Συνάντηση διεθνών καλλιτεχνών στη χειμερινή Τήνο με στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων έργων σε σημεία μεγάλης αισθητικής και ιστορικής σημασίας

Έμπνευση από το στοιχείο της φωτιάς

«Φωτιά» θα πάρει το 1ο Residency του πολυδιάστατου πολιτιστικού οργανισμού «Κοινωνώ Tinos Art Gathering», με το οποίο ανοίγει σήμερα ο θεματικός κύκλος “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία”.

Είκοσι τρεις καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο εναρκτήριο μέρος του μακροσκελούς αυτού εγχειρήματος , που είναι δομημένο πάνω σε τέσσερις αλληλένδετες ενότητες φυσικών Στοιχείων, την Φωτιά, το Νερό, τον Αέρα, την Γη και την έννοια του Χρόνου.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ θα δημιουργηθούν σε τέσσερις διαφορετικές εποχές του χρόνου καλλιτεχνικά έργα, δράσεις και ενέργειες, με αφορμή την ιδιότητα και την ατμόσφαιρα που έχει το κάθε στοιχείο - πάντα με γνώμονα την εποχή όπου συναντάμε το κάθε στοιχείο.

Αλληλεπίδραση με την τοπογραφία του νησιού

Πρόκειται για ένα πολυθεματικό site specific project μεγάλης διάρκειας, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει από τη μία την εναλλαγή των φυσικών εποχών και από την άλλη την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου.

Τα έργα θα υλοποιηθούν (μέσω φιλοξενίας-residency) και θα παρουσιαστούν αντίστοιχα κατά τους μήνες: Ιανουάριος, Απρίλιος, Αύγουστος και Οκτώβριος του 2020 σε όλο το νησί της Τήνου.

Τα έργα που θα προκύψουν είναι εφήμερα/ προσωρινά έργα τέχνης, μακροσκελή εργαστήρια, διαδραστικές αφηγήσεις, θεματικές διαδρομές, παραγωγές παραστατικών τεχνών για το Κοινωνώ και το “Τέσσερα(συν ένα) Στοιχεία”, σε αλληλεπίδραση με την επιλεγμένη τοπογραφία του νησιού διασκορπισμένα πάνω σε αυτό, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο καλλιτέχνης, ερευνητής ,εκπαιδευτικός δημιουργεί έργο, ειδικά για την περιοχή και την Θεματική του Κοινωνώ.

Στο πλαίσιο των τεσσάρων residency, 15 ημερών το καθένα, θα δημιουργηθούν πρωτότυπα έργα και δράσεις σε πάνω από 60 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεγάλης αισθητικής και ιστορικής σημασίας σε όλο το νησί της Τήνου. Το πρώτο από αυτά είναι η φωτιά.

Χειμώνας… ιδανική εποχή για εμπλοκή με την τοπική κοινότητα

Μετά το κλείσιμο του ανοιχτού καλέσματος του, από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο, στο στοιχείο της φωτιάς υπέβαλλαν αιτήσεις ένας πολύ μεγάλος αριθμός από καλλιτέχνες από μία πλειάδα χωρών και μορφών τέχνης. Η επιλογή ήταν σε ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο τόσο από άποψη ευρύτερων στόχων του ίδιου του Κοινωνώ και του εγχειρήματος “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία” όσο και φυσικά από άποψη καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πολύ μεγάλη χαρά το “Κοινωνώ” λοιπόν υποδέχεται τους συμμετέχοντες στο πρώτο του residency, του στοιχείου της φωτιάς οι οποίοι θα υλοποιήσουν έργο σε μία σειρά τοποθεσιών μεταξύ άλλων στο χωριό Ισμαήλ, στο Νταμάρι Δράκου και στο φάρο Παπάργυρα.

Τον χειμώνα στην Τήνο, υπάρχουν κυρίως κάτοικοι. Δεν συναντάμε τουρίστες πέρα από συγκεκριμένες ημέρες. Κατα την περίοδο αυτού του residency συναντάμε πολλές τοπικές γιορτές, τη μεγαλύτερη εκ των οποίων, “Τα Φαναράκια”, στις 30 Ιανουαρίου. Είναι ιδανική εποχή για δράσεις σε εσωτερικούς χώρους και εμπλοκή με την τοπική κοινότητα. Σε αυτή την θεματική οι περισσότερες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο χωριό Αρνάδος ,σε εσωτερικούς κυρίως χώρους, σε κελιά, στον Φάρο της Λιβάδας, σε σπηλιές, και σε επιμέρους κτήρια ιστορικής αρχιτεκτονικής σημασίας που εξυπηρετούν το στοιχείο της φωτιάς.

Συμμετέχοντες: Claire Laude, Azzura De Gregoriο, Gwwenllian Spink, Bruna Castra and Luciana Pontes, Eλεάννα Μπαλέση, Sornrapat Patharakorn and Titirat Skultantimayta, Ines Moreno, Νίκος Κωστόπουλος και Βίκη Ζιώγα, Julia Forrest, Αρετή Αθανασοπούλου και Ζωή Μαστροθεοδώρου, Yuri Tuma, Βιβεττα Χριστούλη, Lara Buffard and Thierry Alexandre, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Liv Grunnet and Marie Skovgaard

Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών του residency θα παρουσιαστούν αρχικά στο τέλος Ιανουαρίου (31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου), με τη λήξη του στοιχείου της φωτιάς και  στα δρώμενα λήξης του “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία”, όπου και θα παρουσιαστούν όλα τα έργα που θα έχουν παραχθεί κατά την διάρκεια των υπόλοιπων residencies, τον Νοέμβριο του 2020.

Το “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία” υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του ICOMOS σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με την ευγενή υποστήριξη του οργανισμού NEON, της ΑΙΓΕΑΣ Αμκε και της ακτοπλοϊκής εταιρείας Fast Ferries.  

Η προθεσμία υποβολής για την ενότητα ΝΕΡΟ (18-30 Απριλίου) είναι μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2020.

Ετικέτες: