«Πρώτα Καρέ» Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

  • Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020 - 17:20

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) στο πλαίσιο της Off-Season τρέχουσας διοργάνωσής του, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Πρώτα Καρέ».

Το εργαστήριο του προγράμματος «Πρώτα Καρέ» με τίτλο «Προ-κινηματογραφικά: Κινούμενες εικόνες με μολύβι και χαρτί» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 και 8-12 ετών και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στη Σύρο, σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Το εργαστήριο «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών - Σχεδιασμός, οργάνωση και παρουσίαση θεματικών προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων από τους νέους για τους νέους» απευθύνεται σε εφήβους 14-18 ετών. Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο μια ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί online και δια ζώσης στη Σύρο μες στο 2021, ενώ προσφέρεται δωρεάν.

Τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εργαστηρίων του προγράμματος «Πρώτα Καρέ» έχει αναλάβει για το SIFF η Ζήνα Λεύκου, ειδικός της παιδαγωγικής κινηματογράφου. Παρακαλούμε βρείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα εργαστήρια:

«Πρώτα καρέ»

Πρόγραμμα εργαστηρίων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

Συνεχίζοντας τα βήματα για την προώθηση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης για νέους, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, έχει περάσει στην εφαρμογή μιας σειράς κινηματογραφικών εργαστηρίων με τίτλο «Πρώτα καρέ», τα οποία έχουν ως παιδαγωγική βάση τον συνδυασμό της θεωρίας με την πρακτική εξάσκηση. «Hands-on», απτές δραστηριότητες και κατασκευές αποσκοπούν στην εξύψωση της αισθητικής εμπειρίας, καθώς και στην κατανόηση της κινηματογραφικής δημιουργίας, της δομής και του περιεχομένου της, αλλά και του τρόπου που ακολουθείται για την πραγμάτωσή τους. Διευρύνοντας την αντίληψη των παιδιών για το κινηματογραφικό μέσο, τα εργαστήρια εστιάζουν στη μετάδοση των βασικών αρχών του σινεμά και τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων από τους ίδιους τους νέους. Μέσα από αυτό το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το Φεστιβάλ αποσκοπεί στο να καθιερωθεί ως φορέας κινηματογραφικής εκπαίδευσης στο νησί καθόλη τη διάρκεια του έτους, παραμένοντας σε στενή συνεργασία με τις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού και τους τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

«Προ-κινηματογραφικά: Κινούμενες εικόνες με μολύβι και χαρτί»

Εργαστήρια για παιδιά στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2020 στη Σύρο

  • Ηλικίες: παιδιά 2 ομάδων ηλικιών (4-8 ετών / 8-12 ετών)

  • Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων:

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, 17:00-19:00 για παιδιά 8-12 ετών

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, 10:00-12:00 για παιδιά 4-7 ετών

  • Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 2 ώρες

  • Χώρος διεξαγωγής: Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, Πλατεία Μιαούλη, Σύρος

  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο: 10 άτομα

  • Δήλωση ενδιαφέροντος στην ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/z8iwZ6T7YHx4ZM9R9

Οι 10 θέσεις του κάθε εργαστηρίου θα καλυφθούν με σειρά προτεραιότητας.

  • Δωρεάν συμμετοχή

Πολύ πριν την επινόηση του κινηματογράφου, οι κινούμενες εικόνες είχαν ήδη τη δύναμη να συναρπάζουν! Aπό τον 19ο αιώνα, εμπνευσμένες κατασκευές και πλήθος τεχνικών χρησιμοποιούνταν για να δημιουργήσουν την εντύπωση της κίνησης. Οι στατικές εικόνες μπορούσαν πια να γίνουν κινούμενες, με τρόπο σχεδόν μαγικό. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα προ-κινηματογραφικά αντικείμενα ή, αλλιώς, οπτικά παιχνίδια: θαυματρόπια, φενακιστοσκόπια, ζωοτρόπια, φολιοσκόπια, στερεοσκόπια. Το SIFF προσκαλεί τους μικρούς του φίλους για μια συναρπαστική διαδρομή στην ιστορία τους. Ελάτε να τα ανακαλύψουμε, να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και τις φανταστικές τους δυνατότητες και φυσικά να τα κατασκευάσουμε παρέα!

Το εργαστήριο εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία για το SIFF, αυτή με την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του. Για λόγους προστασίας από τον Covid-19, σε κάθε παιδί που συμμετέχει, θα παρέχεται ατομικό σετ από αναλώσιμα (μολύβια, μαρκαδόροι, ψαλίδια κλπ), ώστε να μηδενιστεί η ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Νεαροί προγραμματιστές ταινιών»
Ενημερωτική συνάντηση στις 31 Οκτωβρίου 2020
για όσους έφηβους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο το 2021

  • Ηλικίες: έφηβοι 14-18 ετών

  • Ημέρα και ώρα διεξαγωγής συνάντησης: Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, 17:00-19:00

  • Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες

  • Χώρος διεξαγωγής: Χειμερινός κινηματογράφος Παλλάς, Χίου 27, Ερμούπολη, Σύρος

  • Δήλωση ενδιαφέροντος στην ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/Pt33jKFfkitDSaTH7

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι του SIFF, έφηβοι 14-18 ετών, καλούνται να πάρουν μέρος στην ενημερωτική συνάντηση του εργαστηρίου «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών - Σχεδιασμός, οργάνωση και παρουσίαση θεματικών προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων από τους νέους για τους νέους» το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί το 2021.

«Νεαροί προγραμματιστές ταινιών»

Εργαστήριο για εφήβους, Ιανουάριος-Ιούλιος 2021

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών» περιλαμβάνει περί τις δέκα (10) διαδικτυακές συναντήσεις των συμμετεχόντων μες στο 2021, αλλά ενδεχομένως και κάποιες δια ζώσης παρακολουθήσεις στη Σύρο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα συν-διαμορφωθεί με τους συμμετέχοντες. Ο αριθμός συμμετεχόντων του εργαστηρίου δεν θα ξεπερνά τα 15 άτομα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρακολουθήσουν ταινίες που αναφέρονται στην θεματική του Φεστιβάλ για την τρέχουσα χρονιά, κατάλληλες για το εφηβικό κοινό, να αναζητήσουν και να μάθουν πληροφορίες για το πώς αυτές δημιουργήθηκαν, τις σκέψεις του/της σκηνοθέτη/-ιδας, να ανακαλύψουν γέφυρες με άλλες ταινίες και άλλες τέχνες, να σκεφτούν δημιουργικά. Εργάζονται ομαδικά με την καθοδήγηση της Ζήνας Λεύκου, εισηγήτριας/εμψυχώτριας, ειδικού της παιδαγωγικής κινηματογράφου, αναλύουν και συζητούν τις ταινίες, λαμβάνοντας επιπλέον ερεθίσματα και κατανοώντας τις αναφορές. Ασχολούνται με την διοργάνωση, την προώθηση και επικοινωνία της προβολής, προετοιμάζοντας από την αρχή μέχρι το τέλος το δικό τους κινηματογραφικό γεγονός.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021 στη Σύρο με μια ειδική δημόσια προβολή, επιμελημένη από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Tα εργαστήρια υλοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).