Της Μαρίας Ρώτα

Άριστοι οι τεχνικοί της ΔΕΗ

  • Πέμπτη, 12 Ιουλίου, 2018 - 06:08
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουλ. 2018 - 7:20

Έτυχε το φετινό καλοκαίρι να ζήσουμε μια σχεδόν, χειμωνιάτικη μέρα και ιδιαίτερα στα χωριά μας. Η θάλασσα φαινότανε φουσκωμένη και λίγο λυσσασμένη από το βοριά. Το καλοκαιρινό μελτέμι το περιμένουμε κάθε καλοκαίρι με τα μεγάλα κύματα που σκάνε στους βράχους. Όμως αυτό το καλοκαίρι το νησί μας “υποδέχθηκε” κατακαλόκαιρα μια βροχή τόσο δυνατή που ούτε τον φετινό χειμώνα δεν μας είχε επισκεφθεί. Αέρας και βροχή έκαναν τις ζημιές τους. Γέμισαν τους δρόμους και τις αυλές λάσπες και φύλλα, έσπασαν κλαδιά από δέντρα.... Ήταν μια μέρα και μια νύχτα κακοκαιρίας κι ήταν καλοκαιρινός ο μήνας. Όταν σταμάτησε η βροχή αυτός ο κατακλυσμός, η μπόρα η καλοκαιριάτικη καταιγίδα, φυσικό ήταν να περάσουμε στον εξωτερικό χώρο, γύρω από το σπίτι, να κοιτάξουμε, να προσέξουμε, να παρατηρήσουμε όχι τόσο τον κήπο και τα λουλούδια, όσο τα καλώδια της ΔΕΗ και τους σωλήνες του νερού. Και φυσικά αυτή η προσπάθεια έγινε γιατί.... (να θυμάμαι καλά) πριν 6 χρόνια μια μεγάλη φουρτούνα με τεράστια κύματα που έσκαγαν στους βράχους με δύναμη κατάφεραν να σπάσουν τα σχοινιά ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους, που ως φαίνεται πάλευε με τα κύματα. Σε λίγη ώρα κόπηκαν τα σχοινιά του, έφυγε από τη σημαδούρα κι έσκασε πάνω στα βράχια. Το κατάρτι όμως πήγε και βρήκε πάνω στα καλώδια τα ηλεκτροφόρα και έγινε η μεγάλη ζημιά, δηλαδή κόπηκε το ρεύμα στα τέσσερα σπίτια που ήταν προς την πλευρά του Φάρου του Φοίνικα. Βέβαια ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι σε λίγες ώρες το ρεύμα επανήλθε αφού το συνεργείο της ΔΕΗ επισκεύασε τη βλάβη. Οι “εναερίτες” ανέβηκαν πάνω στο στύλο που είναι, ας πούμε, “χτισμένος” ή χωμένος μέσα στο βράχο πάνω στη θάλασσα σ' ενα ύψος μεγάλο και μ' έναν αέρα τόσο δυνατό. Θαυμάσαμε αυτούς τους ανθρώπους!

Η παρ' ολίγον νέα ζημιά.

Παρατηρώντας και ελέγχοντας τον εξωτερικό μας χώρο μετά τη βροχή και τον αέρα “υποδεχθήκαμε” το σπάσιμο ενός μεγάλου και χονδρού κλαδιού πεύκου που πήγε και βρήκε πάνω στο ηλεκτροφόρο καλώδιο που έφερνε το ηλεκτρικό ρεύμα στα δυο σπίτια. Ευτυχώς δεν είχε σπάσει το καλώδιο, αλλά βρισκόταν αρκετά χαμηλά. Πόσο άραγε θα άντεχε; Και παράλληλα προσέξαμε ότι η φωτισμένη λάμπα του εξωτερικού στύλου, που δεν είχε ανάψει κάποιες νύχτες ήταν κι αυτή κατεστραμμένη. Τώρα; που απευθυνόμαστε; Τηλεφωνήσαμε, ρωτήσαμε και η απάντηση ήταν: Απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του Φοίνικα τον Γιώργο Περρή. Σε λίγες ώρες ο ειδικός για το θέμα έφθασε από τη ΔΕΗ. Έκανε τον έλεγχο που χρειαζόταν και σε λίγη ώρα μας έδωσε “οδηγίες χρήσεως”! Εμείς έπρεπε να φροντίσουμε, όσο το δυνατόν ταχύτερα, να κοπεί ο μεγάλος κλάδος του Πεύκου και....δυο άλλες κηπουρικές ενέργειες.

