Αφιερωμένο στα πρώτα χρόνια της Ερμούπολης το 8ο τεύχος των «Συριανών Γραμμάτων»

Ένα θαύμα που δεν ξανάγινε στην Ελλάδα

  • Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021 - 06:13

Το νήμα της μεγάλης ιστορίας της Ερμούπολης, της πόλης που δημιουργήθηκε μέσα απ' τις φλόγες της επανάστασης του 1821 και στο διάβα του χρόνου εξελίχθηκε σε βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο, ξετυλίγεται μέσα από τη νέα έκδοση των «Συριανών Γραμμάτων».

Το 8ο τεύχος της Β’ περιόδου του -βραβευμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού- λογοτεχνικού περιοδικού (Δεκέμβριος 2020) είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στα Πρώτα Χρόνια της Ερμούπολης.

Ταυτόχρονα με το τέλος της ελληνικής επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους, προβάλλει μια νέα πόλη, μέσα στο μέγα πανελλήνιον. Η Ερμούπολη, το γέννημα εκ του μηδενός, το εμπορικό λιμάνι των θαλασσινών και των εμπόρων, μέσα στην καρδιά του Αιγαίου και στη δίνη των μεγάλων γεγονότων, αναζητά το δικό της βηματισμό. Έμποροι, ναυτικοί, τυπογράφοι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, δάσκαλοι και καθηγητές, ιεραπόστολοι από τη μακρινή Αμερική, γιατροί και ιατροφιλόσοφοι, κτίστες και μουσικοί από την Ευρώπη και την Ανατολή, τυχοδιώχτες και σοφοί κάθε είδους και προέλευσης αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία και τη στερέωση της. Η αμφιθυμία δίνει σιγά-σιγά τη θέση της στην ορμή για αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον για όλο τον 19ο αιώνα τουλάχιστον.