Ενεργή παρουσία της ομάδας ενηλίκων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ» στις εορταστικές εκδηλώσεις της Σύρου και της Νάξου

Τα φώτα στους κατεργάρηδες των Χριστουγέννων

Οι καλικάντζαροι, τα εύθυμα και άτακτα όντα που αφήνουν για λίγο την κατοικία τους στα έγκατα της γης και ανεβαίνουν στην επιφάνεια την Παραμονή των Χριστουγέννων για να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το δωδεκαήμερο ταξίδι τους είναι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών που η ομάδα «ΠαραμυθιαΖΩ» θα αφηγηθεί τη φετινή εορταστική περίοδο τόσο στους Συριανούς φίλους της, όσο και στο κοινό της Νάξου.

Τα παράξενα αυτά δαιμόνια, οι περιγραφές των οποίων έχουν τη βάση τους στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία, συμβολίζουν το ξόρκισμα του κακού και την ανάδειξη του φωτός, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου είναι η χειμερινή ισημερία, οπότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα. Ο μύθος τους ενσωματώθηκε στην τρέχουσα θρησκευτική μας παράδοση, που τους τοποθέτησε ανάμεσα στην παραμονή των Χριστουγέννων και τα Θεοφάνεια. Σύμφωνα με αυτήν, οι καλικάντζαροι δεν αντέχουν τον εξαγνισμό και τη μέρα αυτή, εξαφανίζονται.

«Πρόκειται για έναν από τους λίγους γνήσιους θρύλους των ημερών», δηλώνει η συντονίστρια της ομάδας ενηλίκων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ», Γεωργία Ματσούκα. Οι ιστορίες των καλικάντζαρων είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά με αρκετές παραλλαγές σε όλες τις κουλτούρες. Οι ίδιοι εμφανίζονται σκανταλιάρηδες, πειραχτήρια, αγαπούν τις λιχουδιές, τσακώνονται μεταξύ τους και δε ξέρουν να μετράνε. Φοβούνται τη φωτιά, το αλάτι και τα κουδουνίσματα. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει για ξωτικά άλλων πολιτισμών, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με τα ξωτικά του Άη-Βασίλη που είναι καλά κι εργατικά.

Παραμύθια για το Συριανό κοινό

Η πρώτη εμφάνιση των «ΠαραμυθιαΖΩ» στο φετινό εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έγινε στην εκδήλωση «Τα καλικαντανάκια φωτίζουν το καραβάκι στο Φοίνικα», που διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Αρτοποιεία Ντάνος. Η ομάδα αφηγήθηκε τους «Καλικάντζαρους στον Φοίνικα», μια ιστορία που υπάρχει σε παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα και που καταλήγει να εξηγεί γιατί η θάλασσα στο εκάστοτε μέρος είναι η πιο αλμυρή του κόσμου. «Μελετώντας τις πηγές μας, βρήκαμε μια παραλλαγή από τη  Βόρεια Ευρώπη», υπογραμμίζει η κ. Ματσούκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ΠαραμυθιαΖΩ» συμμετέχουν ενεργά στον 7ο κύκλο εκδηλώσεων στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, όπου θα βρεθούν στις 28 Δεκεμβρίου 2018 για να «παραμυθιάσουν» μικρά και μεγάλα παιδιά του νησιού.

Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στη Νάξο

Ωστόσο, η Γεωργία Ματσούκα, μαζί με δύο ακόμη μέλη της ομάδας, την Κάλια Σταυρακάκη και τη Δέσποινα Αριστείδου θα ταξιδέψουν και στη Νάξο, όπου θα λάβουν μέρος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Επαρχείου Νάξου. Συγκεκριμένα, οι «ΠαραμυθιαΖΩ» θα δώσουν δύο παραστάσεις, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο Αγερσανί και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου. «Θα πούμε παραμύθια για καλικάντζαρους και ομόλογα ξωτικά από άλλες λαϊκές παραδόσεις και θα κάνουμε παιχνίδια μαζί με τα παιδιά που σχετίζονται με τις ιστορίες που θα ακούσουν».

Υπογραμμίζεται ότι η ομάδα έχει επίσης δεχτεί προσκλήσεις από το Κουφονήσι και τη Δονούσα, αλλά λόγω των δυσκολιών στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, είναι ανέφικτη η παρουσία τους στις χριστουγεννιάτικες γιορτές των δύο νησιών, τα οποία και θα επισκεφτούν κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Τέλος, στις 24 Δεκεμβρίου 2018 και στις 4 Ιανουαρίου 2019, θα ακουστούν χριστουγεννιάτικα παραμύθια μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Empneusi 107FM, στο πλαίσιο του πρότζεκτ των ΠαραμυθιαΖΩ "στις 8 και στις 8", δηλαδή 8 παρά δέκα το βράδυ και σε επανάληψη 8 παρά δέκα το πρωί.