Μας έδωσαν δυο μέρες προθεσμία ώστε να έχουν τακτοποιηθεί αυτά που μας είπαν. Φροντίσαμε να είμαστε συνεπείς σε ότι ζήτησε ο ειδικός για το θέμα από τη ΔΕΗ. Ήταν ευγενικός, δραστήριος, σωστός και γράφτηκαν αυτά που ζήτησε να γίνουν. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι σε τρεις μέρες (αν θυμάμαι) ή τέσσερις μέρες θα ερχόντουσαν οι ειδικοί να φροντίσουν και να επισκευάσουν τη βλάβη του στύλου και ιδιαίτερα να τοποθετηθεί το ηλεκτροφόρο καλώδιο σε καλλίτερη θέση ώστε να μην κινδυνεύει από τα δένδρα και τα κλαδιά τους όταν ο αέρας ξαναφυσίξει με μανία.

ΔΕΔΔΗΕ

Την ημέρα που είχαν υποσχεθεί ότι θα φρόντιζαν να επισκευασθεί η βλάβη, ήταν παρόντες με απόλυτη συνέπεια οι ειδικοί τεχνικοί της ΔΕΗ. Οι τρεις άνδρες ήταν ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Παύλος. Το αυτοκίνητο έγραφε ΔΕΔΔΗΕ. Δεν γνώριζα τη σημαίνει και η Φρειδερική μου ερμήνευσε ότι είναι: “Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας”.

Εργάστηκαν και οι τρεις ένα πρωινό φροντίζοντας να τοποθετηθεί το ηλεκτροφόρο καλώδιο σε σωστή θέση ώστε να μην κινδυνεύει από τα κλαδιά των δένδρων κι από τον αέρα, ιδιαίτερα όταν αγριεύει τον χειμώνα. Η εργασία τους ήταν άψογη για την παραγωγή επιθυμητού και σωστού έργου. Και το πιο σημαντικό ήταν όταν ο “εναερίτης” ανέβηκε πάνω στον εξωτερικό στύλο για να επισκευάσει τη βλάβη και να τοποθετήσει την καινούρια λάμπα ώστε να υπάρχει το νυχτερινό φως στη άκρη του χωριού. Βέβαια αυτή είναι η δουλειά τους και φυσικά έχουν εκπαιδευθεί για να ανεβαίνουν πάνω στο στύλο και ιδιαίτερα όταν υπάρχει άσχημος καιρός με δυνατό αέρα. Είναι η δεύτερη φορά που θαυμάσαμε αυτό το ανέβασμα σε τόσο ψηλό στύλο. Ένα ευχαριστώ και ένα μπράβο είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε σ' αυτούς τους σπουδαίους τεχνίτες της ΔΕΗ. Αυτή η εργασία τους είναι: “....καταβολή σωματικών δυνάμεων για την παραγωγή επιθυμητού και επιβεβλημένου έργου” είχε γράψει Πανεπιστημιακός καθηγητής.

Αγαπητοί τεχνικοί της ΔΕΗ, Γιάννη, Γιώργο, Παύλο, σας ευχαριστούμε θερμά και....μπράβο για την δουλειά που προσφέρατε.

Ένα ευχαριστώ και στην υπεύθυνο του Φοίνικα Γιώργο Περρή, που είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους του χωριού μας για ότι τον ρωτήσει ή του ζητήσουν.

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: