Ποιητική βραδιά στην ταράτσα του Ινστιτούτου Κυβέλη με οδηγό το έργο του μεγάλου δημιουργού

Ο Μάνος Ελευθερίου και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης

  • Δευτέρα, 13 Αυγούστου, 2018 - 06:16

Τη μνήμη του Συριανού ποιητή, στιχουργού και λογοτέχνη Μάνου Ελευθερίου τίμησαν το Ινστιτούτο Κυβέλη και η καλλιτεχνική ομάδα «Syros Open Art Studios» με μια μοναδική βραδιά – επίλογο της εικαστικής έκθεσης «Τα τέσσερα στοιχεία» που φιλοξενήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία σχεδιαζόταν αρκετό καιρό πριν μας αιφνιδιάσει η απώλεια του μεγάλου δημιουργού, ήταν η σύνδεση της τελευταίας έκθεσης των Ανοιχτών Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων της Σύρου με το έργο του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο είναι πλούσιο σε αναφορές στα τέσσερα στοιχεία της φύσης (νερό, γη, φωτιά, αέρας).

Το κοινό καλωσόρισε η υπεύθυνη του Ινστιτούτου Κυβέλη, Βαλεντίνη Ποταμιάνου. Η δισέγγονη της μεγάλης ηθοποιού Κυβέλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον σπουδαίο άνθρωπο των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, που παράλληλα με τη συγγραφική πορεία του, ασχολήθηκε εκτενώς με την ιστορία του γενέθλιου τόπου, φέρνοντας στο φως στοιχεία και για τη ζωή της δικής της οικογένειας.

Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Ο καιρός των χρυσανθέμων», αλλά και ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου ανέγνωσαν η υπεύθυνη των «Syros Open Art Studios» Tίνα Μάμαλη και ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, Παναγιώτης Λίτσας.

«Αχ, τι θυμηθήκαμε τώρα»

Στην έναρξη της βραδιάς παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο από την ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν, η οποία ζήτησε από κάποιους παρευρισκόμενους να δραματοποιήσουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, δίνοντας έμφαση στον ήχο και την ορμή με την οποία εκδηλώνονται. Στη συνέχεια, η Νάντη Χατζηγεωργίου και η Μαριάννα Δεβετζή απήγγειλαν ένα ποίημα του Μάνου Ελευθερίου με τέσσερις διαφορετικές αναγνώσεις, η καθεμία εμπνευσμένη, επηρεασμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα στοιχείο της φύσης. Οι στίχοι του συγκεκριμένου ποιήματος κόπηκαν, μοιράστηκαν στο κοινό και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη φαντασία δημιουργήθηκε ένα νέο ποίημα αφιερωμένο στη μνήμη του δημιουργού.

Για τον Μάνο Ελευθερίου μίλησε επίσης ο εκδότης των «Συριανών Γραμμάτων» κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία του Ινστιτούτου Κυβέλη σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου "Αχ τι θυμήθηκα τώρα" με φωτογραφικό υλικό του Θεατρικού Μουσείου και του αρχείου Μάνου Ελευθερίου.