Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου για τη σύσταση του Ιδρύματος «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά- Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης»

«Θεραπεύουμε τα λάθη του παρελθόντος»

Δηλώσεις του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά για τις προσπάθειες κατοχύρωσης της δομής
  • Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, 2018 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 9 Οκτ. 2018 - 1:01

Στην αναδιαμόρφωση των όρων σύστασης, διοίκησης και λειτουργίας του Δημοτικού Κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματος με το όνομα «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά - Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης» προέβη ο Δήμος Μυκόνου με στόχο να θέσει εκ νέου τις βάσεις, προκειμένου η συγκριμένη δομή να περιέλθει επίσημα στην κατοχή του.

Σημειώνεται ότι, η Βιβλιοθήκη αποτελείται από περίπου 10.500 τόμους και στεγάζεται σε ακίνητο που δώρισε στον Δήμο Μυκόνου, ο καθηγητής φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και γενικότερα ερευνητής του μυκονιάτικου πολιτισμού, Παναγιώτης Κουσαθανάς.

Ωστόσο, τόσο η συμβολαιογραφική πράξη που καταρτίστηκε το 2012, όσο και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου περί σύστασης του εν λόγω Δημοτικού Ιδρύματος απορρίφθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω μη ορθότητας κάποιων διατάξεων. Για το λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως ιδιωτική περιουσία του Παναγιώτη Κουσαθανά, καθώς βάσει νομοθεσίας, ο Δήμος δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τη δομή ούτε να διαθέσει δημοτικό υπάλληλο.

Αναμονή της έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών

Στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις αστοχίες του παρελθόντος, ο Δήμος συνέταξε εκ νέου τη σχετική συστατική πράξη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Επιθυμία μας είναι να θεραπεύσουμε τα λάθη εκείνης της απόφασης, να ενσωματώσουμε τις παρατηρήσεις μας και να το ξεκινήσουμε από την αρχή», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Στο πλαίσιο αυτό, η πράξη δωρεάς τροποποιήθηκε και η σύσταση του ιδρύματος τέθηκε και πάλι προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Περιμένουμε την έγκριση της απόφασης από το Υπουργείο για να εκπληρώσουμε την αρχική βούληση του Παναγιώτη Κουσαθανά και να κάνουμε τα πράγματα σωστά», κατέληξε ο κ. Κουκάς.

Σχεδιαζόμενες δράσεις

Σκοπός του Δημοτικού Ιδρύματος είναι η λειτουργία πολιτιστικής ερευνητικής στέγης για την πνευματική προαγωγή και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων του Δήμου Μυκόνου, ιδίως των νέων, με τη βοήθεια της πλουσιότατης βιβλιοθήκης - δισκοθήκης και του σπάνιου αρχείου, ιστορικού, φωτογραφικού και καλλιτεχνικού υλικού που το ίδρυμα διαθέτει και αφορά κυρίως τη Μύκονο και τις Κυκλάδες.

Στο σκοπό αυτό ενδεικτικά υπάγονται η οργάνωση και συντήρηση βιβλιοθήκης, δισκοθήκης, βιντεοθήκης και άλλου οπτικοακουστικού υλικού, ικανού να προωθήσει τους σκοπούς του ιδρύματος, η παροχή εποπτικών μέσων και μέσων μελέτης και επιμόρφωσης, η ανάπτυξη σχέσεων με ομοειδείς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού και η συνεργασία μαζί τους για την επίτευξη όλων των δραστηριοτήτων του ιδρύματος.

Στις δράσεις του περιλαμβάνεται επίσης η οργάνωση ομιλιών, διαλέξεων, μαθημάτων, μορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναυλιών, προγραμμάτων για παιδιά και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για τη διοργάνωση των εν λόγω εκδηλώσεων και ιδίως για την εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων θα αξιοποιείται ο θεσμός της χορηγίας.

Το Ίδρυμα θα βραβεύει διακρινόμενους νέους στον τομέα των σπουδών τους και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα παρέχει υποτροφίες σε διακρινόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές ή μεταπτυχιακούς φοιτητές του εσωτερικού ή του εξωτερικού, θα προκηρύσσει διαγωνισμούς για την συγγραφή βιβλίων, θα αναθέτει εργασίες ή μελέτες που αφορούν στην προαγωγή της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου, παρέχει οικονομικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις και επαινετικά διπλώματα ή βραβεία για την επιτυχή εκπόνηση ή ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών και θα χρηματοδοτεί κάθε έργο με το οποίο προάγεται η πολιτιστική και πνευματική ζωή καθώς επίσης και των εκδόσεων με σχετικό αντικείμενο.

Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης

Το δημοτικό ίδρυμα θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Μυκόνου ή άλλο αιρετό ή μη πρόσωπο που ορίζεται από αυτόν.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι:

Α)δύο τουλάχιστον δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυκόνου, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν υποδείξει σύμβουλο ή εκείνος που έχει υποδειχθεί παραιτήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί, ορίζεται σύμβουλος της πλειοψηφίας.

β) Λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού επτά ορίζονται πρόσωπα που έχουν ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις σχετικές με το σκοπό του ιδρύματος.

Ετήσια επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ

Το μέγεθος της δαπάνης επιχορήγησης του Δήμου Μυκόνου προς το ίδρυμα θα ανέρχεται στο ποσό των 250.000,00 ευρώ, κατανεμημένων σε ετήσια τακτική επιχορήγηση από 50.000,00 ευρώ, ετησίως, όπως αυτή καταρτίσθηκε από την Ο.Ε. του Δήμου Μυκόνου, αρχομένη από το οικονομικό έτος 2018 για μία πενταετία.

Σημειώνεται μάλιστα πως το γεγονός ότι υπάρχει ισόποση εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου Μυκόνου για το οικονομικό έτος 2018 με περιγραφή «Ετήσια Επιχορήγηση του Δημοτικού Ιδρύματος με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά - Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης» βεβαιώνεται με την υπ' αριθμ. 256/2017 απόφαση του Δ.Σ. Μυκόνου, με την οποία εγκρίνεται και εγγραφή ποσού πενήντα χιλιάδων (50.000,00) ευρώ στον ως άνω Κ.Α.Ε. στους προϋπολογισμούς του Δήμου Μυκόνου επί μία πενταετία, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δημοτικού Ιδρύματος, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.