Τοπικές σπεσιαλιτέ, εικαστικό εργαστήρι, επιστημονική ημερίδα και μουσικοχορευτικές βραδιές στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στη Σίφνο

Οι Κυκλαδίτικες γεύσεις και παραδόσεις γιόρτασαν για μία ακόμη χρονιά στη Σίφνο, τη γενέτειρα του «προκαθήμενου» της ελληνικής κουζίνας, Νικόλαου Τσελεμεντέ, που μέσα από τα βιβλία του έθεσε τις βάσεις για μία πεντανόστιμη διατροφή.

Το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» πραγματοποιήθηκε από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2018 με τη συμμετοχή 16 νησιών των Κυκλάδων, μεταξύ αυτών και η Σύρος. Ενεργή παρουσία είχαν επίσης η Λέρος, ο Έβρος, Κοζάνη, η Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.

Το Φεστιβάλ που έχει πλέον διεθνή απήχηση, ως ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας στην Ευρώπη, συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σίφνου.

Σημειώνεται ότι, το 2016 το Φεστιβάλ της Σίφνου απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «European Gastronomic Festival», στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO), που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα.

Διεθνείς παρουσίες

Στην έναρξη των φετινών εκδηλώσεων, η Μύκονος, η Κέα, η Κύθνος, η Κίμωλος, η Σύρος, η Σίκινος και η Σίφνος παρουσίασαν τις παραδοσιακές πίτες τους και μαγείρεψαν με τη chef & Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου - Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υπό την υψηλή επίβλεψη του Ηλία Μαμαλάκη παρουσιάστηκε η σιφναίικη ρεβιθάδα, την οποία ο αγαπητός συγγραφέας και σεφ έκανε διάσημη σε όλη την Ελλάδα.

Γεύσεις και πιάτα της Βραζιλίας στο τραπέζι των Κυκλάδων έφερε η chef Marcia Argiris από την Πρεσβεία της Βραζιλίας και το Επίτιμο Προξενείο της Βραζιλίας στις Κυκλάδες. Με τη φροντίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ταξίδεψε από την Ιταλία ο διακεκριμένος chef Francesco Paldera, για να μαγειρέψει με τοπικά προϊόντα δυο πολύ ιδιαίτερα "πιάτα", ενώ για πρώτη φορά έλαβε μέρος και η Ισπανία με εννεαμελή αντιπροσωπεία.

Η Χορωδία ενηλίκων Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαρόπουλου Καρόρη»  και η παιδική χορωδία Μ.Ε. και Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής  Ήρμας Α. Παπαναστασίου παρουσίασε την εκδήλωση "Αν δεις καράβι να περνά", ένα νοσταλγικό ταξίδι μνήμης στους Έλληνες θαλασσινούς μέσα από βιώματα και τραγουδήματα.

«Πρωταγωνίστρια» η παράδοση

Το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας, στο Βαθύ, σε ένα ονειρικό σκηνικό στην αυλή της εκκλησίας του χωριού, παρουσιάστηκε η συνταγή των Σιφναίικων Ρεβυθοκεφτέδων. Αμέσως μετά, η αποστολή της Μυκόνου, ξεσήκωσε τον κόσμο και στήθηκε χορός που παρέσυρε όλους τους καλεσμένους με μυκονιάτικα όργανα και τσαμπούνες. Οι νησιώτες απολαμβάνουν την κάθε στιγμή τους και τα γλέντια είναι κομμάτι της καθημερινότητας τους.

Θαλασσινά μαγείρεψαν με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η Σχοινούσα, η Αντίπαρος η Μήλος και η Σίφνος μαγείρεψαν θαλασσινά, ενώ ο Ηλίας Μαμαλάκης παρουσίασε τα κυκλαδίτικα τυριά. Σε γευστικούς σταθμούς της βόρειας Ισπανίας και της Ιταλίας ταξίδεψε το κοινό ο chef Francesco Paldera.

Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το δρώμενο του σιφναίικου γάμου. Η πορεία ξεκίνησε από την Καταβατή, πέρασε από το κεντρικό Στενό της Απολλωνίας, από το Άνω Πετάλι και τον Αρτεμώνα, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια στον κεντρικό χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια του γάμου.

Γαστρονομία και Τέχνη

Μια καθηλωτική ιστορική αναδρομή στο χρόνο, μέσα από την τέχνη και την κατά περιόδους (από το 5.000 π.χ. έως σήμερα) αναφορά δι' αυτής στο φαγητό και τη γαστρονομία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της Σίφνου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση στα αγγλικά από τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη, με θέμα "looking at supper on famous paintings”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι αδελφοποιημένοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σίφνου και Ποσειδωνίας.

Λίγο αργότερα, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Φάρου υποδέχτηκε τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» και όλους τους επισκέπτες της Σίφνου, προσφέροντας γευστικούς τοπικούς μεζέδες και όμορφες μουσικές στιγμές υπό τον ήχο σιφναίικου τακιμιού.

Γλυκά του γάμου παρουσίασαν η Άνδρος, η Αμοργός, η Θήρα, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος με τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ενώ τα ταξίδια γεύσης συνεχίστηκαν με παρουσιάσεις από την Κύπρο, την Παιανία, τον Έβρο, τη Λέρο, τον Πόντο και την Κοζάνη.

Νόστιμα – διαφορετικά “πιάτα” από τον Πόντο, από όπου προέρχεται μια πλούσια διατροφική παράδοση, ένα μοντέλο διατροφής που πρόσφερε μακροζωία και ποιότητα ζωής στους προγόνους τους, σέρβιραν στο τραπέζι των Κυκλάδων τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ έπεσε με μία επιτυχημένη συναυλία του Νίκου Οικονομίδη και των συνεργατών του Ρίτσας Πόζιου, Παναγιώτη Βέργου και Αργύρη Ψαθά.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, διεξήχθη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» καλλιτεχνικό εργαστήρι με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη «Συνδυάζοντας την γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης» για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω.

Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων.

Η ημερίδα επικεντρώθηκε στα οφέλη για την υγεία της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας, καθώς και στην ανάδειξη του ρόλου των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών στην ανάπτυξη της οικονομίας τους στη σύγχρονη εποχή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν οι: Δρ. Ιωάννης Ν. Βλασερός MD, FESC, FISCU, (Ιατρός Καρδιολόγος, ∆ιευθυντής Καρδιολογικού Τµήµατος Ιπποκράτειου Γ.Ν. Αθηνών), η Κατερίνα Κοτσιφάκου, (Κλινική Ψυχολόγος), η Χριστίνα Σαρρή (Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα Επικοινωνίας & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Aegean Cuisine) και ο Γιάννης Μανδάλας (Διευθύνων Σύμβουλος Mediterra Α.Ε. - Mastiha shop).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Aegean Cuisine αποτελεί όραμα και πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στελέχη του οποίου βρέθηκαν, παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το οποίο παρουσίασε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.