Της Μαρίας Ρώτα

Σύρος στα βήματα των παιδιών

  • Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2020 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 27 Αυγ. 2020 - 7:31
Ο Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας βραβεύει τον μικρότερο Τάκη Αναστασίου

Ένα είναι το σύνθημα του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού: “Εδώ μεγαλώνουν ευτυχισμένα πιτσιρίκια”. Παρέα με τα παιδιά της Σύρου, που έχουν έμπνευση και φαντασία, αλλά και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, θα κάνουμε βόλτες στο πλούσιο παρελθόν, αλλά και στο δυναμικό παρόν του νησιού.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το άρθρο της η δημοσιογράφος κ. Κική Τριανταφύλλη στο περιοδικό “Το παιδί μου κι εγώ” του Δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη.

Η διευθύντρια του περιοδικού κ. Όλγα Ιωάννου, αναφέρει στην πρώτη σελίδα στους γονείς: “... το μικρό σας παιδί έχει να απολαύσει ένα ταξίδι στη Σύρο. Το όμορφο κυκλαδίτικο νησί έχει να προσφέρει αξέχαστες διακοπές και στην πανέμορφη Ερμούπολη, παίζοντας στην υπέροχη πλατεία Μιαούλη, αλλά και στις πανέμορφες εξοχικές περιοχές της....”. Η δημοσιογράφος κ. Τριανταφύλλη στις τρεις σελίδες του περιοδικού, αφιερωμένες στο νησί, έχει προσφέρει τις δύο: “Με ιδιαίτερη φροντίδα στους μικρούς Συριανούς, που έχουν την τύχη να μεγαλώνουν σ' ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, όμως παράλληλα, διδάσκονται από πολύ μικρά τον Κυκλαδικό πολιτισμό και την πλούσια ιστορία του νησιού τους. Μαθαίνουν να το σέβονται και να το αγαπούν και γίνονται οι μικρότεροι ξεναγοί και οι καλύτεροι πρεσβευτές του”. Και θέλησαν να μας ξεναγήσουν. Με ιδιαίτερη χαρά δεχθήκαμε την πρότασή τους. Τους ακούσαμε, μικρούς και μεγάλους με ενθουσιασμό. Άρχισε η ξενάγηση.

- Καταρχάς να σας συστήσουμε το νησί μας. Η Σύρος είναι αυτό που λέει και τ' όνομά της: Σουρ, Οσούρα ή Σύρα θα πει βραχώδης. Ένας βράχος που ξεπετάγεται μέσα από τη θάλασσα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, που όλα μαζί αποτελούν το υπέροχο σκηνικό που στολίζει το Αιγαίο. Η σημερινή τους μορφή οφείλεται στην μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που έγινε κάποιες χιλιετίες π.Χ.

Το νησί μας κατοικήθηκε πολύ νωρίς και ανέπτυξε σπουδαίο πολιτισμό, που έφτασε στο απόγειό του 5.000 χρόνια πριν. Ο περίφημος κυκλαδικός πολιτισμός της “εποχής Κέρου – Σύρου” όπως ονομάζεται η 3η χιλιετία π.Χ. αφού τα σημαντικότερα ευρήματα βρέθηκαν στα δύο αυτά νησιά, αναγνωρίζεται παγκόσμια ως ένας από τους πέντε μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου.

Σ' αυτό τον πολιτισμό λοιπόν, είναι αφιερωμένο το Μικρό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, δίπλα ακριβώς στο Δημαρχείο. Διαθέτει μοναδική ζωντάνια και διαφέρει από τα υπόλοιπα μουσεία, αφού ιδρύθηκε για εμάς τα παιδιά, για να μας φέρει κοντά στο σπουδαίο παρελθόν μας και να μας κάνει να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο το νησί μας, την ιστορία του και τον πολιτισμό του.

Ψυχή του Μουσείου είναι η αρχαιολόγος κ. Μ. Ρώτα, η οποία με την υποστήριξη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της κ. Ντόλλης Γουλανδρή, κατάφερε να εφαρμόσει εδώ και 6 χρόνια, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για εμάς τους μπόμπιρες και να εκπαιδεύσει μάλιστα τους πρώτους μικρούς ξεναγούς. Αυτός ο ρόλος μας αρέσει πολύ! Και τα πάμε περίφημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, η κ. Ντόλλη Γουλανδρή, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Χριστόδουλος, ο Υπουργός κ. Θ. Πάγκαλος και άλλοι πολλοί Υπουργοί μας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν από εμάς του μικρούς.

