εκπροσώπων Διπλωματικών Αποστολών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, σκηνοθετών, δημιουργών, αλλά και πλήθους φίλων του φεστιβάλ.

Ευχές για τη συνέχιση του μαγικού καλλιτεχνικού ταξιδιού του

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του animasyros Βασίλης Καραμητσάνης αναφέρθηκε στα δέκα χρόνια ζωής του φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε από μια μικρή προσπάθεια πέντε ανθρώπων για την ανάδειξη της τέχνης του animation στην Ελλάδα και κατάφερε να θεωρείται σήμερα ένα από τα είκοσι σημαντικότερα γεγονότα για τα κινούμενα σχέδια σε διεθνές επίπεδο. Υπογράμμισε, δε, πως αυτό θα ήταν ανέφικτο χωρίς την αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους της Σύρου, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Τη διοργάνωση καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, εκφράζοντας τη χαρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη συνεχή και εντυπωσιακή εξέλιξη του φεστιβάλ, που κάθε χρόνο μεγαλώνει, εμπλουτίζεται με πρωτοποριακές ιδέες και πλαισιώνεται με κοινωνικά μηνύματα, προσεγγίζοντας τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει θερμά τον πρόεδρο του animasyros Β. Καραμητσάνη και τη διευθύντρια Μαρία Ανεστοπούλου, που όλα αυτά χρόνια μεταδίδουν την αγάπη τους για τα κινούμενα σχέδια, την ιδιαίτερη αδυναμία τους για τη Σύρο, καθώς και την κοινωνική ευαισθησία τους, προβάλλοντας τη μοναδικότητα του νησιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης και της αναγνώρισης του έργου τους, η κ. Μενδρινού τους προσέφερε, εκ μέρους του Δήμου, ένα μικρό «αναμνηστικό» καράβι, το οποίο συμβολίζει τόσο το νησί της καρδιάς μας, τη Σύρο, όσο και την ευχή να συνεχίσει το φεστιβάλ το μαγικό καλλιτεχνικό ταξίδι του.

«Οι καλές ιδέες ανθίζουν πάντα»

Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη, η οποία ανέφερε πως τα γενέθλια του Animasyros συμπίπτουν με τα γενέθλια της Ε.Ε., καθώς φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Παράλληλα, τόνισε τη «δημιουργική δύναμη» της Ευρώπης -όπου 8,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονται στον δημιουργικό τομέα– δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι η κόλλα των λαών της ΕΕ».

Το δικό του μήνυμα έστειλε από τις Βρυξέλλες, μέσω βίντεο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς λέγοντας πως «Οι καλές ιδέες μπορούν να ανθίσουν ακόμη και όταν όλα γύρω δείχνουν το αντίθετο», κάτι που το Animasyros έχει αποδείξει επανειλημμένα.

Για την πρόσφατη έκδοση συλλεκτικού και επετειακού γραμματοσήμου Animasyros μίλησε ο διευθυντής του καταστήματος του ΕΛΤΑ Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος αποκάλυψε μία ακόμη ευχάριστη σύμπτωση γενεθλίων, καθώς το ταχυδρομείο της Σύρου φέτος τον Σεπτέμβριο γιορτάζει τα 189 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τέλος, ανέβηκε στη σκηνή ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αθανάσιος K. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επανέλαβε πως η ΕΛΣ παραμένει σταθερά κοντά στο Animasyros, με διάθεση να ανανεώσει τη δημιουργική συνεργασία για πολλά ακόμη χρόνια.

Φυσικά, η μουσική δεν μπορούσε να λείπει από μια τέτοια γιορτή. Τρεις μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος ερμήνευσα άριες από δημοφιλείς όπερες. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ταινιών animation με θέμα την όπερα.

A view to a thrill

Την επόμενη βραδιά, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης του animasyros στην Έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας με τίτλο «A view to a thrill: 10 χρόνια ελπίδα», την οποία επιμελήθηκαν η δημοσιογράφος Διονυσία Κωστή και η σκηνογράφος Πηνελόπη Ασλάνογλου. Τόσο ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας Αλέξης Αθανασίου, όσο και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης ευχαρίστησαν θερμά τους συντελεστές του φεστιβάλ, για το οποίο αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια.

«Ακόμα και το αδύνατο έγινε δυνατό»

Από τις πιο όμορφες στιγμές της φετινής διοργάνωσης ήταν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Animaspyros» απέναντι από το Θέατρο Απόλλων. Η μασκότ του φεστιβάλ, που αναπτύχθηκε σε γλυπτό από τους Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής του Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της αθηγήτριας Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, θα παραμείνει μόνιμα στο νησί, αγναντεύοντας το «σπίτι» του, σημείο αναφοράς για το Φεστιβάλ τα τελευταία 10 χρόνια.

Τον Ανιμασπύρο «αποκάλυψε» ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ευχήθηκε στο φεστιβάλ να τα εκατοστίσει, συνεχίζοντας τη λαμπρή πορεία του με δράσεις που διακρίνοντας για την καινοτομία, την πρωτοτυπία, αλλά και τη διαφορετική διάσταση που δίνουν στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.

Τη χαρά και τη συγκίνησή της για την επέτειο των 10 χρόνων μοιράστηκε με το κοινό και η Διευθύντρια του animasyros Μαρία Ανεστοπούλου, η οποία τόνισε ότι με προσπάθεια, αφοσίωση, μα πάνω από όλα αγάπη, ακόμα και το αδύνατο γίνεται δυνατό, όπως η δημιουργία ενός γλυπτού, που θα παραμείνει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ακόμα κι όταν πέσει η «αυλαία» του φεστιβάλ.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μαθητές δημοτικού, φορώντας μπλουζάκια του φεστιβάλ και κρατώντας άσπρα μπαλόνια.

Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την απονομή των βραβείων στους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων του Φεστιβάλ, από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων. Στη συνέχεια, ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα στήθηκε στην Πλατεία Μιαούλη από τον συνθέτη, performer και πολυοργανίστα Theodore. Ένα ειδικά διαμορφωμένο light installation το οποίο, σε συνδυασμό με το στήσιμο φώτων και ήχου, συνέβαλε στην εμψύχωση (=animation) του κτιρίου του Δημαρχείου Ερμούπολης.

Ετικέτες: