Με γοργά αλλά σταθερά βήματα οι προετοιμασίες για τη λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας

Μία Βιβλιοθήκη χωρίς περιορισμούς

Συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου Ερμούπολης

Τη δική του Δανειστική Βιβλιοθήκη αποκτά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα όνειρο, που για χρόνια παρέμενε απραγματοποίητο, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

«Το παλιό διοικητικό συμβούλιο είχε διάθεση για τη δημιουργία μίας βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετούσε τόσο τα μέλη μας, όσο και τους κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή της Ποσειδωνίας, ωστόσο ο οικονομικός παράγοντας ήταν αποτρεπτικός», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο σημερινός πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Νταλαχάνης.

Αυτό βέβαια δεν πτόησε τον «Ποσειδώνα», ο οποίος κατά καιρούς συγκέντρωνε βιβλία, με την ελπίδα αυτά να βρουν σύντομα τη θέση τους στο χώρο όπου θα στεγαζόταν η νέα δομή. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή, χάρη στη γενναία χορηγία μέλους του Συλλόγου, η οποία αξιοποιήθηκε για την ανακαίνιση των Γραφείων της πρώην Κοινότητας Ποσειδωνίας.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Παλιόπορτα για την ευγενική ενίσχυση του ταμείου μας με ένα σημαντικότατο για την εποχή χρηματικό ποσό, το οποίο κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλαχάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος προχώρησε στις απαραίτητες επεμβάσεις (ελαιοχρωματισμό του κτιρίου, αγορά βιβλιοθηκών και γραφείων, εργασίες καλλωπισμού) και μετά την ολοκλήρωσή τους, ξεκίνησε τις διαδικασίες για τον εμπλουτισμό των βιβλίων, τα οποία οι χρήστες θα μπορούν είτε να διαβάζουν στο διαμορφωμένο χώρο, είτε να δανείζονται.

Περισσότεροι από 1.000 τίτλοι

Κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, ο κόσμος της Σύρου προσέφερε στο Σύλλογο πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία μέσα στους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες θα καταχωρηθούν σε μία βάση δεδομένων, με τη βοήθεια της Χαρούλας Σκαβάκη, υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Βιβλιοθηκών, Μαρίζας Αγγελοπούλου.

«Ευελπιστούμε ότι η Βιβλιοθήκη μας θα μπορέσει να λειτουργήσει ως Δανειστική πριν το Πάσχα του 2019», τόνισε ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα», καθιστώντας γνωστό ότι η διαδικασία της ταξινόμησης απαιτεί αρκετό χρόνο, δεδομένου ότι τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.000 τίτλους. Αριθμός, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά. «Μέσα στην εβδομάδα δεχτήκαμε κι άλλες δωρεές από τρεις-τέσσερις συμπολίτες μας».

Η αγορά καινούριων βιβλίων δεν ήταν μία από τις πρώτες σκέψεις του Συλλόγου, ο οποίος εξάντλησε τη χορηγία του κ. Παλιόπορτα για την ανακαίνιση των Γραφείων του. «Βάλαμε και εμείς χρήματα για το σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε να βάλουμε, γιατί χρειαζόμαστε κι άλλες βιβλιοθήκες. Όσο αυξάνονται τα βιβλία, αυξάνονται και οι ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλαχάνης.

Συνεργασία με σχολεία του νησιού

Εκτός από λογοτεχνία, οι επισκέπτες θα βρουν στη συλλογή του «Ποσειδώνα» και βιβλία ιατρικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μελέτης για μαθητές.

«Οι περισσότεροι καταφεύγουν σήμερα στην εύκολη λύση του διαδικτύου, γιατί πλέον οι πληροφορίες και ο καθένας μπορεί να βρει σε μηχανές αναζήτησης ό,τι χρειάζεται. Όμως υπάρχουν και κάποια πράγματα, τα οποία μπορείς να εντοπίσεις το ίδιο εύκολα σε ένα βιβλίο και ειδικότερα σε ένα φυσικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Βιβλιοθήκη θα μπορούσε, σε συνεργασία με Διευθυντές σχολείων, να φιλοξενήσει μελλοντικά και μαθητικά τμήματα, τα οποία θα επισκέπτονται το χώρο, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος φιλαναγνωσίας ή για να δανειστούν βιβλία. «Λόγω μικρής χωρητικότητας, δεν μπορούμε να δεχτούμε περισσότερα από 20 άτομα. Τόσα ακριβώς ήταν και τα παιδιά που συμμετείχαν στο εικαστικό εργαστήρι μας με τον Γιάννη Δανέλη. Οριακός αριθμός».

«Ανοιχτή σε όλους τους Συριανούς»

Σκοπός της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας είναι η κάλυψη των γνωστικών αναγκών των μελών του, αλλά και των μαθητών, της νεολαίας, των ενήλικων και ηλικιωμένων κατοίκων της Ποσειδωνίας και όχι μόνο. Δεδομένου ότι, η Ποσειδωνία είναι το πρώτο χωριό του νησιού που αποκτά μία αυτόνομη Βιβλιοθήκη, ο κ. Νταλαχάνης έκρινε σημαντική την ύπαρξη μίας τέτοιας δομής για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών εκτός πόλης. Ωστόσο διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση, η δομή του Συλλόγου δε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, η οποία μάλιστα «αγκάλιασε» το εγχείρημά του από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Εμείς προσφέρουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η Βιβλιοθήκη μας θα είναι ανοιχτή σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και κάποιος που περνάει από την Ποσειδωνία και θέλει ένα βιβλίο για την παραλία, μπορεί να έρθει σε εμάς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η δομή θα λειτουργεί από μέλη του Συλλόγου, βάσει συγκεκριμένου ωραρίου που θα καθοριστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, πως ο χώρος είναι ασφαλισμένος από το Σύλλογο για θέματα αστικής ευθύνης. Καταλήγοντας, ο κ. Νταλαχάνης ευχαρίστησε τη Μαρίζα Αγγελοπούλου και τη Χαρούλα Σκαβάκη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου-Ερμούπολης για τη βοήθειά τους, όλους όσοι δώρισαν όλα αυτά τα χρόνια βιβλία και όσους θα απασχοληθούν στο σύντομο μέλλον για την προετοιμασία και λειτουργία της βιβλιοθήκης.