Η Ρόζα Ξανθάκη στο «τιμόνι» του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου Φοίνικα

«Η παράδοση πηγαίνει πάντα μπροστά»

«Διάδοχος» του επί 17 χρόνια προέδρου, Ιωσήφ Πρίντεζη

Νέα σελίδα στην πολυετή πορεία του άνοιξε ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος "Ο Φοίνικας Σύρου” στην «κεφαλή» του οποίου βρίσκεται, πλέον, η Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, Ρόζα Ξανθάκη.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1985, όμως λίγα χρόνια αργότερα διέκοψε τη λειτουργία του και επαναδραστηριοποιήθηκε το 2003. Σκοπός του είναι η διάσωση-διάδοση της παράδοσης, που πρωταγωνιστεί στις εκδηλώσεις του, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν θεσμούς στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, προσελκύοντας πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, κατά τη θερινή περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραδοσιακή μουσική και την εκμάθηση λαϊκών οργάνων όπως η τσαμπούνα, σε μικρούς και μεγάλους. Οι πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του είναι το πανηγύρι της κακαβιάς, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι, λόγω των εργασιών ανάπλασης της παραλίας του Φοίνικα, η Γιορτή του Κολοκυθιού στο Νηπιαγωγείο Φοίνικα και τα χοιροσφάγια.

Πρόεδρος του Συλλόγου, επί 17 ολόκληρα χρόνια, διετέλεσε ο κ. Ιωσήφ Πρίντεζ, ο οποίος κατόπιν εκλογών που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2017, ανέλαβε χρέη Αντιπροέδρου, προσφέροντας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του πολύτιμη βοήθεια στη νέα πρόεδρο του «Φοίνικα», Ρόζα Ξανθάκη. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου πλαισιώνεται ακόμα από τους Λίτσα Χαλεπλιόγλου (ταμίας), Γιώργο Ρηγούτσο (Γραμματέας), Νίκο Χαλαβαζή (Ειδικό γραμματέα), Νίκο Στεφάνου και Γιώργο Ρούσσο (μέλη).

Διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου, αλλά και «φρέσκες» ιδέες

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Ξανθάκη σημείωσε ότι, στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι να συνεχίσει το έργο του κ. Πρίντεζη για τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου και την επαφή των παιδιών με την παραδοσιακή μουσική (τσαμπούνες κλπ.), εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις δράσεις του με καινούριες πρωτοβουλίες.

«Σε αυτές περιλαμβάνεται μία ενημερωτική ομιλία για τον καρκίνο του μαστού από ιατρό, τον προσεχή Μάρτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, «σημαίες» του Συλλόγου θα παραμείνουν η Γιορτή του Κολοκυθιού, που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο, καθώς και η πασίγνωστη σε όλους κακαβιά, που αποτελεί θεσμό και σήμα κατατεθέν του Φοίνικα. Ωστόσο, στις προθέσεις του συλλόγου είναι και η επαναφορά των «χοιροσφαγιών» που δεν πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, εάν βρεθεί κάποιος κατάλληλος χώρος.

«Ο Σύλλογος χρειαζόταν ανανέωση»

Η κ. Ξανθάκη, γνωστή στους κατοίκους του Φοίνικα για το ζήλο και το ενδιαφέρον της για τα ζητήματα του χωριού, μέσω της παρουσίας και του ρόλου της στο τοπικό συμβούλιο, όπου προεδρεύει ο κ. Γιώργος Περρής, ήρθε πρώτη σε ψήφους στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου, γεγονός που τη χαροποίησε και συγχρόνως τη συγκίνησε.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο συμβούλιο, παλαιότερα ήμουν απλώς εγγεγραμμένο μέλος», υπογράμμισε. Ένας από τους λόγους που την ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα ήταν η εκτίμησή της πως ο Σύλλογος χρήζει ανανέωσης με καινούριες ιδέες. «Με ενδιαφέρει να κάνουμε περισσότερες εκδηλώσεις και να δώσουμε μια πιο ισχυρή ταυτότητα στον Σύλλογο, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, ήταν λίγο παραμελημένος». Επιθυμία της αποτελεί ακόμα η διεύρυνση των ορίων του Συλλόγου, η εξωστρέφειά του και η δημιουργία «γεφυρών» συνεργασίας με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού. «Δεν περιοριζόμαστε μόνο στον Φοίνικα και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις», δήλωσε η κ. Ξανθάκη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως τα παραδοσιακά μουσικά όργανα θα συνεχίσουν να κατέχουν κυρίαρχη θέση στις δράσεις του.

«Ο Σύλλογός μας έχει αναδειχθεί μέσα από αυτό, επομένως η παράδοση πάει μπροστά», τόνισε. Στόχος του Συλλόγου είναι, επίσης, η συμμετοχή νέων ατόμων και η αύξηση των μελών του, τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 120 και προέρχονται από όλη τη Σύρο.

Τέλος, η πρόεδρος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον κ. Ιωσήφ Πρίντεζη για την πολυετή προσφορά του αλλά και για τη στήριξη που της παρέχει ως, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου. «Είναι πολύ σημαντικό που τον έχω στο πλευρό μου, γιατί χωρίς εκείνον, πώς θα μάθω κι εγώ»;