Έναρξη του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019» με τη φωτογραφική έκθεση των Πλάτωνα Ριβέλλη – Νανάς Καραμαγκιώλη

«Η σύζυγός μου κι εγώ νιώθουμε Συριανοί»

Η αγάπη του Πλάτωνα Ριβέλλη και της συζύγου του Νανάς Καραμαγκιώλη για το νησί της Σύρου, το δεύτερο «σπίτι» τους εδώ και 19 χρόνια, αποτυπώνεται στα φωτογραφικά έργα τους τα οποία παρουσιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Η έκθεση με τίτλο «Η Σύρος από δύο νέο-συριανούς φωτογράφους» άνοιξε το περασμένο Σάββατο τον κύκλο των εικαστικών εκθέσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

«Με τη γυναίκα μου είμαστε μόνιμα εγκατεστημένοι στη Σύρο από το 2000. Αυτό δε σημαίνει ότι ζούμε συνεχώς εδώ, διότι η δουλειά μου με εξαναγκάζει να πηγαίνω στην Αθήνα, όπου έχω περισσότερα μαθήματα. Αυτό δε με χαροποιεί καθόλου», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο φωτογράφος κ. Ριβέλλης.

Για το λόγο αυτό, ο ίδιος προσπαθεί να πείθει ανθρώπους από την Αθήνα να επισκέπτονται το νησί για μαθήματα, κάτι το οποίο έχει γίνει αρκετές φορές πραγματικότητα. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια, μικρές ομάδες από 10 έως 40 άτομα έχουν έρθει πάνω από 200 φορές στο νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη φορά, ο κ. Ριβέλλης και η σύζυγός του επέλεξαν να παρουσιάσουν δείγματα φωτογραφιών τους από τη Σύρο, επιθυμώντας να δείξουν στο κοινό ότι οι ίδιοι αισθάνονται Συριανοί και ότι η ματιά μας διαφέρει.

«Εγώ βλέπω τα πράγματα πιο μνημειακά και πιο απ’ έξω, εκείνη πιο συναισθηματικά και πιο από μέσα. Θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε ότι οι δικές μου φωτογραφίες είναι περισσότερο παράθυρο στον έξω κόσμο, ενώ της Νανάς περισσότερο καθρέφτης στον έσω κόσμο».

Απαραίτητη η ανάπτυξη του νησιού όλο το χρόνο

Με αφορμή το γεγονός ότι η έκθεσή τους αποτελεί την αφετηρία του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Ριβέλλης εξέφρασε την άποψη ότι η Σύρος θα έπρεπε να αναπτυχθεί σημαντικά και εκτός της θερινής περιόδου, κατά την οποία υπάρχει πληθώρα εκδηλώσεων, αλλά και πληρότητα στα ξενοδοχεία.

«Θα ήταν καλό να ενισχυθεί και ένα είδος καλλιτεχνικού – συνεδριακού τουρισμού το χειμώνα», τόνισε, εκτιμώντας πως οι υπάρχουσες υποδομές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. «Το νησί έχει ωραίες αίθουσες, όπως η Αίθουσα Βάτη, από την οποία περνά πολύς κόσμος, λόγω της κεντρικής θέσης της. Προσωπικά μου αρέσουν και κάποιες πιο ταπεινές αίθουσες στην Άνω Σύρο που δεν αξιοποιούνται ανάλογα».

Ως εκ τούτου, ο ίδιος εμφανίζεται διατεθειμένος να βοηθήσει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων μέσα στο χειμώνα, προκειμένου να υπάρχει μια ροή ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Ακόμη και οι επαγγελματίες του τουρισμού καταλαβαίνουν ότι με ενάμιση μήνα τουρισμό δε βγαίνει η χρονιά. Η Σύρος έχει και το παρελθόν και την ομορφιά και τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής παράδοσης και σε αυτό, θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι εμείς που την αγαπάμε», κατέληξε ο κ. Ριβέλλης.

Στην έκθεση «Η Σύρος από δύο νέο-συριανούς φωτογράφους» παρουσιάζονται συνολικά 70 έργα. Οι φωτογραφίες της Νανάς Καραμαγκιώλη προέρχονται κατά 80% από τον προσωπικό χώρο του ζεύγους (σπίτι, κήπο κλπ) ενώ τα έργα του κ. Ριβέλλη είναι δείγματα από την τελευταία έγχρωμη δουλειά του στη Σύρο, από μία παλαιότερη δουλειά με πανοραμικά τοπία αλλά και από τη συνεργασία του με την κ. Μαρίζα Δαλεζίου με θέμα τα ξωκλήσια του νησιού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 6η Μαΐου και θα είναι επισκέψιμη κάθε μέρα κατά τις ώρες 10.00-13.00 και 18.00-21.00.