Υποβολή αίτησης του Δήμου Τήνου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρησή του

Ζητούν εξαίρεση για το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς»

Η προσφορά του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό προσπαθούν να τονίσουν άπαντες στην Τήνο. Έτσι, μετά την πρόσφατη απόφαση και ψήφιση του Νόμου 5056/2023, περί κατάργησης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) των Δήμων της χώρας και ειδικότερα όσον αφορά το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ο Δήμος Τήνου, αποφάσισε και απέστειλε αίτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης Αποκέντρωσης Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα, την εξαίρεση κατάργησης του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς».

Η αρχική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. με τίτλο «Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς”», Νικόλαο Χατζή, ο οποίος και ανέφερε τα εξής, «καλούμαστε να πάρουμε μια πολύ σημαντική απόφαση για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα του νησιού μας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε την υποβολή πρότασης εξαίρεσης του ΝΠΔΔ «Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Τήνου, από τις διατάξεις του Ν. 5056/2023. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα για τον οποίο έχει ιδρυθεί και υπηρετεί πιστά. Για τους λόγους που κρίνεται απαραίτητη η διατήρησή του, θέτω υπόψη σας την από 8 Νοεμβρίου 2023 έγγραφη εισήγηση του κ. Αρτέμιου Βαλάκα, δικηγόρου και άμισθου συμβούλου επί του ζητήματος της κατ’ εξαίρεση διατήρησης του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου."

Τοποθέτηση Δ.Σ. Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου

Όπως αναφέρει η εισήγηση, ως προς το «Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς’’» και την ανάγκη διατήρησής του θα πρέπει να γίνει παραπομπή στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ανωτέρω νομικού προσώπου, στην οποία παρατίθενται αναλυτικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά στοιχεία σχετιζόμενα με τη σημαντική δραστηριότητά του:

    • Οι από ιδρύσεως, πολιτιστικής φύσης δράσεις του, που συμβάλλουν στην επίτευξη του καταστατικού σκοπού του νομικού προσώπου που είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου και εν γένει της Έξω Μεριάς Τήνου, με ιδιαίτερη έμφαση στην τηνιακή μαρμαροτεχνία που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε, μεγαλούργησε και διατηρείται, ως διαρκές πολιτιστικό αγαθό, στην περιοχή αυτή.

    • Η αποκλειστική ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, από συστάσεώς του το 1987, για τη λειτουργία του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά και Τηνίων Καλλιτεχνών εντός του ιστορικού οικισμού του Πύργου, μουσείων που δέχονται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες και συμβάλλουν ουσιωδώς στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, φιλοξενώντας πλήθος έργων άξιων καλλιτεχνών.

    • Σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση και καλλιτεχνική κληρονομιά της Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου, την οποία από το 1987 επάξια εκπροσωπεί, συντηρεί και συνεχίζει να αναδεικνύει το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ενόψει και της κατάργησης της Κοινότητας Πανόρμου το 2011. Η ιστορικότητα άλλωστε της Κοινότητας Πανόρμου έχει αναγνωρισθεί ρητώς από το Κράτος και την Πολιτεία, αφού κατά την ενοποίηση του Σχεδίου “Καποδίστριας” (Ν. 2539/1997) η Κοινότητα Πανόρμου εξαιρέθηκε από την κατάργηση και ενετάγη στο δίκτυο των έξι ιστορικών Κοινοτήτων της Χώρας, με έδρα το χωριό Πύργος, ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο για την παράδοσή του στη μαρμαροτεχνία αλλά και στη ζωγραφική και τη γλυπτική, ένα υπαίθριο μουσείο, με την παρουσία του μαρμάρου να κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του.

    • Τα προδήλως θετικά οικονομικά αποτελέσματα λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου της τελευταίας δεκαετίας, με σταδιακή υπεραύξηση των εσόδων του και με υψηλό αποθεματικό, χρήματα τα οποία ασφαλώς αξιοποιούνται και θα αξιοποιούνται για προγραμματισμένα έργα και δράσεις.

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού

Όπως αναφέρεται έγγραφη εισήγηση, που θα σταλεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της υπογραφείσας τον Απρίλιο του 2023 Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Τήνου, του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τήνου «Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ», για την υλοποίηση του έργου «SUB 5 με τίτλο: «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΠΕΣΚΤΠΤ – Συντήρηση και εκθεσιακή αναβάθμιση Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά».

Ειδικότερα, στην συγκεκριμένη σύμβαση το Πνευματικό Κέντρο συμβάλλεται ως Φορέας λειτουργίας της Οικίας Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης αυτής ανέρχεται στο ποσό των 10.314.720,11 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο, φορέας λειτουργίας της οποίας είναι το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, με φορέα υλοποίησης του έργου την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ (ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ), προκειμένου να αρθούν τα οικοδομικά προβλήματα που παρουσιάζονται και να αναδειχθούν επαρκώς η αυθεντικότητα και η ιστορικότητα του μνημείου, αλλά και οι αισθητικές αξίες του, μέσω της προβολής των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της με τρόπο εύληπτο. Καθίσταται πρόδηλο πως η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, με προϋπολογισμό ύψους 10.314.720,11 ευρώ και με αντικείμενο την συντήρηση και εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, αποτελεί την πλέον αποδεδειγμένη από την Πολιτεία αναγνώριση της αξιοσημείωτης πολιτιστικής συνεισφοράς του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, το οποίο λειτουργεί και διαχειρίζεται από το 1987 τον υπό αναβάθμιση επισκέψιμο μουσειακό χώρο της Οικίας Γιαννούλη Χαλεπά.

Η απόφαση του 2011

Το 2011 και ενόψει της κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που είχε προβλεφθεί, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου είχε διατηρηθεί ως αυτοτελές δημοτικό Ν.Π.Δ.Δ., λόγω της δραστηριότητάς του από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς του. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου από τότε έχει εμφανή ανοδική πορεία, τόσο από άποψη οικονομική (αύξηση εσόδων, αποθεματικού κλπ) όσο και από άποψη ποιοτική (διοργάνωση πλήθους δραστηριοτήτων και πολιτιστικών δράσεων), συνεχίζοντας με ακόμη εντονότερο ρυθμό να εκπληρώνει τους καταστατικούς του σκοπούς, σχετιζόμενους με την πολιτιστική ταυτότητα και δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Πανόρμου και της Έξω Μεριάς Τήνου.

Η απόφαση του Δ.Σ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση του προέδρου και αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του προέδρου του «Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς» και την έγγραφη εισήγηση του δικηγόρου Αρτέμιου Βαλάκα, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλλει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς», για όλους ανεξαιρέτως τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στην εισήγηση του θέματος.