Κοντά μας και πολύ καλός φίλος μας ήταν ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης. Μας έστειλε δώρα και ένα ωραίο γράμμα να μας ευχαριστήσει για την ωραία ξενάγηση που υποδέχθηκε από μικρά παιδιά. Ξεναγήσαμε ακόμη την κ. Λ. Μενδώνη, την κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και πολλούς άλλους διάσημους, Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού μας.

Είμαστε σίγουροι ότι οι γνώσεις μας είναι ο καλλίτερος οδηγός για μια πλήρη ξενάγηση.

Μέσα από τα μάτια των παιδιών

Κάθε χρόνο περισσότερα από 70 παιδιά 6-12 ετών έρχονται γεμάτα ενθουσιασμό στο μουσείο για να πάρουν μέρος στα πρωτότυπα μαθήματα που γίνονται εδώ κάθε Σάββατο, “Με θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο που στηρίζονται σε ιστορίες από την Οδύσσεια, αλλά και ζωγραφική και χειροτεχνίες, εμείς τα πιτσιρίκια αποκτούμε πολύτιμες γνώσεις για τους αρχαίους Κυκλαδίτες... Όμως τα μαθήματα δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζονται στους δρόμους της Ερμούπολης, που είναι ολόκληρη ένα ζωντανό, υπέροχο μουσείο με μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια που μας γνωρίζουν το παρελθόν αυτής της πόλης. Ο Ερμής ήταν ο αρχαίος θεός που χάρισε στην πόλη το όνομά του. Ήταν ο θεός του εμπορίου και της λογοτεχνίας... ήταν και ο “πρόεδρος” της Βουλής των θεών”. Λόγια των παιδιών που έγιναν οι μικροί ξεναγοί στο Μικρό Μουσείο Κυκλαδική Τέχνης, που εκπαιδεύει τους πιο μικρούς ξεναγούς του κόσμου.

Μικροί ξεναγοί ενός μεγάλου πολιτισμού (1999)

Η κ. Χριστίνα Λιακοπούλου, δημοσιογράφος του περιοδικού “Η ζωή με το παιδί” έγραφε: “Ο χώρος ενός μουσείου δίνει κάποιες φορές μια απρόσωπη και απρόσιτη αίσθηση. Η δυνατότητα να αισθανθεί κανείς οικεία και φιλικά μέσα σ' ένα τέτοιο χώρο δεν είναι συχνά ευχάριστη. Κι όμως μια ομάδα παιδιών στη Σύρο όχι μόνο το κατάφεραν, αλλά τελικά μπόρεσαν αυτήν την δική τους εμπειρία και τις γνώσεις να τις προσφέρουν στους επισκέπτες τους, μεγάλους ανθρώπους, οι οποίοι απάντησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό! Με μοναδικό πάθος και ενθουσιασμό ανακάλυψαν της ταυτότητα του νησιού τους και δέχθηκαν να την διδάξουν σε όσους ανθρώπους θα ήθελαν να μάθουν.

Ο τότε δήμαρχος Γ. Δεκαβάλλας, φανερά συγκινημένος, παραδέχθηκε σε ομιλία του ότι τα παιδιά τον εντυπωσίασαν, ενώ συνέχισε με το σχόλιο, “η Σύρος είναι καταδικασμένη να ζήσει! Και θα την βοηθήσουν τα νέα παιδιά!”

Το μοναδικό αυτό Μουσείο έχουν επισκεφθεί σημαντικές προσωπικότητες... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, η Ν. Γουλανδρή, ο πρέσβης της Αμερικής Νίκολας Μπέρνς με την οικογένειά του (έστειλε από την Αμερική ευχαριστήριο επιστολή στα παιδιά), ευχαριστώντας ιδιαίτερα την φιλική συμπεριφορά τους στις δύο κόρες του.

Ο Γιώργος Νταλάρας, ενθουσιασμένος από την ξενάγηση των παιδιών, ήταν όλα κοντά του, έγραψε: “Χίλια μπράβο σ' αυτά τα παιδιά για την υπέροχη προσπάθειά τους να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους.”

Αυτά τα παιδιά βραβεύθηκαν από τον Δήμο, από το “Inner Wheel” και από πολλούς σπουδαίους επισκέπτες του νησιού μας.

Ευχαριστώ θερμά τον τότε Δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα για την άριστη φροντίδα του στα παιδιά τότε και τις δύο κυρίες Μαρία Στέλλα και Λίζα Μπατζάκη για την θαυμάσια εργασία τους και την προσφορά τους στα παιδιά.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα