Μουσική Παράσταση της Λαϊκής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Πειραιά με τη συμμετοχή χορευτικής ομάδας του ΕΠΑΛ Σύρου

«Βαμβακάρης, Τσιτσάνης ... η Συνάντηση»

Ο Μάρκος Βαμβακάρης, τα θεμέλια της Λαϊκής μας Μουσικής και ο Βασίλης Τσιτσάνης, το οικοδόμημα «συναντήθηκαν» στη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης», στο Λυκειακό συγκρότημα του Μάννα.

Η καλλιτεχνική συνάντηση των δύο δημιουργών, όπως έχει καταγραφεί ιστορικά, αποτέλεσε το θέμα της δεύτερης μουσικής παράστασης της Λαϊκής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Πειραιά στη Σύρο.

«Πέρυσι μείναμε ευχαριστημένοι τόσο από τη θερμή φιλοξενία, όσο και από τις επαφές μας με τους ανθρώπους του νησιού, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και συζήτησαν μαζί μας. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ξανά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και γενέτειρα του μεγάλου Μάρκου, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος καθηγητής Φανής Σταυρακάκης.

Συνάντηση της ορχήστρας με το έργο των Δασκάλων τους

Στόχος των μελών της Λαϊκής Ορχήστρας, που αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ήταν να προσεγγίσουν με σεβασμό το έργο των Δασκάλων τους και την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν.

Η συναυλία που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τη Σύρο επικεντρώθηκε στη συνεργασία των δύο συνθετών. «Είναι γνωστό ότι, ο Μάρκος Βαμβακάρης τραγούδησε τα πρώτα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως επίσης ότι ο Τσιτσάνης, ως διευθυντής της Columbia βοήθησε τον Βαμβακάρη στη δεύτερη καριέρα του, εξήγησε ο κ. Σταυρακάκης, προσθέτοντας πως τόσο ο Τσιτσάνης, όσο και όλοι οι μεταγενέστεροι του Πατριάρχη του ρεμπέτικου ήταν η συνέχειά του και σχετίζονταν με τον ίδιο. «Ακόμη και ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις και ο Ξαρχάκος είχαν επιρροές από αυτόν».

Την παράσταση πλαισίωσε εξαμελής χορευτική ομάδα του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου με υπεύθυνη την κ. Μάντυ Παπανδρέου. Τα παιδιά χόρεψαν τη «Φραγκοσυριανή» στο κλείσιμο του πρώτου μέρους που ήταν αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη και το «Ξημερώνει και βραδιάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη στο τέλος του δεύτερου και τελευταίου μέρους.

Εκτός από την εμφάνισή τους στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Τουλούπης», οι 33 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο. Φωτογραφίες από την επίσκεψή τους αυτή θα αποτελέσουν το υλικό για ένα μελλοντικό βίντεο, που θα έχει ως μουσικό χαλί ηχογραφήσεις από τη συναυλία τους στο νησί.

«Κάθε εμφάνισή μας είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία για τα μέλη της Ορχήστρας, παλαιότερα αλλά και νέα φιντάνια που σιγά σιγά παίρνουν τη θέση τους», σημείωσε ο κ. Σταυρακάκης.

Σύσσωμη η μαθητική κοινότητα

Αξίζει να σημειωθεί πως την παράσταση «Βαμβακάρης, Τσιτσάνης ... η Συνάντηση» παρακολούθησαν μεταξύ άλλων το 2ο ΓΕΛ Δραπετσώνας και το Μουσικό Σχολείο Αθηνών τα οποία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες τις εκδρομές τους στη Σύρο, καθώς και μαθητές της Μουσικής «Εν χορδαίς και οργάνοις» μαζί με τον δάσκαλό τους, Δημήτρη Μαραγκό.

«Η συνεργασία μας με τη Μεγάλη του Μάρκου Σχολή, μας ενδιαφέρει πολύ και ευχόμαστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε μελλοντικά να παρουσιάσουμε κάτι από κοινού», κατέληξε ο υπεύθυνος του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.