Η παραδοσιακή κακαβιά «νοστίμισε» την πλατεία του Φοίνικα

Φορείς ενωμένοι και παθιασμένοι με το χωριό τους

Μετά από ένα χρόνο ηχηρής απουσίας, το Παραδοσιακό Νησιώτικο Γλέντι της Κακαβιάς «επέστρεψε» δυναμικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώνοντας κατοίκους και επισκέπτες του νησιού στον αναπλασμένο χώρο της πλατείας του Φοίνικα.

Το καθιερωμένο πανηγύρι στο νότιο άκρο της Σύρου – «καρπός» συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου «Ο Φοίνικας Σύρου» και του τοπικού Συλλόγου επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας, που έδωσε στο χωριό καινούρια πνοή.

Καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και «αέρας» πολιτισμού

Της εκδήλωσης προηγήθηκε και η τελετή παράδοσης – παραλαβής του αγάλματος «Γοργόνα με δελφίνι» που φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου και προσέφερε στον Δήμο ο επίτιμος δημότης Ποσειδωνίας και Ερμούπολης Κώστας Ιωαννίδης για να κοσμήσει τη «νέα» πλατεία.

Η αποδοχή της δωρεάς και η τοποθέτηση του εν λόγω γλυπτού αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, τον Ιούλιο του 2017. Στον δημιουργό του Αριστείδη Πατσόγλου, έργα του οποίου εκτίθενται σε πολλές χώρες του κόσμου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς.

Πληθωρική και ανήσυχη προσωπικότητα, ο καλλιτέχνης, με καταγωγή από τη Λέσβο, υπηρετεί με πάθος τη γλυπτική για 40 και πλέον χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του ένα πλούσιο έργο. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και στην École Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι με καθηγητές τους Cesar και Collamarrini. Έχει εκθέσει το έργο του σε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις ανά το παγκόσμιο. Η γλυπτική του ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Η ανθρωπομορφική τέχνη του, λυρική, αισθησιακή και βαθιά ανθρωπιστική δεν εντάσσεται σε κανένα καλλιτεχνικό κίνημα, αλλά αναδεικνύει την ευρηματικότητα της φαντασίας του, τη μακρόχρονη δεξιότητά του και μια γόνιμη στοχαστικότητα.

Τις ευχαριστίες του τόσο προς τον γλύπτη, όσο και προς τον δωρητή του έργου, Κώστα Ιωαννίδη, πρώην εικαστικού συμβούλου Ποσειδωνίας και Ερμούπολης, απηύθυνε με τη σειρά του ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας, Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας ότι «Η Γοργόνα με το δελφίνι» δημιουργεί μία καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στην αναπλασμένη πλατεία του Φοίνικα. «Είναι δεδομένο ότι η αγάπη και η έγνοια σας γι’ αυτόν τον ιστορικό τόπο που τον 19ο αιώνα έγινε το οικονομικό, ναυτιλιακό, εμπορικό και κυρίως πολιτιστικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με γνώμονα πάντα να παραμείνουμε το πλωτό μουσείο του Αιγαίου και κοιτίδα πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

Ρ. Ξανθάκη: «Στόχος μας, να ανεβάσουμε τον Φοίνικα ακόμη πιο ψηλά»

Στη συνέχεια της βραδιάς, η πρόεδρος του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου «Ο Φοίνικας Σύρου», Ρόζα Ξανθάκη, πλαισιωμένη από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, Αντιδημάρχους και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, Γιώργο Περρή καλωσόρισε όλους όσοι επισκέφτηκαν το χωριό για να απολαύσουν τη γευστικότατη παραδοσιακή κακαβιά, συνοδεία ζωντανής μουσικής.   

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι κοντά σας, εδώ στην όμορφη πλατεία του χωριού, που φιλοξενεί κάθε μέρα παιδιά από 5 έως 105 ετών και εμάς που μπορούμε να πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις μας αξιοπρεπώς», υπογράμμισε η κ. Ξανθάκη. Δεν παρέλειψε δε, να απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία της κακαβιάς, στους χορηγούς της εκδήλωσης, αλλά και στον κ. Γιώργο Περρή για την άψογη συνεργασία τους. «Πιστεύουμε πως, εδώ και τρία χρόνια καταφέραμε ενωμένοι να πάμε το χωριό μας λίγα μέτρα πιο μακριά», κατέληξε.

Τους διοργανωτές ευχαρίστησε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός σημειώνοντας, ότι τόσο η Τοπική Κοινότητα όσο και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος του Φοίνικα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση και την ανάδειξη της περιοχής τους.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Μέμης Ροσσολάτος, ο Γιάννης Ρούσσος, ο Αλέξανδρος Μήτσης, ο Νίκος Βαρθαλίτης και η Ελπίδα Γαδ.