Τοποθέτηση αυτόματης πυροκουρτίνας στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων

Κύριο μέλημα η ασφάλεια

Στην αναβάθμιση του συστήματος ενεργειακής πυροπροστασίας και πυρανίχνευσης του Θεάτρου «Απόλλων» προχώρησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με την τοποθέτηση αυτόματης πυροκουρτίνας σκηνής, η οποία θα εμποδίζει τη μετάδοση πιθανής φωτιάς προς τους θεατές με δείκτη πυραντίστασης 120 λεπτών.

Η εγκατάσταση της πυροκουρτίνας, αξίας 13.000 ευρώ, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας του Θεάτρου, το οποίο λήφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ισχύει έως το 2022.

Τα δύο τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης, καθώς και κάποιες μικρές αλλαγές, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μία εξ’ αυτών ήταν η αλλαγή πυροκουρτίνας, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η προηγούμενη. Η πυροκουρτίνα, η οποία επιβάλλεται σε όλα τα θέατρα, χωρίζει το χώρο της σκηνής και την πλατεία με ένα πυροδιαμέρισμα, αποκόπτοντας με αυτό τον τρόπο της επέκταση ενδεχόμενης πυρκαγιάς επάνω στη σκηνή.

Ο μηχανισμός που αγοράστηκε και εγκαταστάθηκε από τον Δήμο καθυστερεί για δύο ώρες τη φωτιά, μέχρι αυτή να φτάσει στους θεατές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην τοποθέτηση των σκηνικών, ώστε να βρίσκονται πίσω από μια νοητή γραμμή της κουρτίνας, κάτι που θα αποτρέψει προβλήματα και την πρόκληση ατυχημάτων.

Απαραίτητη η προσοχή από τους χρήστες του Θεάτρου

Για το λόγο αυτό, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφαλείας του Θεάτρου Απόλλων Δημήτρη Κορφιάτη, παρακαλεί τις θεατρικές ομάδες που φιλοξενούνται στο θέατρο για την ορθή τοποθέτηση των σκηνικών στις προγραμματισμένες παραστάσεις τους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στη σκηνή του Θεάτρου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φυσικού ή τεχνητού καπνού, κεριών, τσιγάρων και οποιαδήποτε άλλης ουσίας θα  επηρεάσει και θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία της πυροκουρτίνας.

Το δίκτυο πυρόσβεσης του θεάτρου περιλαμβάνει ακόμα πυρανίχνευση, θερμοδιαφορικούς ανιχνευτές σε πολλά σημεία και ένα σύστημα συναγερμού.

Άμεση επέμβαση σε περίπτωση φωτιάς

Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, τότε αρχίζει να χτυπάει ένας μικρός συναγερμός τον οποίο ακούει ο χειριστής της κονσόλας. Το προσωπικό έχει στη διάθεσή του πέντε λεπτά για να βρει τι είναι αυτό που τον ενεργοποίησε (πχ. τσιγάρο) και να ελέγξει τον πυρανιχνευτή από τον οποίο βγαίνει η αναγγελία. Σε περίπτωση κανονικής φωτιάς ή αν δεν προλάβει το προσωπικό να κλείσει τον συναγερμό εντός του ορισμένου χρονικού πλαισίου, ηχεί η σειρήνα του θεάτρου, η κουρτίνα πέφτει μόνη της και αυτομάτως ειδοποιούνται τηλεφωνικά η Αντιδήμαρχος, ο Τεχνικός Ασφαλείας και η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη είναι πολύ σημαντική η εξασφάλιση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, κάτι που στο παρελθόν δεν είχε το θέατρο. «Βέβαια, δεν απαιτούταν κιόλας. Ωστόσο, για να είμαστε καλυμμένοι και εναρμονισμένοι με τη σύγχρονη νομοθεσία, προχωρήσαμε στις απαραίτητες διαδικασίες. Ήταν δύσκολο να γίνει αυτό και θεωρούμε κατόρθωμα ότι τα καταφέραμε και έχουμε τώρα πιστοποιητικό», υπογραμμίζει ο υπάλληλος του Θεάτρου.

«Επενδύσαμε και σε ανθρώπινο δυναμικό»

Τις θερμές ευχαριστίες της προς τον κ. Κορφιάτη για τη συμβολή του στο θέμα της πιστοποίησης, εκφράζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, απευθύνει και στους Αντιδημάρχους Φραγκίσκο Βακόνδιο και Αλέξη Αθανασίου για την αποδοχή του αιτήματός της περί τοποθέτησης μόνιμου υπαλλήλου στο Θέατρο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», εξηγεί ότι, πέρα από την τοποθέτηση πυροκουρτίνας, έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες εργασίες στο χώρο, όπως η εγκατάσταση νέου δικτύου σωληνώσεων νερού του κλιματισμού του Θεάτρου Απόλλων αξίας 6.200 ευρώ, ενώ συχνές είναι και οι εργασίες συντήρησης από το Τμήμα Μικρών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Στόχος του Τμήματος Πολιτισμού είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του Θεάτρου, καθώς και η πραγματοποίηση μελέτης για τον εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου. «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού», εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος.