Έκθεση αρχειακού υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Σύρου στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Ερμούπολη… το «θαύμα της Επανάστασης»

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Με δεδομένο ότι η Ερμούπολη χαρακτηρίστηκε ως «θαύμα της Επανάστασης» ως πόλη-κόσμημα που δημιουργήθηκε από ξεριζωμένους του Αγώνα και εξελίχθηκε σε μοναδικό οικονομικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, ανοίγοντας το δρόμο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, το Τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους Σύρου θα συμμετέχει στον εορτασμό της σημαντικής για τη χώρα μας επετείου με μία ενδιαφέρουσα έκθεση.

Οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μέρος από το πλούσιο αρχειακό υλικό της υπηρεσίας που θα ξεκινά από την περίοδο 1820-1830 και θα εκτείνεται έως και τη δεκαετία 1850-1860.

Η έκθεση με την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του ιστορικού και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστου Λούκου επρόκειτο να φιλοξενηθεί από την 1η Μαΐου έως το τέλος του τρέχοντος έτους στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα των Γ.Α.Κ. Νομού Κυκλάδων για παραχώρηση της εν λόγω αίθουσας έγινε δεκτό τον Νοέμβριο του 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος θα είχε ρόλο συνδιοργανωτή.

Αλλαγή πλεύσης λόγω πανδημίας

Εκτός από το αρχείο της υπηρεσίας, στην έκθεση θα παρουσιαζόταν επίσης υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια των διοργανωτών και τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα κατέστησαν αδύνατη την πραγματοποίηση έρευνας για τη συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού.

«Επιθυμία μας ήταν να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας και με αρχειακό υλικό από άλλους φορείς, κάτι που ήταν ανέφικτο, καθώς όλες οι υπηρεσίες ήταν κλειστές», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπάλληλος των ΓΑΚ – Τμήματος Σύρου, Αγγελική Κατρισιώση. Όπως τόνισε, το υλικό της Άνω Σύρου θα μπορούσε να φωτίσει κάποιες πτυχές εκείνης της περιόδου (1820), ωστόσο θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή στα εν λόγω έγγραφα, πολλά εκ των οποίων είναι γραμμένα σε μία ιδιαίτερη γλώσσα.

Δεδομένης της πολύμηνης –υποχρεωτικής- απραξίας, οι υπεύθυνοι έκριναν ότι ο εναπομείνας χρόνος μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη της έκθεσης δεν επαρκεί για την προετοιμασία και την οργάνωσή της. Επιπλέον, το διαθέσιμο υλικό της υπηρεσίας δεν θα μπορούσε να γεμίσει έναν μεγάλο χώρο όπως η Αίθουσα Βάτη. Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές αποφάσισαν να στραφούν στην πραγματοποίηση μίας έκθεσης μικρότερης εμβέλειας εντός των τειχών της υπηρεσίας, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τα μέσα του προσεχούς καλοκαιριού.

Ιστορική διαδρομή από το 1820 έως το 1860

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστούν έγγραφα και άλλο αρχειακό υλικό, όπως πίνακες, χαλκογραφίες, προτομές. «Θα ξεκινήσουμε από τη δημιουργία της πόλης, αξιοποιώντας τις αρχειακές πηγές που έχουμε (δημοτολόγια, ληξιαρχικά βιβλία κ.α.) και μπορούμε να φτάσουμε ως το 1850 και το Λύκειο Ευαγγελίδη. Έχουμε έναν πίνακα που απεικονίζει τον Ευαγγελίδη, τον Βικέλα και τον Ροΐδη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατρισιώση. Κατέστησε επίσης γνωστό πως μία από τις σκέψεις τους είναι να φτάσουν ως τον 19ο αιώνα για να δείξουν πώς εξελίχθηκε η Ερμούπολη και να αναδείξουν κάποιες σημαντικές προσωπικότητες.

Το στήσιμο της έκθεσης θα ξεκινήσει μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση του κ. Λούκου, ο οποίος θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το προσωπικό των Γ.Α.Κ. Νομού Κυκλάδων εξακολουθεί να εξυπηρετεί το κοινό τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.