Το Eye’s Walk Digital Festival επαναπροσδιορίζει την ελευθερία με το #ProjectLazaretta2021

H έμπνευση δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ

  • Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021 - 06:13

Το 2020 μάς στέρησε πολλά, μας δίδαξε όμως άλλα τόσα. Μπορεί η έμπνευση να μην σταμάτησε ούτε λεπτό, ωστόσο η ζωντανή τέχνη του performance και τα φεστιβάλ που τόσο αγαπήσαμε και αγαπάμε, πλήχτηκαν. Η γοητεία του live, ο ενθουσιασμός της συνάθροισης με σκοπό την κοινή έκθεση σε κάποιο καλλιτεχνικό προϊόν μπήκαν σε παύση.

Διοργανωτές και κοινό νοσταλγούν τα αμφιθέατρα, τις αυλές και γκαλερί και τον δημόσιο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο, το “Eye’s Walk Digital Festival” βάζει μπρος για το Project Lazaretta.

Πέρα από τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακού πολιτισμού με σύγχρονα έργα video τέχνης, το καινοτόμο φεστιβάλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων καλεί τους φίλους του μακριά για λίγο από την οθόνη, στην παραγωγή του στα Λαζαρέτα Σύρου, το καλοκαίρι του 2021. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα ηχητικά ντοκουμέντα με τη χρήση ειδικών ακουστικών, με τις εμπειρίες των ανθρώπων της τωρινής πανδημίας, περιδιαβαίνοντας τα ερείπια του Λοιμοκαθαρτηρίου του 19ου αι.

Αχ η ελευθερία... Δύσκολη έννοια για να οριστεί. Εύκολο όμως να την χάσεις. Ένας ιός, μια ασθένεια είναι αρκετά για να στερήσουν ένα από τα σημαντικότερα αγαθά, την ελευθερία μας.

Μέσα στις πανδημικές συνθήκες γεννάται φόβος αλλά και απομόνωση. Αυτή η απομάκρυνση και η ανελευθερία έκφρασης και ζωής μετουσιώθηκε στα Λαζαρέτα, ως λοιμοκαθαρτήρια και λεπροκομεία. Σήμερα, τα δικά μας σπίτια, οι άλλοτε χώροι αγάπης, συντροφικότητας και χαλάρωσης στεγάζουν τις ανασφάλειες μας, τον φόβο για το μετά αλλά κυρίως για το τώρα. Το “τώρα” χρειάζεται δράση, λοιπόν, έκφραση, ελευθερία και τέχνη.

Όπου και αν είμαστε έγκλειστοι, σε σπίτια ή Λαζαρέτα, οι αληθινές “φυλακές” είναι το μέσα μας και οι αισθήσεις μας. Για να μείνουν φωτεινές, φτιάξτε τέχνη, διαδώστε την, ή απλά καταναλώστε την με εγωϊσμό. Με το #ProjectLazaretta2021, το “Eye’s Walk Digital Festival” παροτρύνει καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα ψηφιακής και video τέχνης, ώστε να στήσουν μια νέα πλατφόρμα ψηφιακού πολιτισμού, με σκοπό να επαναπροσδιορίσουμε την ελευθερία. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 στο info@eyeswalk.gr.

Το "Project Lazaretta" υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία της CulturePolis.