Παραδοσιακοί μύθοι και θρύλοι απέκτησαν φωνή και παρουσιάζονται στο Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού

Ηχογραφημένα παραμύθια και ιστορίες από την Αμοργό

Κάποτε στις παγκάδες των χωριών, κατά τη δύση, μαζευόντουσαν παιδιά γύρω από τους μεγαλύτερους για να ακούσουν ιστορίες, άλλες πραγματικές, άλλες φανταστικές, για πειρατές, μάγους, φαντάσματα, νεράιδες και κατορθώματα του παρελθόντος.

Η θεατρική ομάδα ενηλίκων της Αμοργού, υπό την καθοδήγηση των Nomades Artcore ,συνέλεξε κάποιες από τις ιστορίες αυτές και έδωσε φωνή, χρώμα και μελωδίες, δημιουργώντας ηχητικές αφηγήσεις. Αφηγήσεις μέσα από τις οποίες μπορείς να γνωρίσεις τον τόπο λίγο καλύτερα, παραμύθια που κλείνοντας τα μάτια θα ταξιδέψεις σε κόσμους παράδοξους και μαγικούς:  Μια μάγισσα ζητά ανέφικτα πράγματα σε ένα κορίτσι με σκοπό να την φάει, ένα καβούρι θα σώσει από τους πειρατές τον μικρό Πέτρο, τι πρέπει να κάνεις αν σε κοιτάξει η Γυαλού, πως οι Αμοργιανοί αντιμετώπιζαν την χαρά, τους πειρατές και τον θάνατο.

Οι ιστορίες και τα παραμύθια αυτά, που κάποια ερμηνεύονται και σε ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά) βρίσκονται στη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου στη Χώρα Αμοργού, από τις 19 Αυγούστου 2020.

Η αναζήτηση, καταγραφή και ανάγνωση παραδοσιακών μύθων, θρύλων και γνωστών παραμυθιών πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμοργού, για τον οποίο ο Πολιτισμός, η διάσωση των παραδόσεων και η γνώση της τοπικής ιστορίας αποτελούν προτεραιότητά του.

Ακούγονται οι: Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άγγελος Βαβλέκης, Νατάσα Καλπάκη, Πηνελόπη Καραγιάννη, Ελένη Κουντουρούπη, Βιολέτα Κουτσούκου, Άννα Μαρκεντούδη, Γιώργος Πέτικας, Ελένη Τζιτζιφοπούλου.

 

Μουσική Σύνθεση – Ηχοληψία: Yinnon Valensi

Επιμέλεια: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης