Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Γαλάτεια και τα μυρμήγκια» του Αντώνη Κρύσιλα στην Έπαυλη Τσιροπινά

Η λογοτεχνία δε γνωρίζει σύνορα

Στον κόσμο του παιδικού βιβλίου ξενάγησαν μικρούς και μεγάλους φίλους τους η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με φόντο την επερχόμενη λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης στα γραφεία του Συλλόγου, οι δύο φορείς ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας στην Έπαυλη Τσιροπινά το βιβλίο του Αντώνη Κρύσιλα «Η Γαλάτεια και τα μυρμήγκια».

Οι ήρωες που, πριν από δύο χρόνια, πρωτοσυστήθηκαν στο κοινό της Σύρου μέσα από την ομώνυμη παράσταση του Θεατρικού Ομίλου «Σουρής», αυτή τη φορά ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες της λογοτεχνικής εκδοχής τους, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η εξόρμηση της Γαλάτειας και των φίλων της στην Ποσειδωνία έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας τόσο για την ενίσχυση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος, όσο και για την αποκέντρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

«Το βιβλίο πρέπει να φτάνει σε όλους» τόνισε στον χαιρετισμό της η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου, τονίζοντας ότι η παιδική λογοτεχνία αποτελεί ένα ισχυρό μέσο, που βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να αναπτύξουν κριτική σκέψη για να μπορέσουν μελλοντικά να ανταποκριθούν στη ζωή.

Το βιβλίο διαμορφώνει προσωπικότητες

Τη συμβολή της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου επεσήμανε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης, τονίζοντας ότι το παιδικό βιβλίο αποτελεί ένα άρτιο έργο με σωστή γλώσσα που καλυτερεύει το γλωσσικό αισθητήριο του αναγνώστη – ακροατή, ενώ παράλληλα καλλιεργεί τον στοχασμό και την κριτική ικανότητα, παρουσιάζοντας ζητήματα και προβλήματα σύγχρονα αλλά και διαχρονικά.

«Το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί μετέπειτα ως μαθητή και να συμβάλει στο έργο του σχολείου λόγω του ότι αποθηκεύει μέσα του έννοιες και φράσεις, πλουτίζει σε ιδέες και λεξιλόγιο, ενισχύει την αναγνωστική ικανότητα και εμπεδώνει γραμματικά, συντακτικά και δομικά την γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσκαλώντας το κοινό να περιηγηθεί στον υπέροχο αυτό κόσμο, με πρώτο σταθμό τη «Γαλάτεια και τα μυρμήγκια» του Αντώνη Κρύσιλα. Μέσα από την ιστορία του, τα παιδιά καταπιάνονται με θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και μαθαίνουν για την αξία και της δύναμη της φιλίας, η είναι ικανή να λύσει διαφορές και να επιφέρει την ειρήνη στον κόσμο.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε με τη μαγική φωνή της η συντονίστρια της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Άννα Ρούσσου, ενώ κάποιους από τους χαρακτήρες υποδύθηκαν η Ευγενία Σαγκινέτου, η Ελεάννα Αποστόλου και η Μαρία Νταλαχάνη. Μετά το τέλος της αφήγησης, ο συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά, τα οποία εξέφρασαν τις απορίες τους.

Ο κ. Νταλαχάνης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο την κ. Αγγελοπούλου, όσο και την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, Χαρούλα Σκαβάκη για την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.