Αναπαράσταση της Θείας Γέννησης στο Κάτω Μάννα

Χριστούγεννα είναι…. η Αγάπη

Στη Βηθλεέμ, εκεί όπου μέσα στη φτωχική φάτνη γεννήθηκε ο Βασιλιάς του κόσμου για να φέρει Αγάπη, Ειρήνη και Αδελφοσύνη ταξίδεψε και φέτος το κοινό της Σύρου ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα.

Μέσα από τη συγκινητική αναπαράσταση της Γέννησης, που επιμελήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Γιώργος Σιγάλας, μικρά και μεγάλα μέλη του Συλλόγου έστειλαν το μήνυμα Χριστούγεννα είναι κάθε φορά που η αγάπη φωλιάζει στις καρδιές μας.

Χριστούγεννα… η πιο μαγική περίοδος του έτους. Ένα καλοκουρδισμένο ξυπνητήρι, που χτυπά για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου. Ο ήχος του διαπεραστικός και επιδραστικός. Τρυπώνει στο μυαλό των ανθρώπων για να τους θυμίσει πως ήρθε η ώρα να φορέσουν σιγά-σιγά το χαμόγελό τους και να μην το βγάλουν μέχρι τα Θεοφάνεια. Σαράντα ημέρες χαράς και αγάπης. Ο κόσμος μεταμορφώνεται, στολίζεται, ντύνεται με τα πιο ζεστά και πολύχρωμα ρούχα του και είναι έτοιμος να κάνει αυτό που δεν προλαβαίνει, δεν θέλει ή αδυνατεί να πράξει τον υπόλοιπο χρόνο… Να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια του…. Όμως, στην ξύλινη παράγκα του μπάρμπα-Γιάννη η αγάπη δεν έχει πρόγραμμα. Δεν φυλάσσεται μέσα σε κουτιά. Δεν σκονίζεται στο πατάρι. Δεν περιμένει τις γιορτές για να δει ξανά το φως. Βασιλεύει όλο το χρόνο και συντροφεύει την καθημερινότητά του. Από την πρώτη καλημέρα… μέχρι τη βραδινή προσευχή του. Τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα. Βρίσκεται κοντά του όταν επιδιορθώνει τα παπούτσια όλης της γειτονιάς. Του κρατά παρέα την ώρα του φαγητού. Τον περιβάλλει κάθε φορά που, καθισμένος στην ξεχαρβαλωμένη πολυθρόνα του, μελετά τη ζωή και το έργο του Κυρίου. Δεν τον εγκατάλειψε ποτέ.

Η συγκινητική αυτή ιστορία του φτωχού τσαγκάρη εξελίχθηκε παράλληλα με την αναπαράσταση της Θείας Γέννησης αποδεικνύοντας πως Χριστούγεννα είναι κάθε φορά που κάνουμε κάτι για τον πιο μικρό. Τον πιο φτωχό, τον άρρωστο, τον ξένο, τον φυλακισμένο και τον γυμνό, γιατί ο καθένας είναι η Εικόνα του Χριστού ανάμεσά μας. Γιατί Χριστούγεννα είναι… η αγάπη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αλιφραγκής.