Εγκαίνια της Έκθεσης Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στο πλαίσιο του Έτους Χαλεπά

Άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της παράδοσης

  • Δευτέρα, 13 Αυγούστου, 2018 - 06:23

Το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του Γιαννούλη Χαλεπά υπενθυμίζει η συμμετοχή είκοσι τεσσάρων Τηνιακών μαρμαρογλυπτών στο Έτος Χαλεπά.

Οι επισκέπτες του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου στον Πύργο Τήνου, μπορούν να θαυμάσουν πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του μύστη της γλυπτικής τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018,  παρουσία του Δημάρχου Τήνου Γιάννη Σιώτο, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου Σωτήρη Πρίντεζη, του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Μανώλη Σώχου, του Ιστορικού Τέχνης Μάνου Στεφανίδη και πλήθους κόσμου.

Οι συμμετέχοντες μαρμαρογλύπτες αφιερώνουν τα εκθέματά τους στον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη της σύγχρονης ιστορίας, Γιαννούλη Χαλεπά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 80 χρόνια. Μέσω της έκθεσης, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου του Δήμου Τήνου επιδιώκει να επιβεβαιώσει πως η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, δίκαια εγγράφηκε το 2015, στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Unesco, καθώς οι σημερινοί καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες αναδεικνύονται άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της παράδοσης, παράγοντας πολιτιστικό προϊόν, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και βασισμένο στην ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Η Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου 2018. Αμέσως μετά, πρόκειται να φιλοξενηθεί σε τέσσερις Δήμους, στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, τον Οκτώβριο στη Χίο, το Νοέμβριο στα Ιωάννινα και το Δεκέμβριο στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού.

Στην Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αντώνης Χονδρογιάννης, Γιάννης Χονδρογιάννης, Μιχάλης Αλβέρτης, Ιωσήφ Αρμάος, Μάρκος Αρμάος, Φίλιππος Βασιλάκης, Θοδωρής Βιδάλης, Μιχαήλ Βιδάλης, Γιώργος Γαΐτης, Πέτρος Δελώτης, Νικόλαος Δεσύπρης, Ονούφριος Δεσύπρης, Μάρκος Θεοτικός, Νικόλαος Κολλάρος, Γιάννης Κουσουνάδης, Μανώλης Κουσουνάδης, Νικόλαος Κουσουνάδης, Πέτρος Μαρμαρινός, Ιωάννης Ράλλης, Μιχαήλ Σαλταμανίκας, Μάκης Τριγώνης, Ιάκωβος Φιλίππου, Νίκος Φόρτωμας, Παναγιώτης Φόρτωμας.